Borzni komentar
Na finančnih trgih še vedno vlada precej negotovosti, kako bo morebitna trgovinska vojna vplivala na svetovno gospodarstvo. Dow Jones je včeraj izgubil 132 točk, pri čemer so se Applove delnice pocenile za poldrugi odstotek, na 184 dolarjev. Foto: Reuters
Bitcoin
Bitcoin je po zdrsu pod 6000 dolarjev dočakal odboj, včeraj se je njegova cena povzpela nad 6550 dolarjev. Foto: Pixabay
Ameriška lahka nafta je v torek po letu 2014 spet dosegla 75 dolarjev, medtem ko je bilo treba za brent plačati največ 78,50 dolarja. Foto: Reuters

Dodaj v

Dolar dosegel "pravično" raven, kaj pa bitcoin?

Okrogla obletnica indeksa DAX30
4. julij 2018 ob 06:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po doseženem dogovoru o migracijski politiki je frankfurtski DAX30 v torek poskočil za več kot odstotek, v ospredju pozornosti finančnih trgov pa bo hitro spet trgovinski spor med ZDA in Kitajsko.

Kanclerka Angela Merkel in predsednik CSU-ja Horst Seehofer sta po vnovičnih sestankih le dosegla dogovor v sporu glede nemške migracijske politike. Delniški indeks DAX30 je dopoldne presegel vrednost 12.400 točk, dan pa končal pri 12.349 točkah. Nekoliko se je okrepil tudi evro, ki je dosegel 1,1673 dolarja.

Optimizem se ni preselil v New York, kjer je Dow Jones (24.174 točk) v skrajšanem trgovanju (ZDA praznuje dan neodvisnosti) zdrsnil za pol odstotka. Nad trgi visi nevarnost trgovinske vojne. V petek bodo ZDA uvedle carine za kitajske izdelke v vrednosti 34 milijard dolarjev, Peking pa bo skoraj gotovo napovedal protiukrepe. Azijske delnice so pod vplivom teh trenj v torek pristale najnižje v zadnjih devetih mesecih, kitajska valuta juan pa je po 10. zaporednem dnevu drsenja padla najnižje v skoraj letu dni (na 6,72 juana za en dolar), preden so vlagatelje pomirile besede kitajske centralne banke, ki nakazujejo, da želi banka preprečiti nadaljnje slabljenje juana.

Napetosti lahko prerastejo v trgovinsko vojno
"Gibanje trgov v zadnjem času narekuje predvsem dogajanje okoli trgovinskih vezi med pomembnejšimi svetovnimi gospodarstvi na čelu z ZDA. Zadnji 'udarec' je prišel v nedeljo, ko je Kanada odgovorila s svojimi carinami na ameriške proizvode. Številni vlagatelji so zaskrbljeni, da bodo napetosti prerasle v večjo trgovinsko vojno, kar bi negativno vplivalo na svetovno gospodarstvo," ugotavlja Mihajlo Todurov iz Vzajemci skupine in dodaja, da centralne banke zadnje dni ne vplivajo na dogajanja: "Politika centralnih bank je skoraj v celoti začrtana in tudi vlagatelji so končno sprejeli, da bo ta ostala taka, kot so vodilni možje napovedali. Posledično smo v prejšnjih mesecih doživeli krepitev ameriškega dolarja, za katerega bi lahko rekli, da je dosegel neko pravično raven glede na evro."

Poletni meseci praviloma niso najboljši za vlagatelje
Delniški trgi naj bi imeli po mnenju Mihajla Todurova še možnost za rast: "Lahko bi rekli, da trenutni gospodarski kazalniki še podpirajo prihodnjo rast delniških trgov. A v zakup moramo vzeti tudi druge dejavnike, čeprav niso tako tesno povezani s finančnimi trgi. Izpostaviti velja koledarske anomalije, ki pravijo, da so poletni meseci za trge slabi. Ne vemo, ali bo prišlo do novega vala padcev, le verjetnost je nekoliko večja. Prav tako se v poletnih mesecih na pomembnejših svetovnih borzah zniža promet in so lahko premiki navzdol posledično še večji. Novice, ki sicer ne bi pomembneje vplivale na tečaje, lahko v poletnih mesecih povzročijo opazne premike."

