Borzni komentar
Preplah v New Yorku: Dow Jones je v petek izgubil 665 točk, kar je (v točkah) šesti največji padec v zgodovini. V ZDA je bila brezposelnost tudi januarja 4,1-odstotna, čeprav je bilo ustvarjenih neto 200 tisoč novih delovnih mest, kar je 20 tisoč več od pričakovanj. Ker je bila rast urne postavke najvišja po letu 2009 (na letni ravni 2,9-odstotna), se mnogi bojijo, da bo Fed letos obrestno mero zvišal več kot trikrat, kot pravijo trenutne napovedi, višje obresti pa tradicionalno neugodno vplivajo na cene delnic. Foto: Reuters
Exxonove delnice so v petek padle za skoraj šest odstotkov, kar je največji enodnevni padec po avgustu 2011, čeprav je ta naftni velikan v lanskem zadnjem četrtletju ustvaril 8,4 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je skoraj 400 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2016, a kaj, ko so analitiki upali na še višji dobiček in predvsem večji denarni tok. Občutno rast dobička so pripisali enkratnemu učinku nedavne davčne reforme v ZDA, pa tudi višjim cenam nafte. Foto: Reuters
V naslednjem tednu bo zanimivo tudi dogajanje v Londonu. V četrtek, ki ga imenujejo kar super četrtek (Super Thursday), bo britanska centralna banka odločala o morebitni spremembi obrestne mere. Večina pričakuje, da bodo obresti ostale nedotaknjene do maja. Foto: EPA
Bitcoin se je v petek spustil pod 8.000 dolarjev, tako da je v enem tednu doživel 30-odstotni padec, kar se ni zgodilo od leta 2013, ko je bitcoin v enem letu izgubil kar 80 odstotkov. Foto: Reuters
VIDEO
Najslabši teden za bitcoi...
VIDEO
Kriptovalute: Od denarja...

Dodaj v

Največji balon v zgodovini človeštva se je začel sesuvati

Na vidiku inflacija; bitcoin strmoglavil pod 8.000 USD
4. februar 2018 ob 06:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Močno je zadnji teden udarilo po žepu vse, ki stavijo na rast kriptovalut, bitcoin je padel pod 8.000 dolarjev, izrazitemu popravku pa niso mogli ubežati niti delniški trgi.

Že na začetku tedna je bilo na Wall Streetu vse v znamenju rdeče barve - Dow Jones je v ponedeljek in torek izgubil 538 točk, kar je največji dvodnevni padec po septembru 2016. A to je bila le uvertura v črni petek, ko je ta elitni indeks 30 ameriških korporacij strmoglavil za 665 točk, kar je največji točkovni padec po finančni krizi 2008. Delnice naftnih velikanov Exxon in Chevron so se pocenile za dobrih pet odstotkov, potem ko podjetji s četrtletnimi rezultati nista dosegli vseh pričakovanj. Tudi Applove delnice so močno zanihale navzdol, čeprav je proizvajalec iPhonov sporočil, da je imel v zadnjem lanskem četrtletju za dvajset milijard dolarjev dobička. V odstotkih se je Dow Jones v petek znižal za 2,54 odstotka, največ po brexitu pred 20 meseci. Kaj je tako preplašilo vlagatelje, ki so bili lani in še skoraj ves letošnji januar tako neizmerno optimistični, da so prezrli prav vse negativne novice?

Donosnost ameriške obveznice najvišja po 2014
Več dejavnikov je, prvi se zdi še najbolj logičen: po tako dolgem obdobju brez petodstotnega popravka (v New Yorku je od tega minilo že 17 mesecev) je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo obrnilo navzdol. Potrebujemo le primeren sprožilec, ki ga je v petek "dostavilo" ameriško ministrstvo za delo. Januarja je bilo v ZDA ustvarjenih neto 200 tisoč novih služb, rast plač je bila najvišja po letu 2009 (na letni ravni 2,9-odstotna), kar je le še okrepile strahove, da se bo kmalu prebudila inflacija, Fed pa bo prisiljen ukrepati z zaostrovanjem denarne politike. Ta pričakovanja se zrcalijo v donosnosti ameriške desetletne obveznice, ki je pri 2,865 odstotka dosegla najvišjo raven v zadnjih štirih letih. Pri nemški desetletni obveznici, ki je "benchmark" za vse evropske obveznice, se je donosnost povzpela do 0,768 odstotka, pri nemški petletni obveznici pa je zadnji teden donosnost spet splezala iz negativnega območja.

