Borzni komentar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 12 glasov Ocenite to novico!
Veseli obrazi na Wall Streetu - v torek je širši newyorški delniški indeks S&P 500 postavil novo rekordno vrednost 2.405 točk, zgodovinski vrh pa je dosegla tudi borza Nasdaq. Foto: Reuters
Savdska Arabija in Rusija sta v skupni izjavi zapisali, da je podaljšanje dogovora o znižanju proizvodnje do konca marca 2018 nujno za stabilizacijo trga. Mednarodna agencija za energijo pa je ocenila, da je naftni trg že skoraj uravnotežen, čeprav proizvodnja črnega zlata v ZDA narašča. Foto: Reuters
Dogajanje na Ljubljanski borzi bodo kmalu (predvidoma že sredi junija) popestrile delnice NLB-ja, ki utegnijo biti zanimive za vlagatelje. Foto: Borut Živulović/BoBo

Dodaj v

Kar nekaj razlogov, da pri NLB-ju ne bo posebne premije

Dolar na letošnjem dnu, okrevanje cen nafte
17. maj 2017 ob 06:14
Ljubljana - MMC RTV SLO

Delniški trgi ostajajo v območju rekordov, dolar izgublja, nafta pa je okrevala, saj se Savdijci in Rusi strinjajo glede podaljšanja dogovora o znižanju proizvodnih kvot.

V torek sta newyorška delniška indeksa S&P 500 in Nasdaq dosegla najvišjo vrednost v zgodovini, novi rekordi so padali tudi v Evropi. Londonski FTSE100 je prvič prebil mejo 7.500 točk, frankfurtski DAX30 pa je popoldne dosegel 12.841 točk, a je nato sestopil z zgodovinskega vrha. Nemški konjunkturni indeks Zew je maja pri pri 20,6 točke dosegel najvišjo raven po juliju 2015 (več v spodnji infografiki). Ameriška valuta je zdrsnila najnižje v zadnje pol leta. Za evro je bilo treba danes plačati že 1,1123 dolarja.

Dolar leto začel zelo obetavno
Dolar je oslabilo poročanje medijev, da je Donald Trump ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu izdal zaupne informacije o Islamski državi, negativno pa je vplivala tudi novica, da je prejšnji mesec število novogradenj v ZDA na mesečni ravni padlo za 2,6 odstotka. Na začetku januarja je dolar v primerjavi s košarico valut dosegel 14-letni vrh, saj so devizni trgovci pozdravili Trumpove načrte o znižanju davkov in večjem obsegu infrastrukturnih projektov, v zadnjem obdobju pa vedno bolj prevladuje mnenje, da se Trump premalo posveča izpolnitvi obljub.

Okrevanje cen nafte
Cene nafte, ki so prejšnji teden po več kot dvotedenskem padanju pristale na letošnjem dnu, so v ponedeljek občutno okrevale, saj se največji izvoznici na svetu Savdska Arabija in Rusija strinjata o podaljšanju Opecovega dogovora o znižanju proizvodnih kvot, ki se bo iztekel konec naslednjega meseca. Dogovor naj bi naslednji četrtek podaljšali do konca marca 2018. Sod (159 litrov) brenta je v ponedeljek dosegel 52 dolarjev, a je v torek spet sledila pocenitev, saj so naftni trgovci že v pričakovanju svežih podatkov o ameriških zalogah nafte, ki bodo objavljeni v sredo.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi, 16. maj:

GORENJE

+2,99 %

6,90 EUR
PETROL

+0,29 %

350,00
TELEKOM+0,24 %83,50
ZAV. TRIGLAV+0,00 %27,00

INTEREUROPA

+0,00 %

1,702
SAVA RE

-0,07 %

15,03
KRKA-0,93 %53,20
LUKA KOPER

-1,48 %

28,57


NLB končno na prodaj
Na Ljubljanski borzi je indeks SBITOP (780 točk) v torek tretji dan zapored dan končal z negativnim predznakom, v primerjavi z začetkom leta pa je še vedno spodbudnih deset odstotkov v plusu. Za največ vznemirjenja je v ponedeljek poskrbela novica, da bo največja slovenska banka NLB končno na prodaj, deset odstotkov tranše, ki se bo prodajala, pa je predvidenih za male vlagatelje. Seveda je vprašanje, kakšno bo zanimanje, potem ko je bila pred desetletjem izkušnja z Novo KBM za številne zelo boleča, saj so ostali brez celotnega vložka.

