Leta 2002 je Novartis objavil svojo namero za prevzem Leka. Foto: MMC RTV SLO
Leta 2002 je Novartis objavil svojo namero za prevzem Leka. Foto: MMC RTV SLO

Sandoz, ki je Lek prevzel leta 2003, je na nekaterih tujih trgih namreč že začel opuščati blagovno znamko Lek pri zdravilih, ki jih je razvijal ljubljanski farmacevt, piše Dnevnik. "O tem, s katero blagovno znamko nastopiti na katerem trgu, se odločajo trgi sami v skladu s poslovno strategijo celotnega Sandoza," pravijo v Leku, ki ga vodi Vojmir Urlep, in ob tem zanikajo postopno ukinjanje blagovne znamke Lek.

Vendar, recimo na Hrvaškem, nekatera zdravila, ki jih je razvil Lek, proizvajajo v Sandozovi tovarni v Romuniji, lastnik za prodajo pastil in pršila angal lekotama in drugih pa je Sandoz, ki tudi v nekaterih medijskih kampanjah ne uporablja več imena Lek.

Lek je že skoraj poplačal svoj prevzem
Novartis je Lek prevzel z 850 milijonov evrov vrednim prevzemom leta 2003. Takrat je kupil 100-odstotni delež Leka, skupaj z 80 milijoni evrov dolgov, ki pa jih je prek pravnih manevrov poravnal kar Lek sam. Do prevzema Leka je za izplačilo dividend namenil le manjši delež dobička, po prevzemu pa je za dividende namenil že skoraj ves bilančni dobiček.

Samo v zadnjih treh letih so tako za izplačilo dividend namenili skoraj četrt milijarde evrov, od leta 2002 pa že 540 milijonov evrov. Novartis je prevzem poplačal tudi prek transfernih cen, ki jih Leku zaračunava za prodajo prek njegovih prodajnih kanalov, dobiček od prodanih Lekovih izdelkov pa se obračunava v davčno ugodnejših državah. Lekovi prihodki so leta 2009 tako ostali na ravni iz leta 2005, medtem ko je, denimo, Krka v enakem obdobju prihodke povečala za tri četrtine.