Bencin se je vnovič podražil za več kot tri cente. Foto: Reuters
Bencin se je vnovič podražil za več kot tri cente. Foto: Reuters
Ali bo vožnja znova dražja? Foto: EPA

Cena za dizelsko gorivo se ni veliko spremenila, saj se je dizel podražil za manj kot cent.

Nove cene naftnih derivatov

95-oktanski € 1,081 + 3,4 centa
98-oktanski € 1,110 + 3,2 centa
dizel € 1,014 + 0,2 centa
kurilno olje € 0,545 + 0,1 centa

Po podatkih AMZS-ja je tako med vsemi sosednjimi državami bencin dražji le še v Italiji, kjer liter 95-oktanskega bencina stane 1,18 evra, v vseh preostalih državah, kjer je bil bencin vedno dražji kot v Sloveniji, pa se bencin ni toliko podražil kot v Sloveniji. Najbolje prodajan bencin bo tako od jutri v Sloveniji dražji kot v Veliki Britaniji.

Sicer pa je pred enim letom, ko je bila nafta na svetovnih trgih vredna okoli 150 dolarjev, cena za liter 95-oktanskega bencina znašala  1,187 evra. 

Preberite še:
Nafta poceni, bencin pri nas pa drag s komentarjem Bogomirja Kovača

Nafta vedno dražja
Spet se je tako izteklo dvotedensko obdobje, v katerem se spreminjajo cene naftnih derivatov, in glede na povišanje cene ameriške nafte je bila podražitev bencina že pričakovana, čeprav so si mnogi želeli, da se to ne bi zgodilo.

Za 159-litrski sod ameriške nafte je bilo treba v petek na newyorški borzi odšteti 66,24 dolarja (46,8 evra), kar je najvišja vrednost po lanskem novembru, v današnjem azijskem elektronskem trgovanju pa se je povzpela že na 67,05 dolarja (47,2 evra). V Londonu se je severnomorska nafta brent v primerjavi s petkom podražila za 92 centov, na 66,26 dolarja (46,6 evra). Cene nafte so se tako skoraj podvojile v primerjavi z marcem, ko je bilo potrebno za 159-litrski sod odšteti okoli 35 dolarjev.

Vzrok za rast cen nafte je bil pozitiven odziv vlagateljev na kazalce, ki vse pogosteje kažejo izboljševanje gospodarskih razmer, poroča Radio Slovenija. Sicer pa je tudi vrednost dolarja glede na evro vedno nižja - še marca je bilo mogoče evro zamenjati za 1,25 dolarja, danes pa je evro vreden že 1,43 dolarja.

Opec ohranil črpanje na 25 milijonov sodov dnevno
Ameriška vlada je namreč pretekli četrtek objavila podatke, da se je število finančno obsežnejših nakupov v ZDA aprila na mesečni ravni povečalo in doseglo največjo rast v zadnjih 16 mesecih. Pretekli četrtek je Opec ohranil dnevno pridobivanje na tedanji ravni oziroma na skoraj 25 milijonov sodov dnevno.

Po ocenah tržnih analitikov pri nas bi se morali opolnoči derivati podražiti, kar zlasti velja za bencin. Koliko se bo podražil, bodo pokazali izračuni naftnih trgovcev, seveda pa lahko na cene vpliva vlada s trošarinami.

B. K.