Applove delnice so z visokimi donosi nenehno razveseljevale lastnike, a se je v zadnjih dneh krivulja obrnila navzdol. Vseeno je Apple še vedno daleč največje podjetje po tržni kapitalizaciji. Foto: EPA
Applove delnice so z visokimi donosi nenehno razveseljevale lastnike, a se je v zadnjih dneh krivulja obrnila navzdol. Vseeno je Apple še vedno daleč največje podjetje po tržni kapitalizaciji. Foto: EPA
Newyorški delniški indeks Dow Jones (17.550 točk) je v torek izgubil četrtino odstotka, najbolj pa so ga obremenile Applove delnice, ki so se pocenile za več kot tri odstotke. Foto: Reuters
Telekom
Cinven se je umaknil iz igre za nakup Telekoma, neuradno pa v vrsti že čakata Telekom Austria in sklad Apollo. Glavno vprašanje je, koliko sta pripravljena ponuditi za prevzem. Foto: BoBo
Prodaja Telekoma dokončno padla v vodo

Vrednost Applovih delnic, ki se je od vrhunca finančne krize strmo dvigala, namreč zadnje dni drsi navzdol (včeraj do 113,25 dolarja), tako da se je tečaj že za 15 odstotkov odmaknil od rekordnih 134 dolarjev in s tem padel pod 200-dnevno drseče povprečje, kar je pri tehnični analizi prodajni signal. Glavno vprašanje je torej, ali je dolgoletni ljubljenček newyorškega delniškega trga zrel za temeljit popravek, potem ko je bila na začetku leta 2009 cena ene delnice manj kot 80 dolarjev, zdaj pa je dobrih tisoč odstotkov višje, če seveda upoštevamo, da je proizvajalec iPhonov vmes izpeljal cepitev delnice v razmerju 1:7.
Si predstavljate, da bi bila Krka pri 500 evrih?
Z drugimi besedami: vlagatelj, ki je pred šestimi leti in pol veliko tvegal, ujel idealni trenutek in vložil 10 tisoč evrov v Applove delnice, bi ob včerajšnji prodaji delnic na račun dobil več kot sto tisoč evrov, seveda pa bi moral plačati še davek na dobiček. Če bi takšno rast doživele Krkine delnice, bi se z njimi danes trgovalo pri okrog 500 evrih, v resnici pa je cena skoraj desetkrat nižja. Vlagatelji so Applu zaupali, ker je skoraj vedno ustvaril več dobička od najbolj optimističnih pričakovanj in ker je znal z navdušujočimi proizvodi, kot so iPhone, iPad in nazadnje Apple Watch, odgovoriti na izzive tehnološke industrije.
Apple na Kitajskem ni več številka ena
Dejavnikov, da se je krivulja pri Applovih delnicah obrnila navzdol, je več. Začelo se je takoj po objavi rezultatov poslovanja v drugem letošnjem četrtletju, ko niti slabih 50 milijard dolarjev prihodkov in skoraj 11 milijard dolarjev četrtletnega dobička ni zadovoljilo vlagateljev, ampak so pozornost namenjali malce nižji prodaji iPhonov od pričakovanj. Nekaj znakov je tudi, da prodaja ur Apple Watch ni tako visoka, kot so upali vodilni, iz Kitajske pa je prišla novica, da je Applov tržni delež v drugem četrtletju s prvega nazadoval na tretje mesto, saj sta ga prehitela kitajska tekmeca Xiaomi in Huawei. Apple na Kitajskem ustvari približno četrtino vseh prihodkov.
Analitiki verjamejo v nadaljnjo rast
Čeprav so delnice zadnje dni na udaru (v zadnjih enajstih trgovalnih dneh so se desetkrat pocenile) in so padle pod 115 dolarjev (pri tehnični analizi je naslednja večja podpora šele pri 105 dolarjih), je Wall Street večinoma še naprej bikovsko razpoložen, ko govori o prihodnji predstavi Appla, saj so delnice pri le dvanajstkratniku dobička na delnico trenutno ovrednotene mnogo ugodneje kot recimo Googlove, Facebookove ali Microsoftove. Skoraj tri četrtine analitikov napoveduje, da bodo v naslednjih dvanajstih mesecih Applove delnice donosnejše od celotnega trga. Povprečna ciljna vrednost v naslednjih dvanajstih mesecih je tik nad 146 dolarji, kar je 27 odstotkov višje od včerajšnjega tečaja.

Tečaji delnic na Lj. borzi (4. avgust):

ZAV. TRIGLAV

+1,16 %

25,30 EUR
TELEKOM+0,00 %94,00
PETROL+0,00 %252,00
INTEREUROPA+0,00 %0,852
SAVA RE

-0,71 %

14,00
KRKA

-0,91 %

64,03
GORENJE-1,60 %6,101
LUKA KOPER-1,89 %25,50


Koliko še lahko izgubijo Telekomove delnice?
Na Ljubljanski borzi bo danes vse v znamenju Telekoma, potem ko je Cinven dokončno obupal in s prodajo Telekoma za zdaj ne bo nič. Delnice so že vse poletje pod vplivom neuspešnega dogovora, trenutno pa so pri 94 evrih 35 odstotkov nižje kot na začetku leta. A seveda je še vedno prostor za nov padec. "Večina pričakovanj (da Telekom ne bo prodan) je že vkalkulirana v ceno, vseeno pa je kratkoročno pričakovati, da se bo kakšen zadnji optimist privatizacije zdaj skušal znebiti delnic, ker mu ne bodo prinesel želenega donosa. Ob skromni likvidnosti lahko cena zaradi tega zaniha," je povedal analitik Financ Karel Lipnik.
Niti enega posla z delnicami Petrola
Za mnenje smo vprašali tudi Uroša Ožbolta iz Alte: "Mislim, da odziva na trgu ne bo, ker večina vlagateljev ni več resno računala na sklenitev tega posla. Delnica je v zadnjih dneh po objavi rezultatov poslovanja celo nekaj pridobila, predvsem pa ni bilo prodajalcev. Promet pa je izjemno skromen." S Telekomovimi delnicami je bilo v torek za samo 12 tisoč evrov prometa, s Petrolovimi pa celo ni bil sklenjen niti en posel, kar se je zgodilo prvič, odkar so aprila 1998 Petrolove delnice začele kotirati na borzi. Mimogrede: včerajšnji skupni promet na Ljubljanski borzi je znašal milijon evrov, kar je 184 tisočkrat manj od povprečnega dnevnega prometa zadnjega meseca na kitajskem delniškem trgu, ki je sicer izgubil primat najlikvidnejšega na svetu.

Prodaja Telekoma dokončno padla v vodo