Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 44 glasov Ocenite to novico!
računalništvo
V Iconomiju pravijo, da so prvi v vertikali in računajo na uspeh v industriji. Foto: Pixabay
Tim Mitja Žagar
Žagar pravi, da bodo prek Iconomija imeli navadni vlagatelji enak dostop kot institucionalni pri začetnem zbiranju kapitala mladih podjetij. Foto: MMC RTV SLO
Ethereum
Iconomi za svoje delovanje uporablja Ethereumovo okolje (platformo). Foto: Posnetke spletne strani www.ethereum.org
false
Pri Cashili so opazili, da uporabniki bitcoine uporabljajo bolj kot sredstvo vlaganja, in ne plačevanja. Foto: AP
false
Slovenci si želijo odrezati svoj delež iz večmilijardne industrije tveganega kapitala. Foto: Reuters

Dodaj v

Bo iz Slovenije prišel Uber finančnega sveta?

Tehnologija podatkovnih blokov ima svoje pionirje tudi v Sloveniji
26. maj 2017 ob 06:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Mlado slovensko podjetje Iconomi želi pretresti temelje industrije upravljanja sredstev. Z množično prodajo (ang. crowdsale) želijo dobre podjetniške ideje narediti dostopne velikemu krogu ljudi in odstraniti privilegiran dostop institucionalnih vlagateljev. Jim bo uspelo?

Za Iconomi je pisec teh vrstic slišal šele pred dobrima dvema mesecema, ko je v uho prvič stopila tudi besedica Ethereum. Do takrat sem zgolj vedel, da tehnologija verig podatkovnih blokov (ang. blockchain) obstaja. Vendar, ko sem začel za potrebe članka na povezavi v predhodni povedi malce podrobneje proučevati zadevo, se mi je pred očmi naenkrat odprlo morje možnosti, ki jih ta nova tehnologija omogoča – sploščitev institucionalnih hierarhij v množici storitev, odstranitev kopice posrednikov, s tem pa približevanje in močno pocenitev teh storitev za uporabnike, da ne omenjamo potenciala stvaritve popolnoma novih možnosti, ki se bodo pokazale šele v prihodnosti. Trenutno je tehnologija nekje tam, kjer je bil internet leta 1998, z eno pomembno razliko – slovenska ekipa, zbrana v Iconomiju, je tokrat med pionirji.

Za uvod, in malce boljše razumevanje, Iconomi deluje nekako po načelu vzajemnega ali pa sklada ETF in temelji na Ethereumovi tehnologiji verig podatkovnih blokov, zaradi česar ima drugačno naravo kot ti obliki vlaganja. V Forbesu so ga, recimo, označili kar za "Uber premoženjskega upravljanja".

Slovenski Uber v ta trenutek najbolj vročem sektorju finančnega sveta, t. i. fintechu? Da bi mi povedala več, sem na pogovor povabil soustanovitelja in vodjo podjetja Tima Mitjo Žagarja in njihovega strateškega svetovalca, partnerja v podjetju za tržne raziskave Valicon, Zenela Batagelja.

Kriptovalute bolj priljubljene kot predmet vlaganja in ne plačevanja
Iconomi ni Žagarjev prvi projekt. Začel je s podjetjem Open hours in nato zavestno prešel na verige podatkovnih blokov s podjetjem Cashila. "Pri Cashili je bila ideja: zakaj ne bi razvili storitve, ki bo omogočala plačevanje česar koli z bitcoini. Cashila je omogočala plačevanje na kateri koli račun v SEPA-območju," Žagar razloži zamisel za svoj prvi pohod v svet verig podatkovnih blokov.

In ko je bil omogočen tudi promet v nasprotni smeri, se pravi iz evrov v bitcoine, so opazili, da več uporabnikov Cashilo uporablja bolj kot sredstvo za vlaganje v bitcoin, in ne za prvotno mišljen namen.

Vmes se je nato zgodil še Ethereum, ki omogoča, da se v Ethereumovo verigo podatkovnih blokov vpne poljubno programsko kodo, kar je bila povsem nova funkcionalnost. Ethereum je poleg tega denar, takrat nepredstavljivih 18 milijonov dolarjev, za svoj začetek dobil prek t. i. initial coin offering (ICO) oz. po slovensko prve ponudbe kovancev. Ethereum je vlagateljem v zameno za njihove bitcoine ponudil svoje "kovance" oz. aplikacijske žetone (ang. app-tokens) imenovane Ether, ki omogočajo plačevanje v njihovem spletnem okolju in hkrati predstavljajo neke vrste lastniški delež.


Ta model je kaj kmalu postal priljubljen tudi pri drugih projektih iz sveta blokovnih verig, npr. Augur, Lisk … "In mi, se pravi ta neka blockchain skupnost, ki smo malce razumeli, za kaj gre, smo vložili v te projekte. Čisto naravno pa je nato prišlo, da sem se s prijatelji pogovarjal in so mi rekli, naj jim povem, ko bom spet v kaj takega vlagal, ker bi tudi sami radi vložili," začetke, ki so peljali do Iconomija, razloži Žagar.

Kako poenostaviti vlaganje?
Že pri Liskovem ICO-ju pa smo videli, nadaljuje Žagar, kako težko je ljudem, ki niso vedeli niti, kaj je bitcoin, razložiti, kako vlagati v tovrstna zagonska podjetja. "Takrat smo videli, da bi bilo smiselno imeti neko orodje, ki bi to poenostavilo. In to je Iconomi," pove bistvo njihovega projekta.