Vrednosti največjih kriptovalut in tedenska sprememba, 3. julij ob 14.00:

BITCOIN

+6,00 %

6.580 USD
ETHER

+4,37 %

469
RIPPLE+3,35 %0,493
BITCOIN CASH+5,59 %781
LITECOIN

+6,49 %

86,05
CARDANO

+20,8 %

0,1596

.

Okrogla obletnica indeksa DAX30
V nedeljo je minilo 30 let od rojstva elitnega indeksa frankfurtske borze DAX30, ki je že naslednje leto (oktobra 1989, ko je imel Wall Street zloglasni črn ponedeljek) doživel največji enodnevni padec v svoji zgodovini, saj je izgubil 12,8 odstotka. Nekaj mesecev po padcu banke Lehman Brothers je bil marca 2009 DAX30 na novem dnu (3.588 točk), toda sledilo je veličastno okrevanje. Le nekaj tednov preden je Nemčija postala svetovni prvak v nogometu, je 5. junija 2014 DAX30 prvič prebil mejo 10 tisoč točk. Trenutno je DAX pri okrog 12.300 točkah, s čimer je okrog devet odstotkov pod rekordom (13.596 točk). V povprečju je v 30 letih DAX prinašal 8,5-odstotni letni donos.

Ameriška lahka nafta po štirih letih pri 75 dolarjih
Vrednost ameriške lahke nafte je zaradi zmanjšanja kanadske dobave (proizvodnja v eni od največjih rafinerij Syncrude Canada je zaradi težav z elektriko občutno padla) v torek porasla do 75 dolarjev za 159-litrski sod, kar je največ po novembru 2014. Libijski izvoz se vztrajno znižuje. Ker je na trgu tudi vedno manj nafte iz Venezuele in Irana, je primanjkljaj na ponudbeni strani tako vedno bolj očiten. Članice Opeca so sicer junija načrpale 32,32 milijona sodov nafte dnevno, kar je 0,32 milijona več kot maja. Analitiki banke Morgan Stanley so napoved za ceno nafte v drugi polovici leta zvišali kar za 7,50 dolarja, na 85 dolarjev. Zlato je dopoldne pri 1.237 dolarjih za 31,1-gramsko unčo zdrsnilo najnižje po decembru, zvečer je bila njegova cena skoraj 20 dolarjev višja.

Merlak v nakup šele pri ceni 3000 dolarjev
In če je ameriški dolar, kot nam je povedal Mihajlo Todurov, dosegel pravično raven, kakšna bi lahko bila pravična cena pri bitcoinu? Odgovora na to vprašanje seveda ni, oziroma - pravično ceno v vsakem trenutku določa trg. In trg se je zadnje dni "odločil", da je cena pod 6000 ugodna za nakup, tako da je tečaj včeraj presegel 6650 dolarjev. Posledično so se podražile tudi preostale kriptovalute, ripple je skoraj doseb tem času, vendar kar 87 odstotkov manj, kot je bila njegova vrednost 4. januarja. Ali je zdaj res pravi čas za nakup kriptovalut? Besede Damijana Merlaka (soustanovitelja spletne menjalnice Bitstamp) za Finance: "Ko bo bitcoin dosegel ceno tri tisoč dolarjev, bom spet kupoval."

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
DrFunk
# 04.07.2018 ob 06:36
Bitcoin je kapljica v morje v svetu ekonomije in investiranja. Zakaj si vsak teden zasluži biti v naslovu članka?
sas
# 04.07.2018 ob 06:49
Bitcoin je kapljica v morje v svetu ekonomije in investiranja. Zakaj si vsak teden zasluži biti v naslovu članka?

to se tudi jaz sprašujem ...

cel kripto market je v tem trenutku vreden manj, kot je vrednost 1/3 Applea ... ali 1/3 Amazona, 1/3 Alphabeta, ...
copcop
# 04.07.2018 ob 09:05
Pravična raven ? Dolar je vreden 0. Fiat balonček nič drugega.

