Podravka je v 26,5-odstotni lasti države. Foto:
Podravka je v 26,5-odstotni lasti države. Foto:

Zaradi suma goljufije z delnicami je hrvaška policija v živilskopredelovalnem velikanu v sredo aretirala šest ljudi, med njimi tudi nekdanjega in zdajšnjega predsednika uprave podjetja Darka Marinca in Zdravka Šestaka.

Vodilni uslužbenci Podravke so osumljeni, da so z denarjem podjetja kupili delnice za svoj račun, s čimer naj bi dobili lastniške deleže, in ob tem pripravljali sovražen prevzem podjetja. Po ocenah hrvaških medijev naj bi podjetje oškodovali za okoli 35 milijonov evrov.

Opozicijski socialdemokrati, hrvaška narodna stranka in istrski demokratski zbor so zahtevali odstop Polančeca, ki je v vladi odgovoren tudi za gospodarski resor ter je bil eden izmed vodilnih uslužbencev pri Podravki, preden se je pred štirimi leti pridružil vladnemu kabinetu. Podjetje naj bi zapustil še pred začetkom domnevnih spornih poslov.

Neučinkovito reševanje ladjedelnic
Poleg odgovornosti za gospodarski kriminal v Podravki opozicija Polančecu očita še odgovornost za slabo stanje v hrvaških ladjedelnicah in pokojninskem sistemu. Kot namestnik premierke je zadolžen za prestrukturiranje izgubarskih in zadolženih ladjedelnic, kar je eden izmed pogojev Evropske unije, ki zahteva, da vlada ladjedelnice proda ali pa jih naredi za dobičkonosne.

Polančec je na novinarski konferenci zavrnil možnost odstopa in dejal, da o tem absolutno ne razmišlja. "V tej državi je vsakdo nedolžen, dokler se mu ne dokaže krivde. Te ljudi poznam kot poštene in častne ter si želim verjeti v njihovo nedolžnost," je o prijetih osumljencih dejal namestnik premierke.