Prek Iconomijeve platforme bo uporabnik lahko, med drugim, sodeloval v izbranih ICO-jih in združil različne aplikacijske žetone v enega samega, kar bo predstavljalo košarico digitalnih sredstev (ang. Digital Assets Array - DAA). To daje zgodbi dve plati. Ena je, da bo zaradi nizkih vstopnih in transakcijskih stroškov in ker tehnologija omogoča kupovanje deležev, ki se merijo v promilih, vsakdo lahko postal upravljavec premoženja. Druga plat pa je, da se bodo prek Iconomija lahko neposredno povezali profesionalni upravljavci premoženja, ki imajo znanje, in široka skupnost vlagateljev, ki bodo vlagali v profesionalno sestavljene in vodene DAA-je. Uspešnost svojih DAA-jev bodo uporabniki lahko med seboj primerjali in tudi služili s provizijami, če bodo drugi uporabniki vložili v njihove "košarice". Za transakcije v dotičnem spletnem okolju (na platformi) bodo morali uporabniki kupiti Iconomijeve žetone, delitev zaslužka med platformo in uporabniki pa bo v razmerju 70:30.

Tehnologija podatkovnih blokov je prihodnost, menita oba. "Nekateri izmed teh projektov bodo taki, ki bodo lahko stopili ob bok Googlu, Facebooku ipd.," je prepričan Batagelj. "Naslednji podjetniški samorog bo zagotovo prišel iz verig podatkovnih blokov," mu pri tem pritrdi Žagar. "In še ena stvar je," nadaljuje Žagar. "Pri podjetjih, kot sta Google in Facebook, so dostop do prvih delnic imeli samo institucionalni vlagatelji. Tu pa lahko sam, s svojim denarjem in zase, sodeluješ že od dneva nič. S tem porežeš ven vse sklade tveganega kapitala," zatrdi.

Ekipa za Iconomijem je sestavila tudi svoj, demonstracijski DAA, imenovan ICNX, in trenutno še zmanjšuje število korakov, ki se pri tovrstnem vlaganju pojavljajo. Velika večina vlaganja v tem svetu se namreč še vedno dogaja na ravni kriptovaluta-kriptovaluta in ne na ravni fiatvaluta (npr. evro)-kriptovaluta, kar postopek vlaganja nekoliko zaplete.

Svet žetonov
"Naša vizija je, da se bo nekega dne vse 'požetonilo'. Se pravi, delnice, valute, vrednostni papirji …" pove Batagelj. "Danes namreč svet deluje zelo podoptimalno. Če nakažem denar iz Evrope v Ameriko, zakaj moram čakati tri dni, če pa lahko prek neke aplikacije pošljem sporočilo v nekaj sekundah? Zakaj bi moral na notarja čakati do ponedeljka, da overim neko pogodbo? Verige podatkovnih blokov, tako kot svet, tečejo 24 ur in proti temu vse gravitira," napove Žagar.

Kaj pa vsi pomisleki glede verig podatkovnih blokov, ki so povezani z energetsko požrešnostjo pri rudarjenju valut, in opozorila, da se pri kriptovalutah že napihuje podoben balon, kot tisti, ki se je na začetku 21. stoletja razpočil in v katerem so propadle množice internetnih podjetij?

"Rudarjenje je zaradi načina, imenovanega Proof-of-stake in na katerega bo letos prešel Ethereum, nepomembno za delovanje verige podatkovnih blokov. Zaradi tega lahko ta deluje na energetsko povsem nezahtevnih napravah. Rudarjenje bo izumrlo. Kar se tiče balonov – vsi tipi premoženja se enkrat znajdejo v njem. Zagotovo bo do njega prišlo in morda smo že v njem. Zagotovo se bo zgodil hitreje kot "pika com balon" in zagotovo bo bolj boleč. Računam, da ko bo počil, večina sredstev ne bo izgubila 30 ali 40 odstotkov svoje vrednosti, ampak 90, 95 odstotkov vrednosti. In takrat se bo videlo, kdo v bazenu ima kopalke in takrat bo priložnost za vstop v odlične projekte, katerim bo vrednost za kratek čas neupravičeno tako močno zanihala," oceni Žagar.

Hkrati opozori, da trenutno vlada veliko navdušenja za vlaganje v tovrstna sredstva, čeprav ljudje sploh ne razumejo, v kaj vlagajo. In en kazalnik balona bodo tudi ICO-ji, kjer bodo "ustanovitelji" samo pobrali denar in odšli. Zato pa bodo, poudari, potrebni projekti, kot je Iconomi, kjer se bo javno spremljal uspeh posameznega DAA-ja, kar bo ločilo zrna od plev.

Neposredni napad na industrijo tveganega kapitala z novimi tehnologijami se torej začenja v Sloveniji. Kar Batagelj ob tem upa, da bo ta projekt tudi pustil za seboj, je, da tistim, ki spremljajo področje, podobni prihodnji slovenski projekti ne bodo pustili negativne asociacije. "Zdaj imamo vsi isto opremo, pa da vidimo, kdo je boljši," še sklene.

Andrej Čebokli
Prijavi napako
Komentarji
bayernkini
# 26.05.2017 ob 07:15
Slovenska politika se boji novo nastalih bogatašev srednjega in manjšega razreda kadar postanejo finančno neodvisni ...
Hik
# 26.05.2017 ob 09:08
machette
moja generacija in mlajši smo se navadili, in tudi zahtevamo vse v istem trenutku, kot si zamislimo.