Odlično. Če ti niso nič vredni, mi jih prosim pošlji čim več, z veliko ničlami. Se priporočam.
Mr.Mr.
# 04.07.2018 ob 09:08
Ne nergajte toliko o bitcoinu, cena je objavljena zato da se lahko smejimo, v smislu: jezus koliko so jih pa tokrat naplahtali pa še jih ne zmanjka. :)
kingeston
# 04.07.2018 ob 09:33
v sloveniji pridejo na svoj račun prav vsi; tisti ki bi radi na hitro in brez truda obogateli, a so prebutasti in na koncu popušijo, ter drugi ki so vedno favš in vsako stvar popljuvajo...
in bitcoin je tako idealen za vse! :D
Bivši uporabnik
# 04.07.2018 ob 09:10
Kaj te kriptovalute se mislijo kaj zrast pa da prodam eth.da vsaj nulo pisem , kak mi je zal da sm sploh kupoval to bedarijo
mangrooooo
# 04.07.2018 ob 09:22
@tao3

Sem svetoval novembra: prodajte vse, SELL SELL...

Kaksen blefer, laznivec, nevednez si, pove ze ta tvoj stavek. Novembra se je cena BTC gibala okoli 7k, 8k dolarjev in je bila dalec od najvisjih vrhov. Tisti, ki te niso poslusali, so ga decembra lahko prodali za 19k.
Najlazje je biti pameten brez vsakih argumentov. Kot sedaj, ko tulis BTC je mrtev. Ce se res zgodi, bos izpadel frajer, ce ne, se bos pogreznil od sramu v zemljo, zamenjal profil in zopet tulil isto zgodbo kot sedaj, ko bo BTC 10k, itd, itd.
Ko ze trdis, BTC je mrtev. Danes je bilo z njim na borzah za 4.4 milijarde $ prometa. Samo da ves, kaksen bedak izpades s svojimi izjavami.
Tao3
# 04.07.2018 ob 08:19
Bitcoin je mrtev.

Kupujejo samo še tisti, ki že imajo in so že veliko izgubili pa upajo da bodo spet zaslužili.

Vlak je odpeljal, hypa ni več, novih vplačil malo, ... tako kot sončni zahot, bo tudi tukaj počasen zaton. Tudi od cene 3000 ne bo več odboja, ker ljudje vedo, da tudi če bo, bo spet drastično padel in bodo spet izgubili.

Konec je. Bitcoin je v Sloveniji živ še samo zato, ker MMC včasih piše o njem ... 99% ljudi drugače sploh nebi slišalo več zanj ...
discoversci
# 04.07.2018 ob 07:16
Finančno gospodarstvo je pokop za vsako državo. Ko imaš državo, ki je odvisna samo še od tega, brez industrije, razvoja, napredka in pridnih delovnih rok, ki so pošteno plačane, potem veš, da dosegaš dno in da ti bodo drugi krojil življenje. Najprej ti pozaprejo vse fabrike, potem ti še omejijo izvoz, nato te z njihovo vsiljeno zakonodajo omejujejo pri razvoju. No potem veš, da si počasi v ritici. Premetavajo papir, brez dodane vrednosti. Kdo bo pa delal in ustvarjal ?? To, na čemer temelji uspešnost države. Kdo ? Sveti Pero in Marija. Zlagan sistem, totalno... Pa mimogrede: kdor visoko leta, nizko pade. Dolarju, kolikor ga trenutno opevajo, bo počasi odklenkalo. Vzhod in naftarji se mu počasi odpovedujejo. OK, pustmo savdsko arabijo, ki je levi ameriški testis in izrael, ki je desni amriški testis... veliko ostalih se jih zaveda, da dolar adijo.
7up
# 04.07.2018 ob 10:29
vlak krypto valut je že zdavnaj odpeljal,... tisti, ki je naredil zares velike zaslužke je na trg vstopil pred 5 ali več leti.

Tisti, ki ste kupili v zadnjem letu zgolj plačujete dobičke vrvi skupini. Lahko se tolažite s govoricami, samo to veliko ne pomagalo....