Težko verjeti, da bo delnica kotirala pri knjigovodski vrednosti
Predvsem bo zanimivo videti, po kakšni ceni se bo prodajal NLB. "Da bi dosegli knjigovodsko vrednost, je pretirano, vsaj če vemo, pri kakšnih vrednostih kotira tuja konkurenca. Banki Unicredit in Reiffeisen,recimo, kotirata pri 0,7-kratniku knjigovodske vrednosti," je za Finančne krivulje povedal Luka Flere iz KD Skladov, ki meni, da je čas za prodajo NLB-ja ugoden: "Sentiment je pozitiven, v zadnjem obdobju po svetu narašča interes za bančne delnice. Še en pozitiven dejavnik je rastoča inflacija, ki nakazuje konec obdobja nizkih obrestnih mer."

Spodbudni četrtletni rezultati
Luka Flere je pokomentiral še četrtletne rezultate NLB-ja: "Zadnji rezultati so spodbudni in kažejo, da se poslovanje stabilizira. Lani je bilo 110 milijonov evrov dobička, v prvem četrtletju pa malo manj kot 82 milijonov. A treba je povedati, da takšna rast dobičkonosnosti ne izvira iz poslovanja banke, saj gre za nekatere enkratne učinke, predvsem za prodajo delnic Petrola, s čimer je banka iztržila 9,5 milijona evrov, in sprostitev rezervacij za nekaj več kot 25 milijonov evrov. Kapitalska ustreznost banke ostaja visoka, zmanjšuje pa se tudi delež slabih posojil."

Tveganj kar nekaj
O prodaji NLB-ja so govorili tudi v Studiu ob 17h. Matej Šimic iz Alte invest meni, da so pričakovanja politike o tem, da bi lahko banko prodali po knjigovodski vrednosti, verjetno previsoka. "So nekatera tveganja, saj bi vlagatelji želeli določen diskont.". Draško Veselinovič, nekdanji prvi mož Ljubljanske borze, težko ugiba o ceni delnice: "Imamo sicer gospodarsko rast, rejtingi so se izboljšali, vseeno je neznank precej." Novinarka Financ Petra Sovdat pa opozarja na politično tveganje: "Na koncu se lahko politiki spet odločijo, da 'družinske srebrnine' ne bomo prodali, poleg tega ne gre za prodajo kontrolnega deleža. Po prodaji bo verjetno lastništvo razpršeno, kontrolni delež bo imela še vedno država. Zakaj bi kdo plačal prevzemno premijo, če ne bo mogel vplivati na upravljanje banke?"

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Borut1974
# 17.05.2017 ob 08:06
Trump prdnil v javnosti, dolar izgubil 10%.
Trump pojedel McDonaldsov hamburger, dolar na rekordni vrednosti.
Pa dajte no! Idiotsko!
Krimsky
# 17.05.2017 ob 09:25
V sosedovi štali imajo krave v ušesih podobne številke kot tile borzniki ...
~
... a kravam ne gre zameriti, ... niso si jih nataknile same ...
reorah
# 17.05.2017 ob 06:58
Kadar nam svet vodijo tipi s tistimi facami na prvi sliki, je jasno čisto vse.
Jon Sneg
# 17.05.2017 ob 08:02
Kadar nam svet vodijo tipi s tistimi facami na prvi sliki, je jasno čisto vse.

Maskota, ki predstavlja pohlep Wall Street-a.
Robiland
# 17.05.2017 ob 09:02
NLB, najvecji enkratni rop davkoplacevalcev.
Kaplja v morje privat zepov, ki smo jih napolnili davkoplacevalci.
Kako fino so razni Moodyi in Fitchi, ECB sli delit pozitivne napovedi za Slovenijo, no, to je nagrada za prodajo NLB.
Ko je IMF z nami zadovoljen, pomeni da smo pridni, ubogljivi suznji, da pridno zadolzujemo drzavo in razprodajamo, kar bi moralo biti javnega.
Majestic12
# 17.05.2017 ob 07:48
Delnice NLB-ja bi utegnile biti zanimive tudi zaradi pričakovanj o visokih dividendah.