Ja. In zahtevate zato, da boste imeli v lasti ne pa tudi v dejanski posesti. Vplačal boš avto in potem ga boš v trenutku imel, čeprav ga nikoli v življenju ne boš videl, kaj šele vozil. Redno boš plačeval servise na vsakih par tisoč bitnih kilometrov, ki jih bo nabijal računalnik v Kaliforniji ali v Šanghaju, plačeval boš tehnične preglede, bitne cestnine in zavarovanja ter boš srečen, da imaš tako dober bitni avto. Pa kaj bi sploh z realnim avtomobilom? Življenje je prehitro, da bi ga preživljal na cesti, pa še nikogar ne boš imel za obiskat, saj ti bodo tvoji bitni prijatelji itak več čas na voljo.
izo
# 26.05.2017 ob 08:31
Drugače pa, tisti, ki vam je to novost, se začnite malo izobraževat, kajti blockchain je prihodnost...

to smo poslušali pri vsaki piramidi..
tocco
# 26.05.2017 ob 07:23
Klipan birokracija se ni urejena za tak tip posla
Glimseye
# 26.05.2017 ob 07:19
Jaz ne bi vlagal preko njihovega podjetja, ampak v njihovo podjetje. Jurja kar tako za foro. Sploh kotirajo na borzi?
aparat-čik
# 26.05.2017 ob 08:12
samo nov igralni avtomat v denarnem Casinoju.
7up
# 26.05.2017 ob 08:12
Še ena 'podrobnost' verjetno je tudi vrednost vašega deleža izražena v krptovaluti. Torej:
-platforma vam pobere 30% morebitnega dobička
-vrednost povrnutve vložka je pri tveganih naložbah mala
-zaradi odsotnosti csakega regulatorja je možnost investiranja v 'papirnata' podjetja ogromno.
-Najpomenbnejše. Poleg investicijskega boste imeli tudi valutni tvegano. Ce bo valura izgubila 95% boste vi ostali skoraj brez vložka....
Krimsky
# 26.05.2017 ob 07:04
Ljudem, ki mislijo jutri, se lahko zgolj priklonimo: "Kapo dol!"
~
Bankovci imajo dve slabi lastnosti: so anonimni (se lahko kradejo) in so napihljivi (vrednost raste in nekoč lahko upade na vrednost papirja).
Tudi prvotni elektronski žetoni bolehajo za isto boleznijo: kot anonimni lahko služijo za vsemogoče nedostojne transakcije (izsiljevanja, promet z orožjem, plačevanje umorov in 'terorističnih' akcij), njihova 'vrednost' se lahko umetno napihuje.
~
Nekoč, ko bo gorja, ki ga povzročajo anonimni žetoni – le preveč, pa lahko celo pridemo do kakšne boljše valute: individualnega, transparentnega denarja.
Vse tehnične kapacitete za tovrsten podvig danes že imamo, nimamo pa še dovolj ljudi, ki bi bili sposobni misliti bolj poštene valute. Vendar si tu ne smemo delati skrbi ... šele ko gredo stvari DOVOLJ NAROBE, nas to sune pod rebra, da bi pa vendarle veljalo postaviti zadeve kako drugače.
~
Kriza, depresija, poraz ... niso zgolj nekaj negativnega, ne, ne, kje pa, ... šele to nas prisili, da stvari mislimo na kak nov način, ki že po definiciji vkalkulira slabosti dosedanjih slabih rešitev. Hegel je to imenoval razvoj Duha. Kam to pelje, pa jaz ne vem ...
veza
# 26.05.2017 ob 07:38
Machete
# 26.05.2017 ob 07:25

samogledam

Svet je prehiter za kramljanje v vrsti. Žal. Razumem, da ti godi, ampak moja generacija in mlajši smo se navadili, in tudi zahtevamo vse v istem trenutku, kot si zamislimo.


ja, in kaj potem dobiš, oziroma, koliko jih dejansko nekaj dobi in koliko jih samo pokadi!?
veza
# 26.05.2017 ob 07:36
Avtomat, na vogalu stoji avtomat...
plastične so že solate, z njimi krmiš avtomate...
Tomaž Domicelj
REsnica
# 26.05.2017 ob 10:07
glede boscarola...

majster je pokasiral mislim da 7 mio eur nepovratnega denarja od države slovenija. Potem je pred kamerami izjavil, da v sloveniji ne najde dovolj delavcev, ker so na zavodu za zaposlovanje sami lenuhi. So ga obiskali z zavoda, da bi to pojasnil... pa je priznal... italijani mu bodo dali nepovratne subvencije, če bo v novem objektu zaposloval pri njihovem zavodu za zaposlovanje...

Boscarol je zelo sposoben ekonomist in izumitelj, ki zna svoje ideje pretvorit v dobiček. Med drugim je izdeloval protislovenske in četnišče broške srbom v času jogurtne revolucije, miloševiča in začetkov srbskega zločinskega nacionalsocializma. Za dober denar bi tudi svojo "mamo" prodal, če bi le vohal dobiček.

Slabo je, da postaja vzor mladim povzpetnikom. Treba ga je ocneiti realno,. Odličen poslovnež, za moje pojme preveč pohlepen, iz česar izhaja, da je slab človek, oziroma tak, da mu ne bi hotel nikoli biti podoben. Ni naključje, da nima prijateljev... ima skoraj izključno samo poslovne partnerje, ki imajo od njega dobiček.

Malo se je za zamislit, ali je res idol...
Majestic12
# 26.05.2017 ob 08:21
Žagar pravi, da bodo prek Iconomija imeli navadni vlagatelji enak dostop kot institucionalni pri začetnem zbiranju kapitala mladih podjetij.

Sliši se že lepo, vendar te "instittucije" so giganti, ki so si skozi dolga leta izbojevali privilegirano pozicijo in se je ne bojo odrekli. Imajo kapital in vse vzvode, da take poskuse zatrejo v kali.

@KLIPAN

Seveda, zato pa na vsakem koraku onemogoča Akrapoviča, Boscarola, Batagelja.....in podobne, a ne?

Boscarolu so Italijani dali zemljo praktično zastonj, on pa bo vzpostavil obrate, ki bojo italijanski Gorici prinesli precej večji "revenue", kot je vrednost teh zemljišč. Temu se reče pametno poslovno razmišljanje.