Se mi pa zdi zanimivo, kako v Sloveniji vsaka generacija potrebuje "zgodbo" s katero misli, da bo hitro obogatela. Catch the cach, bBalkanske Delnice(npr NKBM), Crypto,.... zanimivo bo videti kaj bo naslednje.
Mr.Mr.
# 04.07.2018 ob 09:24
@mangroooo, razlika med nakupom menjalnice ali kripto valute je ogromna. Kripto kupujejo ovce, menjalnice pa tisti ki želijo služiti na ovcah. Tudi dva Slovenca sta imela zelo uspešno menjalnico. Čestitam jima za predvideno oceno koliko je še bilo pohlepnih na "pravi" denar. :)
kokio
# 04.07.2018 ob 16:45
Tudi če je nekdo kupil pri 15k ali pri tej ceni ni prodal in je pripravljen pustit pri miru 2-3 leta potem je ta korekcija nepomembna. Nekdo se z dnevnim spremljanjem kriptosveta ne želi ukvarjati. Čist odvisno s kakšnim namenom ste stopili v ta svet in ali z denarjem ki ste ga pripravljeni pozabit za dlje časa ali ne. Je pa neizogibno - večina ljudji išče pot do hitrega zaslužka z vložki, ki ga niso pripravljeni izgubit. Lp
sumtb
# 04.07.2018 ob 10:55
Slovenci itak svetovni prvaki v finančnih piramidah. Kaj na to temo bi znal povedati tudi Nello Marconi ki je pobral 33 mlijonov € od naivnežev za Remius ponzi shemo in vse je šlo vragu. Zmagali so tako kot pri Bitcoinu samo tisti ki so bili prvi not in ven preden je balon počil.
Mr.Mr.
# 04.07.2018 ob 09:25
Za FB bo pa to odličen nakup, jih bo kar iz svojih profilov napotil v nakupe, v čredi :)
kingeston
# 05.07.2018 ob 16:17
zanimivo kako se veliko hejterjev širokousti kako so napovedovali kdaj prodati... no, če so vsak teden ob novici o bitcoinu trolali da je treba prodati so enkrat tudi zadeli :D
ampak to ni tako težko. ker to so zmogli revčeki tipa hejterji.
niso pa zmogli ene druge bolj pomembne stvari: kdaj KUPITI !
e, za to zadevo pa je potrebno malo več pameti in jajc, ki pa jih taki bebčki žal nimajo...
dobersvet
# 04.07.2018 ob 13:10
Tao3

V čem je problem? Mi smo investirali, ti nisi, in to je to... Zakaj prihajaš vsak teden in klatiš iste neumnosti, če pa nisi investiral? Pusti ta forum, da se lahko normalno pogovarjamo, ne pa da je zaradi tebe vsakič isto sranje.. Pojdi še malo na wall street pa pripoveduj te tvoje veleumske analize vlak je odpeljal, bitcoin gre na ničlo, balončki pokajo in podobna sranja..
mangrooooo
# 04.07.2018 ob 12:07
Ce se obrne 15 milijard $ na dan, potem je to ziv dokaz, kako smesni izpadete s svojimi trditvami. Naj bo to @tao3, ali @7up ali @sumtb.... in se cel kup vas je. Pojma nimate, kako sami iz sebe delate norce.
firbec111
# 04.07.2018 ob 09:45
Tao3

Ti Tisti ki govori da živi od kripto in ima čas komentirat na MMC je hahahah hahAhahahahh ahahahahah hahahahaahah ah kakšno življenje razkošja je to

kar vlagaj v Bitcoin in izgubljaj, jaz sem vmes zaslužil že OGROMNO in nič izgubil


hmm si se ujel v svoji laži, drugače pa ko je vmes spet skočil na 10.000 te ni bilo na forumu, pač reva, nič novega
madli
# 04.07.2018 ob 09:23
@Tao3

Ne bom prodajal podna, ampak hvala ne. Tudi če gre na 0, me ne zanima. Ne bom reševal borih 60% investicije. Jaz sem svoje že naredo, ko sem prodal konec januarja in nato samo nekaj profita nazaj investiral sproti.

Človeška neumnost in požrešnost nimata meje. Seveda se pa vi ki jih imate tolažite, da bo bolje. Ne bo boljse ŠE SLABŠE BO.