Hahahaha
dejneseri
# 17.05.2017 ob 06:54
Ampak. Caki. Kako cene okrevale? Skoz nas fopajo s tem kako mora bit vse vseskoz cenej, in kako je to znak Dobrega, zdaj so pa visje cene okrevanje... to bi blo za razumet kot bolehanje, razen seveda, ce nizanje cen velja samo za prodajo delovne sile...
ZKL
# 17.05.2017 ob 10:28
Samo a ni zanimivo koliko ljudi bo ob prvem malo večjem padcu spet bankrotiralo in svet bo spet v kaosu nekaj let. To samo zato, ker se vsi igračkajo s finančnimi vzvodi. Joj joj.
Bivši uporabnik
# 17.05.2017 ob 10:08
Bo sicer malo izven tematike, ampak tale tip na prvi sliki z grimaso mi izgleda kakor kapitalistični hudič, ki se zlobno smeji vsem revežem.
PONOS
# 17.05.2017 ob 10:01
Politiki imajo z borzo toliko veze.kot muha na vašem kosilu če vam to po vseh flopih in napovedih ni jasno je skrajni čas da se preselite v svet deževnikov.
COP
# 17.05.2017 ob 07:41
deset odstotkov tranše NLB, ki se bo prodajala, pa je predvidenih za male vlagatelje. Seveda je vprašanje, kakšno bo zanimanje,

Zanimanje bo gromozansko, saj je v Sloveniji veliko ljudi, ki želijo, da ostane največja banka v Slovenski lasti. Zato bodo odprli lastne denarnice in svoje besede podkrepili z dejanji. Itak.
PONOS
# 17.05.2017 ob 09:59
Nafta ni na dnu..
dno bo pod 20$...
sportniik
# 17.05.2017 ob 09:47
Prva slika je legendarna, kot bi bil tip iz kakih Simpsonovih :))) za crnkt
dharma
# 17.05.2017 ob 08:49
Kakšen brezvezen populističen naslov. Če namreč pogledamo graf odnosa obeh valut v obdobju desetih let je v moškem spolnem ogranu, napram dolarju predvsem euro.
1a34
# 17.05.2017 ob 07:36
Za boljšo orientacijo v času še poskus definicije termina Zeitgeist (duh časa): Vsak zdaj ima svoj zdaj.
1a34
# 17.05.2017 ob 07:30
Čas za prodajo NLB-ja ugoden.

Pri poslu naj pride do win-win kombinacije (obe strani morata biti zadovoljni, in to predvsem na dolgi rok): pri vsakem poslu je v javnosti vprašljivo govoriti o "ugodnosti časa."

Je pa čas, enako kot prostor, v skladu z relativnostno teorijo, relativna zadeva. In ne samo to: Za nekoga je sekunda dolga, za drugega pa stoletje kratko.
1a34
# 17.05.2017 ob 15:28
Glede NLB enako kot glede vseh stebrov Slovenije.

Res je, bilo je noro v časih največjega neoliberalizma, ki pa so za nami. Izkorišča se majčken postravmski sindrom pri ljudeh, da bi se to ponovilo, ampak se ne bo; ker imamo kot družba sedaj določene izkušnje in tega ne bomo dovolili. (Ne moreš dvakrat stopiti v isto reko - kitajski pregovor).

Stotine in stotine uslužbencev v NLB je poštenih z veliko znanja in veliko ve. Ti so varuhi NLB-ja. Zaradi tistih dveh ali treh ljudi, ki pa so morda delali lumparije in ki morda želijo uničiti ta draguljski micelij, pa ne bomo delali transakcij in transakcij in transakcij z NLB, da bi se zabrisale sledi v digitalnih in družbenih tkivih.
izo
# 17.05.2017 ob 13:09
V slovenskih glavah je dolar v krizi že 30 let. :

kako je že rekel njihov slavni financar: dokler imamo tiskarno,ga ni dolga, ki ga ne moremo odplačat.
in da, dolar bi moral tehnično "bankratirat" vsaj že 5x v zadnji nekaj desetletijh. kdo mislite, je nosil posledice, da tega na rabijo naredit?
Untamle
# 17.05.2017 ob 11:02
Slika1: oh my...
nuLanuLa
# 17.05.2017 ob 10:20
@KLIPAN - to s Kitajci sploh en drži. Diskretno in v ozadju igrajo svojo igro. Mi smo pa obsedeni z ameriškimi filmi, serijami in Hollywoodskimi igralci in gledam na cel svet skozi prizmo tega imperija, medtem ko se v ozadju dogajajo tektonski premiki, o katerih na tem portalu sploh ne pišejo. Ker ...

Ker kot vidimo vrednost na borzi določajo govorice. Ker Amerikanci to vedno, vedno samo pozotivne novice in "hype" z Wall-Streeta. Ne pluvajo sami po sebi, kot to zelo radi počnemo Slovenci. Ker imajo globalno distribucijo informacij čez tej isti amerikanski vzvodi moči (Reuters, AP) in servirajo le novice, ki koristijo velikemu planu - združiti svet v ekonomsko celoto pod vladavino dolarja, ki mu vlada par korporacij in je mogoče iz kavča s par kliki kupiti katerokoli firmo kjerkoli na svetu.