Slovenija pa duši podjetnike s svojo birokratsko in davčno požrtnostjo in bi rada pobrala čimveč čez noč in jih oglodala do kosti.
veza
# 26.05.2017 ob 08:33
KLIPAN
# 26.05.2017 ob 08:29

je res burja in ta hobi letala v burji ne letijo, niti v nevihti ne, a ni to največji problem, gre tudi za licenco za prodajo letal v ZDA.
izo
# 26.05.2017 ob 08:05
Sploh kotirajo na borzi?

če sem prav prebral, je ravno v tem keč, da mislijo nadomestit klasično borzo, lol. fino je, da tudi slovenci lovijo val, to nonstop ponavljam, zakaj ne mnoremo imeti svojega uberja, airbnb-ja, paypala, kickstarterja, ebay-a itd itd, ali pa vsaj na evropski ravni.
ampak ravno v tem vprašanju se jasno skriva odgovor, ki pa žal o mojem mnenju, isto napoveduje tudi za takšne poskuse: ne bodo pustili, da prevladaš. pri večjig podjetjih to poteko preko geopolitike (torej ogromno keša in sankcije/vojne ipd), pri manjših pa seveda z enostavnimi odkupi oz prevzemi. in to je žal tudi celj vseh takšnih mikro firm v it svetu, naredi produkt, ki ima velik globalni potencial in čakaj, da bo kakšen gigant vrgel oko nanj in odprl denarnico. to je napaka in tukaj se bi morala evropa obnašat kot amerike, torej poskrbet le zase. zato imajo prevlado nad spšletnimi zadevam, vsak kar se tiče storitev.
sem pa že prej večkrat povedal, kaj si po mojem oni mislijo glede kriptovalut in do kdaj bodo zadevo še tolerirali. razen, če ni avtor bitcoina njihova vlada in mislijo komplet presedlat na drugo valuto, to je edini logičen razlog, ki bi zadevo spustili čez, da imajo kontrolo nad imovino in tokom financ. to mogoče vsem tem novodobnim "rudarjem" ni najbolj jasno.. ne sanjajte neke utopije z univerzalno valuto, ki jo noben ne lasti ipd, pade koncept denarja oz plačilnega sredstva, po domače, kdo in s čim ji bo določal vrednost?
slovenkaaaa
# 26.05.2017 ob 10:44
ampak moja generacija in mlajši smo se navadili, in tudi zahtevamo vse v istem trenutku, kot si zamislimo.

machete, ja, zato pa je toliko ločitev in depresije...
Nikolaj
# 26.05.2017 ob 09:42
Torej bomo živeli le še v virtualnem svetu, introvertiranost bo sestavni del življenja.
Nedvomno tak način ne predstavlja kvalitete življenje v prihodnosti.
Ali bodo tudi partnerski odnosi zgolj virtualni ?
Nedvomno kmet s kriptovalutami in bitcoini ne bo mogel pridelati koruze in krompirja.
veza
# 26.05.2017 ob 08:36
Eni vlagajo v zlato, drugi v oldtimerje, tretji v umetniška dela, četrti v kriptovalute, peti pa se pripravljajo na propad in si delajo bunkerje z zalogami hrane!
Vsi pa za to rabijo realen denar in nekje ga morajo zaslužit, še kaj vam ni jasno?
GORILA
# 26.05.2017 ob 08:08
@el Cartel
Za transakcije v dotičnem spletnem okolju (na platformi) bodo morali uporabniki kupiti Iconomijeve žetone, delitev zaslužka med platformo in uporabniki pa bo v razmerju 70:30.

jaz že ne bi vlagalav v vrednsotne papirje recimo, kjer bi mi podjetje, ki upravlja z njimi, pobralo 30 % zaslužka (še inflacija naj mi pobere nekaj pa verjetno sploh nisem več v plusu)


...če je tole prav zapisano, ti platforma vzame 70%!
Mcclane
# 26.05.2017 ob 07:26
@Glimseye Lahko kupiš ICN, njihov kovanec, dostopen na več evro borzah ki se ukvarjajo z kriptovalutami - npr. Kraken.
Otoček
# 26.05.2017 ob 11:18
Skratka, se en tip Casino economije, ki ne prinasa nobene uporabne, estetske ali kakrsnekoli druge vrednosti razen da preliva denar iz enega zepa v drugega. Seveda to ne pomeni, da fantje delajo karkoli narobe Ravno nasprotno. Vsa cast jim in le tako naprej... dokler bo pac planet lahko prebavljal vse te norosti cloveka, potem pa ... nas bo Musk odpeljal na Mars.
izo
# 26.05.2017 ob 08:35
Za selitev na italijansko stran Gorice se je odločil izključno zaradi lege in zaradi boljših pogojev za letenje, ki so po njegovih besedah boljši kar za 80 dni na leto več kot v Ajdovščini (baje zaradi vetra in burje).

tudi tpo ne drži, enostaven razlog he samo to, da ima italija dogovor oz licenco za prodajo letal v ameriko (in s te skoraj sigurno z precej drugačnimi pogoji od ostalega klasičnega izvoza, to vam garantiram), nič drugega. in naša vlada je skušal to spremenit, baj d mimo, ampak američani oz neka druga, mogoče tudi eu politika to noče sprejet.
PONOS
# 26.05.2017 ob 08:07
Kot jaz razumem zadevo je to fuzija trga ki z aplikacijam omogoča bolj napredne trgovalne platforme ,omogoča trgovanje z vsemi kriptovalutam.fiat valutam ter omogoča kupovanje in prodajo podjetij ki so šele v start up fazi.Najbrž je omogočeno tudi kupovanje surovin.Balon bo zagotovo počil cena Bitcoina je že tulipan style...
ElTorro
# 26.05.2017 ob 20:36
Bitstamp ena izmed največjih bitcoin borz je tako registrirana v Londonu
In Outfit 7, ki je dal polovico Top10 lestvice najbogatejših Slovencev, je deloval na Cipru.
Sploh ni vredno omenjati, koliko podjetih ima podružnice na Slovaškem.