K temu se bom vrnil čez 6-12 mesecev.

Vlak je odpeljal, hypa ni več, novih vplačil malo

Verjemi, da še ni odpeljal. Zdaj se ravno kupuje. Kupuje se v strah in ne v pohlep, ko cena raste 20% vsak dan. Takrat se ravno opečeš. Volumen je res padel, ampak to kaže na to, da se prodajalci utrujajo. Padajoča cena + upadel volumen -> bikovski signal. Polega tega je še četvorni bullish divergence na dnevnem MACD, pa RSI kaže bullish divergence. Če se spoznaš kaj na grafe, veš, da je to pozitivno. Definitivno bo pa market potreboval kar nekaj mesecev, preden se bo konkretno pobral, vmes še lahko seveda pade.

Poleg tega ne pada navpično dol, na odbojih se da lepo zaslužit, recimo celi april je šlo konkretno vse gor. Tudi zdaj se je bitcoin lepo pobral, če si ga uspel na 5800$ pograbit.

Pa če misliš, da bo padel, lahko tudi "staviš" na padec na Bitmexu in "shortaš" bitcoin z vzvodi. Jaz se špilam in delam vse, malo investiram, nek mali % pa trade-am (long in short) na Bitmexu.
1a34
# 04.07.2018 ob 08:48
Kraljestvo za konj(-jn)a? Kraljestvo za (s)misel.
veza
# 04.07.2018 ob 07:50
Najbolje je od plače odvajati v sklad SOP, sklad obrtnikov in podjetnikov, naša zadeva, ne pa v neke Kajmane.
Na stara leta ti prav pride, če imaš zraven penzije še kakšen dodatek, po smrti pa itak ne rabiš več nič...
firbec111
# 04.07.2018 ob 13:44
pusta Tao3 pri miru on je itak obogatel drugje? pa tukaj se samo pojavi, ko je napoved, da gre dol, ko pa raste je pa tipična reva, ki se skriva. Nič novega
džeko
# 04.07.2018 ob 11:24
Dokler nimaš zlata v rokah pozabi.....če ne veste kaj se dogaja v nemčiji, imajo papir pa ne zlata in tudi dobijo ga ne ko ga hočejo... hehe.
mattyy
# 04.07.2018 ob 10:10
Zdaj pa bo vam rečem. :)
DLeagueStar
# 04.07.2018 ob 10:07
Bitcoin drzi ceno zaradi obupanih hodlarjev, ki mislijo, da je to nacin za sluzenje s kripto valutami in pa zaradi tistih traderjev, ki se tolazijo, da so lepo zasluzl ko jim cena "poskoci" iz 6k na 6.5k.

V glavnem je pa slo nazaj na kar so bile kriptovalute prej- soliden vir zasluzka, ce se ti da sedet pred racunalnikom in pametno trejdat za zmerne razlike.

Kdor trobi o neki prihodnosti sveta s temi valutami laze sam sebi. Poslusamo isto ze par let, sploh pa v zadnje pol leta, ker je realnost povsem drugacna od vseh napovedi.
Jakob Mali
# 04.07.2018 ob 09:55
Bitcoin je kapljica v morje v svetu ekonomije in investiranja. Zakaj si vsak teden zasluži biti v naslovu članka?

Zato ker je relativno enostaven, razumljiv in razburljiv. Pa vendar bi bilo za celotno človeštvo precej bolj koristno, če bi mediji tako kot npr. spremljajo politike na vsakem koraku, spremljali tudi finančnike in njihove "čiurula čaračla" finančne inštrumente. Ne pozabilo, krizo 2008 niso zakuhali managerji, politiki, delavci....ampak finančniki, ki iz dneva v dan ustvarjajo inštrumente, ki jih še sami ne razumejo, dejstvo je le, da z njimi dobro služijo, škodo pa plačamo davkoplačevalci.

PS: Pa nisem novem komunist, ki bi klical k revoluciji, samo finančni sektor je pač čisto podivjal in ga je potrebno omejiti.
madli
# 04.07.2018 ob 09:42
@Mr.Mr.

