V New Yorku je bila sreda izredno optimistična, v četrtek pa je že sledilo unovčevanje dobičkov, zato je indeks Dow Jones (13.391 točk) nekaj malega izgubil. Foto: Reuters
V New Yorku je bila sreda izredno optimistična, v četrtek pa je že sledilo unovčevanje dobičkov, zato je indeks Dow Jones (13.391 točk) nekaj malega izgubil. Foto: Reuters

Fed je po začetku finančne krize obrestno mero znižal na minimalno raven, zato je dodatno likvidnost zagotavljal z nestandardnimi ukrepi, kot je bilo na primer kvantitativno sproščanje oziroma odkupovanje obveznic. Finančni trgi so pričakovali, da bo Fed takšno politiko vodil še nekaj časa, vendar je po včeraj objavljenem poročilu slutiti, da se Fed vendarle boji negativnih posledic, ki lahko sledijo, zato utegne biti v prihodnje previdnejši.

Finančne krivulje na Valu 202:

Dogovor v Washingtonu dobrodošel, toda problem s tem še nikakor ni rešen.


Občuten padec zlata

Delnice na evropskih delniških trgih so se pocenile, vendar zmerno. Frankfurtski DAX30 (7.739 točk), ki je bil v sredo na najvišji vrednosti po januarju 2008, se je znižal za petino odstotka. Nafta brent je zdrsnila pod 111 dolarjev, pocenil se je tudi baker. Plemenite kovine so doživele hud udarec. Zlato, ki je bilo v zadnjih letih v bikovskem trendu prav zaradi Fedove ohlapne monetarne politike, je padlo pod 1.640 dolarjev. Ameriška valuta se še naprej krepi. Vrednost evra je okrog 1,30 dolarja.

Spet visoka rast Triglava, Telekom blizu stotice

Na Ljubljanski borzi so tečaji tudi v petek nadaljevali rast. Delnice Zavarovalnice Triglav so poskočile do skoraj 18 evrov, kar pomeni petodstotno rast. Triglav je imel lani rekorden dobiček, vlagatelji pa tudi pričakujejo, da bo država prodala svoj delež v podjetju. Krkine (maksimum pri 53,88 evra) in Telekomove delnice (rast do 99,8 evra) so pridobile več kot dva odstotka, prav tako delniški indeks SBI TOP (671 točk), ki se je zvišal za 2,72 odstotka, tako da je od poletja poskočil že za tretjino. Donos do dospetja slovenske 10-letne obveznice se znižal na 4,90 odstotka.

Kar nekaj razlogov za rast
"Opaziti je precejšnjo spremembo sentimenta, ki je opogumila marsikaterega kupca, hkrati pa tudi marsikaterega potencialnega prodajalca, da je vsaj kratkoročno odložil svojo prodajno namero. Razlogov je več - od špekulacij o morebitnih prodajah državnih deležev do relativno ugodnih vrednotenj nekaterih najpomembnejših podjetij. Mali vlagatelji se bodo verjetno bolj množično vrnili šele, ko bo rast nekaj časa trajala," je za MMC optimizem v Ljubljani komentiral Uroš Ožbolt (Alta Invest).