Ne razumejo, da nihče ne pravi, da Slovenci nimamo dobrih idej - le da je naša država odločena, da čim več teh dobrih idej prežene v tujino.
matejagr
# 26.05.2017 ob 20:21
Bo iz Slovenije prišel Uber finančnega sveta?

Lokacija rojstva ideje je eventuelno uporabna za Wiki.
V primeru vecjega interesa se bo zadeva nadaljevala v nebesih, pardon, v Kaliforniji.
Ethereum kopanje je pa trenutno orgazmatron "revezev" drzav z bdp < evropskega povprecja.
resnicar
# 26.05.2017 ob 17:15
Aja, seveda ne morem iz svoje kože in moram zapisati, da je res čudno, da tako inovativna podjetja prihajajo iz "socialistične" Slovenije, ki je tako neprijazna do podjetnikov, a ne?
No, vsaj tako nam eni razlagajo že 27 let.


In ta inovativna podjetja, pobegnejo ob prvi priliki ali takoj ko ugotovijo, da naš jugosocializem, ki ga še kar furamo, ni niti približno okolje v katerem bi lahko uspeli. Bitstamp ena izmed največjih bitcoin borz je tako registrirana v Londonu.
ZKL
# 26.05.2017 ob 15:02
@bayernkini
Želimo/im da spoznate kako se da s malo truda priti do finančne neodvisnosti !

Tole mi bolj diši kot kakšna reklama?
Evo, vam rajši brezplačno napišem najboljši recept kako do finančne neodvisnosti, če koga zanima:
Ta formula dokazano deluje, če želite imeti lepo pokojnino, pa četudi zdaj niste prav finančno premožni.
Vsak mesec kupite za določeno vrednost (tako, ki si jo lahko privoščite), recimo 200 €, delnice Berkshire Hathaway (to je delnica od Warrena Buffetta). To delajte vsak mesec ne glede na gibanje tečaja delnice na krajši rok (ker vas zanima dolgoročno investiranje za pokojnino). Na dolgi rok je to najboljši način investiranja in hkrati varčevanja.
Buffett, (če kdo sploh, je to on) bo na dolgi rok definitivno najboljša naložba. Z njegovo delnico postaneš majhen (so)lastnik celotnega portfolia multinacionalk, ki hočeš nočeš obvladujejo svet (McDonalds, CocaCola, ... vse kar ima on v lasti).
Sta samo dve stvari, ki se jih morate držat, da boste uspešni:
- vsak nakup glejte dolgoročno (najmanj 20 let +), takrat namreč tudi ni več davka
- ne zajebavejte se s finančnim vzvodom!!!! finačni vzvod je namreč tisti zaradi katerega gre toliko ljudi v bankrot. Zato nujno uporabljajte samo finančni vzvod 1:1 za (katere koli) dolgoročne naložbe (finančni vzvod je lahko sicer zelo koristno orodje, če želite malo pošpekulirati z manjšimi zneski na trgu, ampak ga je treba znati uporabljat z namenom).
Če ste brez finančnega vzvoda vas taka kriza, ko je bla 2008 nima kaj skrbeti (vsi trgi so resda padli za 40%, ampak to je katastrofa za špekulante na kratki rok, za vas je to samo normalen pojav na trgu po katerem se vedno trgi tudi poberejo in rastejo še višje - to je zakonitost!! gospodarstva, da na dolgi rok vedno raste, ne znamo drugače funkcionirat!!
Zato je na kratki rok nepomembno, da kupujete vsak mesec ne glede na trenutno ceno trga, redno in disciplinirano, brez finančnega vzvoda.
Svetujem vam, da vseeno posvetite nekaj časa (za tiste, ki se jim to ne da početi) in se naučite tistih par klikov na računalniku, da izvedete nakup, da to delate sami. Če je pa kdo res prelen al pa preneroden naj si pa najde nekoga, ki bo naredil tistih par klikov namest njega.

Glede 200 € na mesec: Ja, na žalost si jih ne mormo vsi privoščit, ampak nam lahko precej spremeni dolgoročno prihodnost. Na ta denar je treba namreč pozabit!!!. Če puščamo notri tudi dividende in obrestno obrestni račun opravi ostalo, samo dajte mu čas!!! Že Einstein je rekel: "Obrestno obrestni račun je največja sila v vesolju!!!". On pa Buffet bosta že vedla, hehe.

Evo, to vam je trotl zihr logika kako do finančne neodvisnosti!!. Če vam kdo za to zaračunava (ponavadi kakšni tipi v oblekah pa lepih pisarnah, ki ŠPEKULIRA na trgu z vašim dnarjam, že provizije za nakupovanje in prodajo sam ustvarjajo minus, pol pa zraven še kratkoročni pogledi s finančnim vzvodom, .... raje razmislite še enkrat in uporabite zdravo kmečko logiko. ZKL, hehe
GORILA
# 26.05.2017 ob 12:00
Vzemte rajš kredit v švicarjih...
Daedalus
# 26.05.2017 ob 10:33
@bayernkini
Želimo/im da spoznate kako se da s malo truda priti do finančne neodvisnosti !

Ehhh, finančna neodvisnost? V kakšnem smislu?