Ja in kje naj dobimo ta podatek?

Te bom vprašal naslednje: Koliko odstotkov vlagateljev je izgubilo v delnicah, koliko jih je izgubilo v Dot Com balonu, koliko jih je izgubilo pri vlaganju v zlato, ker so ga kupili 2011, ko je bil na vrhu in so ga prodali, ko je padel? Ne vem v čem je fora, logično je, da vsi ne morejo zaslužiti v nobenem marketu. Vse kar lahko narediš je, da raziščeš market, preden vložiš denar in da najdeš optimalno točko za vstop.
firbec111
# 04.07.2018 ob 09:18
tomaz123

Kaj te kriptovalute se mislijo kaj zrast pa da prodam eth.da vsaj nulo pisem , kak mi je zal da sm sploh kupoval to bedarijo

tudi Apple ni čez noč prišel do tam kjer je
1a34
# 04.07.2018 ob 09:17
Čudna stvar denar:
https://www.youtube.com/watch?v=pyhFiDlw
EBE
P.S. Cifra mož:
https://www.youtube.com/watch?v=R4oWbsT7
nMM
Ali si cifra ali mož oziroma ali si cifra ali ženska.
firbec111
# 04.07.2018 ob 09:03
Tao3

sej se ti še danes smejimo
5tane
# 04.07.2018 ob 07:22
Pravična raven ? Dolar je vreden 0. Fiat balonček nič drugega.
gkrosl
# 04.07.2018 ob 16:34

Tao3
# 04.07.2018 ob 14:40
Prijavi neprimerno vsebino
Uživam in se smejem :) Predvsem tistim, ki so se MENI smejali, ko sem jim pri 16.800 rekel, da vse prodat. Pa so se režali in krohotali in mi govorili kako bo Bitcoin prišel na 100.000 EUR. Hahahahahha hahahah ma ha hahahah ha hahahah haaa hahahha kar malo se spomnite kaj ste govorili HODLarji. Premislite, kaj bi sedaj dali, da bi me poslušali, ko sem vam pri 16.800 rekel: VSE PRODAT, TAKOJ, SELL SELL SELL in koliko ljudem ste življensko priložnost uničili ker ste jim govorili: HODL HODL HODL ... otroci.


Koliko ljudem? Številke Tao3, drugače je vse skupaj zelo slabo trolanje.
Radoveden
# 04.07.2018 ob 14:37
na tem forumu se zezamo tisti ki nam je jasno kako to laufa. tisti ki vemo da niso vse rožice zezamo tiste ki so totalno not padli in ne slišijo in ne vidijo nič, tisti ki so vložili in nekaj ujeli pa pač zezajo one, ki niso vložili in govorijo o ponzi shemi. ene nas to zabava, druge boli žulj na nogi ko jim ne damo prav. ne si tako k srcu gnat :)
Radoveden
# 04.07.2018 ob 14:33
mangaroooo,
ja, se strinjam. kripto je zdaj postal asset class. tako ga opredeljujejo in ok in v redu. pač gre za selitev premoženja v drug asset class. tako kot zlato. zdaj je masa že tako velika da se kot tak kripto najverjetneje lahko obdrži. vendar pa za take nore rasti potrebuješ hype. nazadnje je bil ta hype v 2013 ko je zrasel na 1150 a potem padel na 200. potem je potreboval do konca leta 2016 da je zrasel nazaj na prejšnji ath. potem pa so se počasi zbudili mediji in zadeva se je še malo vlekla v 2017 in nato so mediji začeli prilivat oljena ogenj in pričel se je hype. tako da če primerjamo ta nihanja je "recimo" normalno da kripto pade za 80+% ko balon spusti, potem pa rabimo nekaj let da se spet počasi vrne na ath in potem se mediji spet zbudijo in začne se nov hype. je pa tule eno vprašanje. a bo pri novem trendu preko ath še dovolj novih vlagateljev da dvignejo kriptotrg čez petkratnik zadnjega ath ali pa je kriptotrg že prejel toliko vlagateljev po celem svetu da preostanek, ki še ni vstopil ne more več ustvariti takega dviga preko ath. trg bo še malo padel. nekje do 4k, mogoče tudi manj. potem bo kar nekaj časa tišina potem pa bomo videli kaj bo. zdaj se prebujajo tudi hodlarji ki počasi izgubljajo potrpljenje in izstopajo ampak tudi to je povsem normalno. vse kar se dogaja je povsem povsem normalno in v skladu s splošno psihologijo vlagateljev.
mangrooooo
# 04.07.2018 ob 11:34
@radoveden

