Agrokor naj bi imel pri zagotavljanju sredstev težave. Foto: MMC RTV SLO
Agrokor naj bi imel pri zagotavljanju sredstev težave. Foto: MMC RTV SLO

V Agrokorju trdijo, da naj bi zagotovili denar za prevzem Mercatorja, tudi z odprodajo nekaterih svojih nepremičnin in podjetja za proizvodnjo sokov Juicy, a nekatere sovražne poteze hrvaškega veletrgovca, kot zahteva po predčasnem plačilu dolga hrvaškega Mercatorja do Komercialne banke Zagreb, kažejo, da težave obstajajo.
Vodstvo hrvaškega Agrokorja se je od septembrskega podpisa sporazuma o prevzemu Mercatorja zavilo v molk. Njihova služba za odnose z javnostmi le v pisni obliki sporoča, da prevzemnega procesa, dokler ta poteka, ne more komentirati in da koncern nima težav z zagotavljanjem sredstev za nakup Mercatorja.

A kolikor se da izvedeti, naj bi imel Agrokor prav pri zagotavljanju sredstev težave. Od celotne vsote, 451,8 milijona evrov, kolikor potrebuje za 100-odstotni prevzem, mu je do zdaj uspelo zbrati približno 100 milijonov ali manj kot četrtino. Ta del sredstev je Agrokor pridobil s prodajo podjetja za proizvodnjo sokov Juciy in odprodajo nekaterih velikih centrov na Hrvaškem.
Kolikor smo uspeli izvedeti, ima Agrokor težave predvsem s tujimi viri financiranja, ki pa so bistveni. Evropska banka za obnovo in razvoj ter dva mednarodna investicijska sklada, ki jih je Agrokor navedel kot soinvestitorje, naj ne bi več brezpogojno podpirali prevzema. Od tod nervoza in od Agrokorja spodbujena sovražna poteza Komercialne banke Zagreb, ki je tik pred božičem od hrvaškega Mercatorja zahtevala predčasno poplačilo 10 milijonov evrov dolga.

Mercator bi s poplačilom lahko kršil moratorij za plačilo dolgov konzorciju bank, a mu je te, kljub praznični časovni stiski, uspelo prepričati, da so poplačilo podprli. V Agrokorju trdijo, da nimajo nič s sovražno potezo Komercialne banke Zagreb, kar ne drži. Gre namreč za banko, ki je bila v lasti Agrokorja in še zdaj velja za njegovo hišno banko, saj so bankomati KBZ-ja postavljeni v vseh trgovskih centrih Agrokorjevega Konzuma.

Poznavalci razmer ocenjujejo, da v prijateljskem prevzemnem procesu take poteze niso običajne in da očitno Agrokor le išče razloge, kako bi za neuspeli prevzem Mercatorja obtožil drugo stran in se s tem izognil plačilu kazni.

Vanja Vardjan, Radio Slovenija, Zagreb