Pri vlaganjih si POPOLNOMA odvisen od tega kaj se s podjetji, v katera si vlagal, dogaja. Zelo malo je dejansko v tvojih rokah.
TistoPravo
# 26.05.2017 ob 09:29
Davčni in kapitalski trgi....vsakemu malo bolj odprte glave človeku je povsem jasno, zakaj toliko megle na teh področjih...toliko različnih obdavčitev, toliko različnih cen vlaganj, kapitalski poti...obresti na depozite, delniških profitov in izgub....to ni nič drugega, kot legalna kraja pridobljene in trdo prigarane vrednosti od posameznikov nazaj v koš...iz katerega se vrednost oz. denar spet "obrne" nazaj proti podjetjem preko kreditov in na koncu spet plačilu delavcev....tem je pa treba spet nekako vse pobrat nazaj.
Edine prave in za večno pridobljene "obresti" so obresti vložene vase in v svoje telo. Davčni in kapitalski trgi nimajo spomina, vedno in znova se spreminja pravila igre z namenov zameglitve in posledično legalno ropanje zasluženih cekončkou, ki romajo vedno znova nazaj od kamor so prišli...edino dejstvo pa je, da ima spomin naše telo in zato obresti trdne in sigurne...zdj odločitev je pa na vsakem posamezniku, ali se je odločil za negativno vlaganje vase ali pozitivno...
Be proud, be respect, be united...vse ostalo je ena sama megla, zato vam želim čimveč zdravega in zadovoljnega lajfa pod svobodnim soncem...in ne delajte si denarne ječe. Se ne izplača, ker lajf tiktaka....
veza
# 26.05.2017 ob 08:53
izo
# 26.05.2017 ob 08:39

Vsi pa za to rabijo realen denar in nekje ga morajo zaslužit, še kaj vam ni jasno?

ti dam prav oz vem, kaj hočeš povedat, ampak predvsem denar je čisto virtualna zadeva, za katero ti nekdo pove, kolk je recimo vreden tist kos papirja al pa kos bakra, kapiš?


na tem svetu je edino to absolutno, da bomo enkrat umrli, vse ostalo je relativno in ja, da so vedno zmagovalci mikrobi in bakterije!
BTZ
# 26.05.2017 ob 08:28
Redki lastniki kriptovalut, ki so tudi sposobni trejderji, lahko naredijo dobre posle. Večinoma imajo enostaven portfelj in imaš kar imaš in včasih kaj kupiš/prodaš. Na tak način nimaš dnevnih dobičkov, razen če tvoji coini niso v hitrem porastu. Tak sem jest, ker pač ne visim cele dneve za krivuljami na kripto borzah. Iconomy pa obljublja večji donos zaradi trgovanja profesionalcev. No to obljubo je treba še preverit. Obljubljajo tudi sprotno izplačevanje "dividend", se pravi dobičke iz trgovanja. Kaj pa izgube? Kako jih bodo krili?

Če jim dobro teče, potem je njihov zaslužek upravičen, če se zmotijo, lahko precej izgubijo. Se mi zdi, da imajo težave na ameriškem trgu, ker jih niso priznali. Skratki, v intervjuju niso vsega povedali. Bomo videli...

Drugače pa, tisti, ki vam je to novost, se začnite malo izobraževat, kajti blockchain je prihodnost...
veza
# 26.05.2017 ob 08:16
PONOS

.Balon bo zagotovo počil cena Bitcoina je že tulipan style...

končno nekdo, ki pozna tudi zgodovino, bravo, je pa nekaj res, sedanja tehnologija je vse zadeve pospešila, a ne zato, ker smo bolj pametni, pač, informacija in podatki so v trenutku na voljo vsemu svetu, a to ne pomeni, da bomo vsi sedaj zaslužili, če hoče nedko zaslužit, mora drugi pokaditi, to je vsa znanost!
el CARTEL
# 26.05.2017 ob 07:54
Za transakcije v dotičnem spletnem okolju (na platformi) bodo morali uporabniki kupiti Iconomijeve žetone, delitev zaslužka med platformo in uporabniki pa bo v razmerju 70:30.

jaz že ne bi vlagalav v vrednsotne papirje recimo, kjer bi mi podjetje, ki upravlja z njimi, pobralo 30 % zaslužka (še inflacija naj mi pobere nekaj pa verjetno sploh nisem več v plusu)

tako da ne vem če je to dober koncept s tega vidika.

se ap strinjam s tem
Kaj pa vsi pomisleki glede verig podatkovnih blokov, ki so povezani z energetsko požrešnostjo pri rudarjenju valut, in opozorila, da se pri kriptovalutah že napihuje podoben balon, kot tisti, ki se je na začetku 21. stoletja razpočil in v katerem so propadle množice internetnih podjetij?

ko pravi,d a bo...
Računam, da ko bo počil, večina sredstev ne bo izgubila 30 ali 40 odstotkov svoje vrednosti, ampak 90, 95 odstotkov vrednosti.

zato bitcoini tako nenormalno rastejo, ker so prenapihnjeni in balo bo počil
YesPeace
# 26.05.2017 ob 23:33
PONOS: iconomy je v resnici bedarija če vemo da obstaja bittrex in poloniex trg filtrira trash

what?! Očitno ne poznaš niti osnove kaj ICONOMI sploh je?! Je ogromna razlika med exchangi kot sta Bittrex in Poloniex in med platformo kot je Iconomi!

S tem komentarjem si samo pokazal, da pojma nimaš o zadevi katero komentiraš!
tuintam
# 26.05.2017 ob 15:27
Še tole mogoče. Da ne bi kdo mislil, da jaz ne bi bil takoj za to, da kakšna skupina računalniških genijev ali hackerjev prevzame pisanje zakonodaje ! Ta bi res morala delovati kot kak program in usmerjati k bistvu. 'If so, than so ...' Kaj znati pogojevati, referirati ipd.