torej, nihce, pa naj bo tudi bogati Facebook ne bo nikoli kupoval necesa, ce v tem ne vidi dolgorocne perspektive. Ce kupuje Coinbase, potem verjetno racunajo, da se bo trg kriptovalut obdrzal, v nasprotju s trditvijo uporabnika @tao, ki trdi, da je BTC mrtev. Kdo je potem ovca in kdo ne, kdo sluzi in kdo ne, ni bistvo zgodbe. Hotel sem samo pokazati, da kripto svet ni mrtev.
Mimogrede, na Coinbase ne mores odpirati short pozicij, torej ne sluzis v obe smeri.
mangrooooo
# 04.07.2018 ob 11:21
@mr.mr

Dokazano je, da priblizno 25% ljudi sluzi s kripto valutami, ostali zgubljajo. Logicno, drugace matematika ne zdrzi. Pac to je borba med tistimi ki znajo in onimi drugimi, ki ne. Zato tudi pametni sedaj pocasi krepijo svoje pozicije, ko je panika, vecina se tega ne upa, in bodo vstopili na trg, ko bo prepozno. Kot tisti, ki so kupivali BTC pri 19k $. Ampak ne vem, zakaj bi bil to problem??
Pri forexu sluzi samo 5% vlagateljev, pri futures 10%, pa se nihce ne pritozuje.
nejcandrej
# 04.07.2018 ob 11:20
Fora je k bomo mi, sedanji lastniki kriptovalut, čez 5 let prodajal kriptovalute ravno takim osebam, ki ne verjamejo v prihodnost kriptotov kot so tukaj na forumu, po 100x ali 1000x višjih cenah...
7up
# 04.07.2018 ob 11:13
@madli

Če si kupil pravo kombinacijo večjega mednarodnega lota si dosegel donons v Milionskem znesku. Koliko bi šele zaslužili, če bi vložili v startup, ki bo čez nekaj let prodan multinacionalki za milione...

Kje so na drugi strani vse kriptovalute, ki so propadle, ali pa njihov znesek limitira proti nič...

Če želite živeti od kratkoročnih kapitalskih donosov, boste morali najprej v procesu odločanja, pozabiti na čustva. Nič ni bolj nevarnega, kakor slepo zaupti v košaro v katero ste vložili vsa svoja jajca... seveda, ni konec sveta, če izgubite svoje prihranke. Zelo patetično izgleda, kako se nekateri po forumih medsebojno bodrijo in čakajo na boljše čase.

Dejstvo je, da z vlaganjem v proizvod v zreli fazi, kateri ceno pridobiva samo na račun špekulacij(ne opravlja praktično nobene dodane vrednosti in poseldično ustvarja dobiček) na dolgi rok imate podobno verjetno za uspeh, kakor nekdo, ki je prepričan, da bo s malimi stavami premagal igralci na ruleti.
dobersvet
# 04.07.2018 ob 10:11
Zadnjih 7 mesecev samo kupujem poceni kripto, trend pa se že obrača, imamo reversal trend pattern na grafih, ki pa ga večina ljudi sploh ne vidi.

Bitcoin je kapljica v morje v svetu ekonomije in investiranja. Zakaj si vsak teden zasluži biti v naslovu članka?

