Po izdaji obveznic na dolarskem trgu se bo morda Slovenija zadolževala tudi na azijskih trgih. Foto: EPA
Po izdaji obveznic na dolarskem trgu se bo morda Slovenija zadolževala tudi na azijskih trgih. Foto: EPA

Srečanja se bodo začela v ponedeljek na zahodni obali ZDA, v torek bodo potencialni investitorji Slovenijo spoznavali v Bostonu, v sredo bo predstavitev v New Yorku, v četrtek in petek pa še v Londonu.

Finančni minister Janez Šušteršič pričakuje, da bo izdaja obveznic uspešna in da bo Slovenija zbrala načrtovana finančna sredstva. Izvedba transakcije bo sicer odvisna od razmer na trgu. Potencialni vlagatelji oz. potencialni kupci obveznic so na ameriškem trgu zlasti obvezniški skladi. Kot je nedavno za Finance povedal analitik Andraž Grahek, imajo ti letos veliko prilivov in so visoko likvidni.

Uspešna izdaja obveznic le kupovanje časa
Ekonomist Velimir Bole meni, da je dolarski trg za izdajo obveznic dober, vendar dodaja, da bi bilo smiselno, da bi šla Slovenija še na kakšne druge trge in poskusila s kakšnim drugimi inštrumenti, saj ima zadosti premoženja.

Na petkovi komisiji DZ-ja za nadzor javnih financ je Bole ocenil: "Če bi bila država sposobna pokriti likvidnostne potrebe do konca leta 2013, bo to zagotovo največji prispevek, da bomo dosegli, da se ratingi stabilizirajo."

Boletov kolega Mojmir Mrak pa je na seji dejal, da če izdaja dolarskih obveznic ne uspe, "potem je verjeten pristop do teh sredstev partnerjev iz EU-ja - ne bom jih imenoval kot pomoč - v zelo kratkem roku". Uspešna izdaja bi po Mrakovem mnenju kupila nekaj mesecev, ki odpirajo možnosti, da to ne bo potrebno.

Že v začetku septembra je Šušteršič zagotovil, da ima vlada tudi rezervni scenarij. "Če se bo kaj zapletlo, bomo poiskali najboljšo alternativo. Imeli bomo tudi rezervne načrte, a sem prepričan, da nam jih ne bo treba uporabiti," je dejal finančni minister.

V igri tudi izdaja obveznic na azijskih trgih
Šušteršič je bil nedavno tudi v Tokiu na zasedanju Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke, kjer je opravil več dvostranskih srečanj s predstavniki investicijskih bank, ki se zanimajo za omenjene obveznice. Na Japonskem se je seznanil z izkušnjami držav pri izdajanju obveznic na azijskih trgih. "To je ena izmed možnosti, ki jo bomo morda realizirali, vendar zagotovo ne letos," je ocenil Šušteršič.

Slovenija letos ni izdala obveznic, a se je zadolževala s kratkoročnimi papirji. Njen dolg se je tako z izdajo zakladnih menic povečal za 815 milijonov evrov. Kot izhaja iz dopolnjenega programa financiranja državnega proračuna za letos, se lahko država letos zadolži do največ 4,53 milijarde evrov.