Vse previdnejši so tudi gradbinci, saj ne vzamejo vsakega posojila za vsako ceno, ampak poskušajo narediti primerno selekcijo posojil v zvezi z razmerami na trgu. Foto: MMC RTV SLO
Vse previdnejši so tudi gradbinci, saj ne vzamejo vsakega posojila za vsako ceno, ampak poskušajo narediti primerno selekcijo posojil v zvezi z razmerami na trgu. Foto: MMC RTV SLO
Po mnenju poznavalcev bi lahko cene spustili tudi za 20 odstotkov, a bi potem posamezni investitorji tudi propadli. Foto: MMC RTV SLO
Bodo dolžniki potopili banke?

Po mnenju finančnega ministra Franca Križaniča pa še ni razloga za skrb, saj po njihovih podatkih finančni trg še ni ogrožen, osrednje je zato vprašanje servisiranja obresti in vprašanje, ali bo nepremičninski trg v Sloveniji vendarle stekel tako, da bodo cene nepremičnin padle, in se bo s tem pospešilo tudi kreditiranje, za TV Dnevnik poroča Vesna Deržek.

Vse previdnejši so tudi gradbinci, saj ne vzamejo vsakega posojila za vsako ceno, ampak poskušajo narediti primerno selekcijo posojil v zvezi z razmerami na trgu.

Po mnenju poznavalcev bi lahko cene spustili tudi za 20 odstotkov, a bi potem posamezni investitorji tudi propadli.

Banke večje dolžnike že držijo nad vodo
Kot pravi Sašo Polanec z Ekonomske fakultete, banke večino časa že reprogramirajo posojila in večje dolžnike, kot je na primer Vegrad, ravno banke držijo nad vodo, a tega ne bodo mogle početi veliko časa, saj bi morale banke izgube priznati in se dokapitalizirati. A s tem bi menedžerji priznali napake in odgovarjali za nepremičninska tajkunska posojila.

Po Polancu je tako ključna težava, da banke niso imele kriznega scenarija, na primer, kaj narediti, če se zgodi petodstotni padec BDP-ja na cene nepremičnin. Ob tem pa je še vprašanje, ali lahko nepremičninski trg sprosti novi davek na nepremičnine.

Plačilna nesposobnost upnikov lahko ogrozi likvidnost manjših bank
Realno naj bi tako sprožil le prodajo zazidljivih zemljišč in praznih poslovnih prostorov. Plačilna nesposobnost upnikov, ki bi lahko zaradi zapoznelega učinka krize trajala še vsaj pol leta, bi lahko celo ogrozila likvidnost manjših bank, še poroča TV Dnevnik.

Bodo dolžniki potopili banke?