Pa tole o Kitajski >>, ki v ozadju elegantno in diskretno igra svojo igro.
KLIPAN
# 17.05.2017 ob 10:13
@Skippy
Kje pa si ti prebral, da je dolar v krizi??
Napisal sem samo to kar piše v članku, torej to kaj je vplivalo na zadnji padec dolarja.
Sicer pa opažam, da imaš probleme, ampak ne vem, če z samim branjem stavkov iz drugega razreda ali z razumevanjem le-teh?

Sicer pa, dolar pri življenju držijo šeriatski Saudijci in Komunistični Kitajci.
Fino, a ne?
nuLanuLa
# 17.05.2017 ob 10:11
A lahko kakšen strokovnjak lahko razloži kakšno natanko je povezava med explozivom v prenosnikih in vrednostno dolarja? Ta makroekonomska matematična telenovela je vredna Beckettove interpretacije.
miro303
# 17.05.2017 ob 10:10
NLB je bila z dokapitalizacijo z davkoplačevalskim denarjem krepko preplačana. Višje kupnine nikakor ne bo, kot je denarja v tej banki. To pomeni tam nekje od petsto tisoč do max. miljon evrov. Javnega nakupa delnic malih vlagateljev bo le za vzorec zato ker so ljudje videli kaj se je zgodilo pri NKBM-u. Sicer je pa ta banka še vedno v krempljih "bivše komunistične elite". Tako da novi vlagatelji na samo politiko poslovanja te banke ne bodo imeli skoraj nič vpliva. Dozdajšnja praksa poslovanja v tej banki se bo večinoma nadaljevala. To pomeni kredite talat pod mizo za svoje ljudi, tudi na območje bivše juge, ki se pa praviloma ne vračajo.
ZKL
# 17.05.2017 ob 10:06
PONOS:
Uf, težka, da bo pod 20$, čeprav ne nemogoče ...
ZKL
# 17.05.2017 ob 10:05
Hehe, nebesa za špekulante!

Tale strma rast gospodarstva traja že od marca.2009 in bo treba malo pobremzati z obrestnimi merami, zato kmalu sledi popravek. Pravi čas za špekulacijo na short. Recimo index SP500. Za DAX bi težko rekel.
miro303
# 17.05.2017 ob 09:57
KLIPAN ne posplošuj z svojo "logiko". Tako preprosto pa zopet ni.
Trubadur
# 17.05.2017 ob 08:11
pričakujem nižje cene goriv... hahaha
ZKL
# 17.05.2017 ob 10:27
Hja, kitajci so postali pametni, včasih so bili oni tisti, ki so se napihoval kot žabe (kot zdej počne S. Koreja približno). Zdaj se držijo bolj zadaj, prav tako Rusi (no ja?), zdaj so ZDA tiste, ki imajo klovna za predsednika hehe .... Tudi na borzah bo še pokalo, prej ko slej.
KLIPAN
# 17.05.2017 ob 10:15
@miro303
Komot mi lahko razložiš svojo "logiko".
KLIPAN
# 17.05.2017 ob 06:24
Dolar pada, ker je " Donald Trump ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu izdal zaupne informacije o Islamski državi"????!!!!!!!

Se pravi, močnejša je Islamska država-močnejši je dolar???
Na prvi pogled malo čudno, če pa vemo, da mislijo Ameri prodati Saudijcem za 300 miljard dolarjev orožja, pa bi celo lahko bilo nekaj na tem.
Skratka, še 1x več vidimo na kakih "trdnih temeljih" stoji ena najmočnejših valut.
Skippy
# 17.05.2017 ob 07:32
Skratka, še 1x več vidimo na kakih "trdnih temeljih" stoji ena najmočnejših valut.

V slovenskih glavah je dolar v krizi že 30 let. :)
Komentar dogajanja na Ljubljan ...
link
Bitcoin pred soočenjem s "smrtnim križem"
248
18. marec 2018 ob 06:38 Na Wall Streetu je bil zadnji teden zaradi nepredvidljivega Donalda Trumpa negativen, spet pa so močno padle kriptovalute, bitcoin za dobrih 10 odstotkov, ripple celo za 25. Po Facebooku se je tudi ...
Več novic ...
Kazalo