Bine Kordež, ki je na svobodi tri mesece, se je zadolžil zaradi menedžerskega prevzema Merkurja in danes banki dolguje več kot tri milijone evrov. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Bine Kordež, ki je na svobodi tri mesece, se je zadolžil zaradi menedžerskega prevzema Merkurja in danes banki dolguje več kot tri milijone evrov. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Menedžerski prevzem Merkurja je bil naposled neuspešen. Foto: BoBo
Bine Kordež za Tednik
"Na srečo sem poročen in za zdaj se preživljam bolj na ženin račun," pravi Kordež. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Prvič, odkar je prišel iz zapora, je posebej za Tednik spregovoril Bine Kordež. Potem ko je na Dobu prestal dobro leto zaporne kazni, ga je vrhovno sodišče izpustilo na prostost, sodbo, s katero je bil obsojen na šest let in pol zapora, pa delno razveljavilo, saj je pojasnilo, da protipravna premoženjska korist, ki naj bi jo pridobil obsojenec, sploh ni bila ugotovljena.

Prvostopenjsko sodišče bo moralo znova odločati v zadevi.

Ne zanika, da se je želel tudi finančno okrepiti
"Na žalost je res tako, da so ljudje prepričani, da imam v žepu ali pa nekje zakopanih 100 ali 200 milijonov evrov, kakršne so številke, ki se pojavljajo v primeru Merkurja. Če dam primer - nekdo je imel leta 2007 hišo, ki je bila vredna 350.000 evrov in je danes ta hiša vredna samo še 150.000 evrov, je 200.000 nekje zmanjkalo. In nihče ne pomisli, da jih je kdo ukradel. V primeru Merkurja so pa razmišljanja ravno v tej smeri,"
je pojasnil v pogovoru z novinarko Eriko Žnidaršič.

"Pohlep? Ja, tudi tako bi lahko rekli. Definitivno ne bom zanikal, da je bil interes, da se skozi to tudi finančno okrepiš," glede menedžerskega prevzema Merkurja prizna Kordež. "Dejansko pa sem bil ambiciozen, želeli smo narediti močan Merkur, odločili smo se, da bo Merkur rasel - in je zrasel ter postal eno največjih slovenskih podjetij," pove Kordež, ki je pred sedmimi leti postal tudi menedžer leta.

Dobili sugestije, da je prevzem Merkuja smiseln
"Namenoma smo se odločili, da Merkur prevzamemo, ker smo dobili sugestije, da je to smiselno narediti. Od Kada in Soda, ki sta bila 25-odstotna lastnika, smo dobili neposredna vprašanja, ali imamo kakšno možnost, ker država želi izstopiti iz Merkurja, banke so nudile kredite," nadaljuje.

Zakaj pa so Merkur tako drago kupili? "Drago je videti z današnjega vidika, z vidika leta 2007, ko smo se mi odločali za nakup, pa je bila tista cena primerna - po našem mnenju in po mnenju vseh drugih, udeleženih v tem postopku. Mi smo preprosto verjeli, da bo to naraščalo. In tukaj smo zgrešili," prizna.

O pobegu ni razmišljal, zdaj ga preživlja žena
Čeprav je Kordež prepričan, da je bil neupravičeno obsojen, še vedno verjame, da Slovenija je pravna država. Pa je ob izreku visoke zaporne kazni morda pomislil, da bi pospravil kovčke in izginil na drug konec sveta?

"To pa moram reči, da je zadnja stvar, na katero bi pomislil. Tukaj imaš družino, ki ti pomeni vse - brez nje praktično ne funkcioniraš, vsaj jaz osebno ne. Drugi razlog pa je, da sem za ta projekt zastavil vse svoje premoženje in ga tudi izgubil. In vseh tistih milijonov jaz na žalost nimam, če želiš spakirati kovčke in iti v tujino, pa moraš imeti tudi neko premoženje," pravi Kordež, ki zatrjuje, da je ostal brez vsega. Hiša je bila prodana na dražbi, 1. maja se mora izseliti.

"Že banki dolgujem tako številko, ki je nikoli ne bom mogel vrniti, ker sem korektno dal poroštvo. Gre za več kot tri milijone evrov, tako da bo to ostalo, ali se bo to enkrat reguliralo v okviru nekega osebnega stečaja, pa ne vem," pojasni. "Na srečo sem poročen in za zdaj se preživljam bolj na ženin račun," pove.

Bine Kordež za Tednik
Bine Kordež za Tednik