Ne bitcoin, je pa zato cel kripto market dosegel vrednost skoraj trilion $..Še daleč od forexa, vendar ta trg eksponentno pridobiva vrednost vsako leto in definitivno si zasluži biti v naslovu članka.
HOR
# 04.07.2018 ob 10:04
Dolar bo dosegel "pravično" raven, ko bo v njo padel...
ebdb
# 04.07.2018 ob 09:56
očitno tukaj nekateri menite da je trade-anje in vlaganje zero-summ-game ... no zato pa ste tam kjer ste ;)
Trgovanje.si
# 04.07.2018 ob 09:50
"Pravicna" vrednost pomeni, da se vrednost vec ne bo spremenila? ;)
Mr.Mr.
# 04.07.2018 ob 09:34
Imetniki BTC in ostalih valut, povejte koliko odstotkov vlagateljev je zaslužilo in koliko izgubilo.
Logično, da je ogromno posameznikov obogatelo na račun zadnjih v vrsti. Ne pisat samo zase.
madli
# 04.07.2018 ob 09:28
@Mr.Mr.

Če služenje denarja pomeni, da sem ovca, potem sem pač ovca :)

Ampak po navadi so ovce večina, kolikor pa jaz vem, kriptovalute kupuje izjemno mali procent prebivalstva, tako da ne vem kdo je tu ovca.
copcop
# 04.07.2018 ob 09:24
Ker je na trgu tudi vedno manj nafte iz Venezuele in Irana, je primanjkljaj na ponudbeni strani tako vedno bolj očiten. Analitiki banke Morgan Stanley so napoved za ceno nafte v drugi polovici leta zvišali kar za 7,50 dolarja, na 85 dolarjev.

Nič bat. Bo naš Donči poklical prijatle v Arabijo in bo nafte kolikor hočeš, še napol zastonj bo. Nimajo analitiki pojma, kaj naš Donči vse zrihta.
mangrooooo
# 04.07.2018 ob 09:11
@tao3

Facebook (verjeno se nisi slisal zanj) razmislja o nakupu ene najvecjih kripto menjalnic na svetu Coinbase, posel, ki bo vreden milijarde dolarjev.
Zato ti predlagam, da jih cimprej kontaktiras, jim razlozis svojo jasnovidnost, da oni, kot veliki svetovni nevednezi, ne bodo vlagali denarja v nekaj, kar je po tvojem mrtvo. Preprican sem, da bodo bogato nagradili tvoje veleumno znanje, ker jim bos prihranil veliko denarja.
veza
# 04.07.2018 ob 14:43
Vsaka finančna piramida se dviga in rase toliko, kot je novega priliva, to je vsa znanost.
madli
# 04.07.2018 ob 12:21
@7up

KARKOLI od kriptovalut bi kupil lani, bi bil precej v profitu, razen bitconnect in podobni "shitcoini". Če si neko normalno kriptovaluto kupil, o kateri je bilo vsaj nekaj govora, si zaslužil precej. Tu ni primerjave z lotom, kjer imaš 1 : 15.380.937 možnosti za glavni dobitek (sedmica).

Ampak, da recimo, da bi kupoval popolnoma na slepo. 1. januarja 2017, je bilo na trgu 617 kriptovalut. Od tega jih je samo okoli 30 imelo vsaj neki minimalen promet ($50k) (https://coinmarketcap.co
m/historical/20170101/
)

Od teh 30ih, jih je 20 v profitu od lani. Torej 66%, če si šel čisto na slepo 1. januarja 2017. Če bi pa kupoval top 10 valut, bi pa pri vseh bil v profitu.
Radoveden
# 04.07.2018 ob 11:06
mangrooooo,
verjemi da ima FB v ceni vračunan potencialni zaslužek če gredo vse valute v rit. menjalnica je profitabilna v obe smeri. je pa kripto že toliko daleč da bo vedno v neki obliki obstajal vsaj kot digitalno blago. kot valuta nikoli ker ni centralne regulative ki je popolno nasprotje kripto "valut". oni kupujejo to borzo zato da boste vi lahko še naprej igrali to igro oni pa bogateli dalje.
mangrooooo
# 04.07.2018 ob 09:29
@mr.mr

Se en vec, ki ni razumel, kaj sem hotel povedati. Nic novega.
Se to. Od crypto valut zivim vec kot spodobno zivljenje. Prve BTC sem kupil 2013, potem verjetno ves, o cem govorim. Ce sem zato ovca, sem z najvecjim veseljem.
Mimogrede, ker spet ne ves. Slovenca se vedno imata Bitstamp.
Kazalo