Toda če bi rogramerji mislijo, da naj bi samo sfrizirali obstoječo v bistvu dostikrat smotru in celoti celo škodljivo zakonodajo, pri čemer ne bi odpravili LUKENJ, pravnih BREZEN, ki jih sedanja zakonodaja ima, ne bi naredili prav ničesar pozitivnega... Prej obratno ! In o čem takem seveda ob članku ne duha ne sluha. Pa jim ne želim škodovati. A naj se bolj potrudijo... Zakaj bi jih hvalil, če pa si tega po mojem še ne zaslužijo ? Sedanji sistem bi bilo dobro popraviti - to.

Po mojem ima (ne samo) naša zakonodaja ogromno (programersko, v resnici, ker programiranje naj ne bi bilo samo izvršne narave) napako v opredelitvi smotrov že v kar ustavi. S tem ko je, pa naj bo to smešno ali pa ne, a tako nam je zadevo pravno interpretiral že kar prvi predsednik, kunšten do amena, naš socialistični družbeni kapital pravno gledano OSTAL V LASTI SUBJEKTOV UPRAVITELJEV (ne v lasti kakšne družbe; enačili smo upravitelje z družbo, oblast in družbo).

Dejal je, da je to za nas tako najbolj prav in najbolje. Češ da če družbo še vedno z ustavo ločeno od upraviteljice Države pravno ZANIKAMO in da jo bomo tako čim prej priznali... Bolno, v bistvu, če mene kdo vpraša (vem, da me ne). Temu stališču so vsi ostali (vsi) družno kimali, vključno Demos npr. ... Pri čemer je upravljanje prevzela subjekt Džava (institucija, organizacija) - ki pa tistega, s keterega kapitalom ona upravlja, očitno še vedno pravno NE PRIZNAVA ločeno od sebe. V bistvu je ona tudi on. Samo sebi odgovorna. Z drugo besedo - povsem neodgovorna. Z etiko se tega pšač v bolj liberalnem kapitalizmu pa ne rešuje. Še v socializmi to nejkako ni šlo. Ne priznava upnika ločeno od sebe kot upravitelja in kot neupravitelja (naša ZL bi spet samo upravljvitelje doloćčebvala, kar seveda ne bi bilo nič drugače, kot je). Ker ljudstvo ni enako oblasti.

Tako bedarijo imamo mi pa kar v 'programu' npr. Pa tako, ko je 'družbeni' kapital OSTAL v lasti subjektov, ki so upravljali. Družbeni kapital je ostal ne-družbeni. Totalni nesmisel. Ustavnopravno požegnan. Za zjokati se ! Pa to zato, da bi se jim OLAJŠALO privatizacijo. Olajšalo - lepo vas prosim ! Totalno zgrešeni smotri ! Potem se pa čudimo ? In to v ustavi. In sedaj - ali ta nova valuta, te nesmisle odpravlja, vse to kaj popravlja - ali pa celo samo poslabšuje?

V ZRN tistega, s katerega kapitalom Država in ostali upravitelji upravljajo (tudi to je del t.im. decentralizacije, tudi tak mogočen koncept), pravno priznavajo (družbo, ali bolje: davkoplačevalsko celoto, ki NE upravlja, ki ni enako upraviteljem, da pravno sploh res obstaja in da so ti sploh sploh komu kaj dolžni). Vzajemni kapital v ZRN ni državni. Lastniško javni je in javnost, neka celota, pravno obstaja. A ne enačena z upravitelji. Ne upravlja in nima svoje oblasti. Od vseh je, Od nikogar, javni klpital. Od lokalne skupnosti. Ne od upraviteljev lv lokalnih skupniostih ipd. To je videti komplicirano. Pa niti ni. Sektorjev potem ne plačuje monopolni upravitelj Država in si ne lasti javnega kapitala (ta ni kar z ustavo državni) ... Pa mi tega sploh ne dojemamo ... Ali tile 'hackerji' ja? Po mojem ne.
tuintam
# 26.05.2017 ob 13:32
Ethereum je vlagateljem v zameno za njihove bitcoine ponudil svoje "kovance" oz. aplikacijske žetone (ang. app-tokens) imenovane Ether, ki omogočajo plačevanje v njihovem spletnem okolju in hkrati predstavljajo neke vrste lastniški delež.

? Komunizem ? Kako dobiš denar ven ? Se računa na plačevanje davkov na promet ? Kako zagotoviti nadzor nad odtokom denarja drugam ? Ipd. A ni ethereum, platforma, ruska ideja ? Drugače sem pa vsaj glede vlaganj jaz tabula rasa. In ... Mogoče je v redu, da sem. Že zadnjič sem pa ob ethereumu pomislil na to in zapisal, da sistem je centraliziran. Človek to hotel ali ne (v programerjih).

Drugače me pa zanima, kako speljati neko idejo tako, da človeku zadeve kdo ne spizdi, ko se mu gre res za idejo, in ko za njen zagon dejansko potrebuje samo kredit, malo prostora ... in predsem tisto malo odloga (ali pa ce,o neskončnega, kakšno kritje tveganja) ?

A ne bi bilo bolj pametno o takih 'alternativah' bolj konvencionalne narave razmišljati ? Ne vem, kam ta svet gre ibn če je tole kakšna alternativa, glede na to da se dela na tem, kako bi se iz denarja delalio denar, medtem kio ostalo 'stvarnike' zanuma že manj, kot pa tiste, ki so si zamislili startupe ipd.

Kdo postane lastnik tistih 70 % ?
REsnica
# 26.05.2017 ob 09:52
denar je človeštvo ustvarilo, da bi si olajšalo blagovno menjavo in s tem življenje. Danes pa ljudje olajšujemo življenje lastnikom denarja.
lexani89
# 26.05.2017 ob 09:47
čez deset let se bo pogruntal da je bil to scam..
izo
# 26.05.2017 ob 08:26
Pri Cashili so opazili, da uporabniki bitcoine uporabljajo bolj kot sredstvo vlaganja, in ne plačevanja

aleluja, saj o tem govorim. nek virtualna valuta, katera vrednost še vedno določa klasična, fiat valuta, lol.
saj denar je praktično itak virtualna zadeva v osnovi, ampak vsaj deloma bazira na ekonomijah, podprtih z gospodarstvom ipd. če tega ni, dobiš kaos, ker folk ni tolk demokratičen, da se bo dogovoril za vrednost denarja oz nekega plačilnega sredstva, ki služi za menjavo dobrin (izvor vsega zla, če se pošteno pogovarjamo, najbolj poštena je direktna blagovna izmenjava).
hecno, tda v bistvu podpiram vrhavni kapital, ampak moje stališče je ves čas da bi moral to biti evropski, ne ameriški oz da imamo kontrapunkt. drugo je vse utopija-
izo
# 26.05.2017 ob 08:11
to mogoče vsem tem novodobnim "rudarjem" ni najbolj jasno

oz povem drugače: služi se ravno zaradi dolarja oz dejmo rečt protovalute, recimo. ko tega enkrat ni več in so vsi na drugi valuti, bo vrednost tega nična.
Karantanc+
# 27.05.2017 ob 09:33
Treba je it nazaj na zlato.
samogledam
# 27.05.2017 ob 08:36
tuintam
tvoj komentar je pa zanimivo bratje, sem pridobil povsem nov pogled...jasno in razumljivo tudi za starejse mozgane. hvala.
jureimacure
# 27.05.2017 ob 08:21
Problem "kripto" menjalnic so info manipulacije ter posledično velika nihanja v vrednosti.
tuintam
# 26.05.2017 ob 17:18
Ni problem v tem, da novinarjev ne ščitijo več uredništva. Kot je bilo zadnjič nekje rečeno v zvezi z nastotpom novega vodje novibnarskih sisndikatov. Problem je znanje. Kako obvladovati nek tako enormen organizem, kot je današnji. V znanju je problem. Alternativno znanje in izkušnje ne prodrejo v mainstream. Nekako je odpor prevelik. Ne gre za to, kako da sme vsak imeti mnenje, lahko, pač pa bolj za to, kakšno bi bilo pravo in ali dotičnega sploh lahko korektno izrazi in ali ga bo kaj ščitilo. Ali ga ne bo povozil kak monopolist, mainstream, na silo, ali pa mogoče s strani kakšnega monopolista zmanipulirana množica. Ker pač, živeti je treba, zaradi česar bo množica sklonila glavo, videla prav točno tam, kjer je vse narobe ...
tuintam
# 26.05.2017 ob 14:26
V glavnem. Po mojem so Rusi zadaj. :)) Pa naj si vsak človek misli, kar hoče. Lahko da imajo svoje Ethereum podjetje magari v Ameriki. Tako to danes je. Če kdo misli, da bo carjeviče danes ustavila kakšna meja, se moti. Bodeče žice so za tiste, ki nimajo ničesar ...
tuintam
# 26.05.2017 ob 13:55
REsnica
majster je pokasiral mislim da 7 mio eur nepovratnega denarja od države slovenija. Potem je pred kamerami izjavil, da v sloveniji ne najde dovolj delavcev, ker so na zavodu za zaposlovanje sami lenuhi.


Ne poznam Boscarola. In z večino, kar si povedal, bi se celo strinjal in ga ne zagovarjam.

Vseeno opa pozabljaš povedati, da človek stoji med vojsko in civilno sfero. Da je letalstvo kompletno podrejeno vojski. In da ima to določene posledice. Tudi te, da, baje, tako naši, Američani ne dovolijo izvoza letal Sloveniji in da Slovenija je naredila dovolj. Dovolj ?!

Ker pa v isto godljo pade tudi Seway, se vprašam, če nima pri vsem skupaj svoje najhujše vloge prav sistem in naša politika (ki je pa tudi tale Iconomi IN Ethereum po mojem niti ne zaobhaja kaj dosti.

Saj pravim. Kot prvo - vlagatelj deluje z žetoni, niti ne v svojem imenu, kot drugo, pa tudi ostalih 70% pokasira neznana pravna oseba bog ve kje ... In za tistih 70% pa ne mislijo pokazai, kako lastniki zapuščajom ladjo ipd.
veza
# 26.05.2017 ob 12:31
REsnica
# 26.05.2017 ob 10:07

marsikdo je pokasiral kakšno subvencijo ali ugoden kredit in vse zagonil, vsak od nas je po svoje čudak, samo nekdo vseeno zaposluje in gradi, nedko pa samo filozofira in sanja, jaz sem tudi bolj teoretik in sanjač!
veza
# 26.05.2017 ob 12:27
PONOS
# 26.05.2017 ob 09:06

veza kdaj bomo umrli ni več tako samoumevno in bo tudi povezano z sredstvi kakšne pač bodo na računu....

princip je isti, vse ostalo so nianse (Balašević)
kingestone
# 26.05.2017 ob 10:49
mešanje megle...

od 2011 leta sem v kriptovalutah (resda samo bitcoin in od letos ripple, ampak bežno poznam sceno), pa mi tale iconomi niti malo ni jasen, še manj tisti njihovi altcoini ki so popolnoma nepoznani...

morda so jih sami sproducirali da se gredo prodajo zdaj ko je balonček in hajp prisoten.

kdor ima namen trejdat se prijavi na bitstamp, poloniex, kraken... in enostavno trguje!
REsnica
# 26.05.2017 ob 09:55
toplo priporočam ogled tega animiranega filma o denarju. od izvora v blagovni menjavi do FED.... zanimiva bi bila projekcija, kako bi se zgodba nadaljevala z "žetonizacijo".

kdor ima pol ure in preživi uvod mu ne bo žal.

https://www.youtube.com/
watch?v=mII9NZ8MMVM
Kazalo