Dow Jones (ZDA)

26.563 točk

Nasdaq (ZDA)

7.486
DAX30 (Frankfurt)12.785
Nikkei (Tokio)23.274
10-letne am. obvezn.

donos: 2,85 %

10-letne slov. obv.donos: 1,2 %
EUR/USD

1,2458

EUR/CHF

1,16

bitcoin

9.200 USD

nafta brent69,02 USD
zlato

1.332 USD

euribor (6-mesečni)-0,278 %

.

Se bik poslavlja ali pa se je le upehal?
Gre le za zdravo korekcijo ali pa nemiri, ki se dogajajo zadnje dni, naznanjajo konec bikovskega gibanja na borzah, ki traja že od leta 2009 in velja za drugo najdaljše bikovsko obdobje v zgodovini? Trenutno se zdi verjetnejše, da gre le za popravek, saj so gospodarski temelji predobri, da bi se lahko Wall Street kar tako sesul. Štiriodstotna svetovna gospodarska rast in več kot 13-odstotno zvišanje dobičkov ameriških korporacij v zadnjem četrtletju (ob večinoma spodbudnih napovedih tudi za tekoče četrtletje) vlivata upanje, da se bodo delnice po popravku spet vrnile v zmagovite tirnice, je pa jasno, da je borzna barka zaplula v bolj nemirne vode in da bo letos na trgu precej več volatilnosti kot lani. V petek je indeks volatilnosti VIX (večji kot je, večja je na trgu negotovost) v New Yorku pri 17,86 točke dosegel najvišjo raven po novembru 2016.

Bitcoin: Največji tedenski padec po letu 2013
Resno pa je začel puščati balon pri kriptovalutah. Tržna kapitalizacija vseh kriptovalut se je spustila pod 400 milijard dolarjev in je že polovico nižja kot prejšnji mesec. Bitcoin, decembra vreden že 20 tisoč dolarjev, se je v petek spustil pod 8.000 dolarjev, tako da je v enem tednu doživel 30-odstotni padec, kar se ni zgodilo od leta 2013. Zaupanje številnih malih vlagateljev, ki so po izjemnih lanskih donosih videli priložnost za lep zaslužek, so omajali (predvsem azijski) regulatorji trga, ki nenehno opozarjajo, kako visokošpekulativne in nevarne so investicije v kriptovalute.

Roubini: Gre za mater vseh finančnih balonov
V zadnjem tednu je bil zelo glasen indijski finančni minister, ki je že decembra digitalne valute primerjal s Ponzijevo shemo, zdaj pa spet opozoril, da bo storil vse, da bo omejil uporabo kriptovalut. Negativno je seveda na dogajanje vplival tudi hekerski napad na japonsko borzo kriptovalut Coincheck, v katerem je neznano kam izginilo za 430 milijonov evrov kriptokovancev. Sloviti ekonomist Nouriel Roubini opozarja, da je bitcoin mati vseh finančnih balonov in da se bo za večino vlagateljev končalo klavrno, bodo pa ostali nekateri uspešni projekti. A teh bo le peščica. "Bitcon je izgubil 60 odstotkov vrednosti, 40 odstotkov v zadnjem mesecu, 30 odstotkov danes. Mati vseh balonov in največji balon v zgodovini človeštva se je začel sesuvati," je Roubini v petek zapisal na Twitterju. Včeraj je bilo na trgu kriptovalut opaziti umirjanje razmer, bitcoin se je zavihtel nad 9.500 dolarjev.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
mag.lepi
# 04.02.2018 ob 06:48
celo leto ste govorli zakaj nisem januarja vložil ko je bil nizko ko je padel sedaj ko imate spet priliko je pa balon poknil hahahah... novembra boste pa spet jamrali zakaj niste januarja kupli... stara zgodba že...
cocoon
# 04.02.2018 ob 07:06
a ko se zima končuje, pri prebivalstvu raste denar ali kako?
sandiego1995
# 04.02.2018 ob 08:02
Ze prav nehigienicno je to anti kriptovsko pisanje avtorja o kriptovalutah. Kot vem, so novinarji zavezani k nepristranskemu in objektivnemu pisanju. Kar pa zal absolutno ne velja za godpoda Okorna. Tudi on, tako kot vecina Slovencev, ne more skriti zavisti nad tistimi, ki mislimo s svojo glavo in smo uspeli z kripto valutami ze kar nekaj zasluziti. Ampak ljudje, kdo vam je kriv, ce nasedate takim pisunom in ne razmisljate po svoje.
Znana misel, ki bi moral biti vsem prva misel je ta.

NAJVEC TVEGA TISTI, KI NIC NE TVEGA.

Ker vem, da vas vecina razume anglesko, prilagam nedavno objavljen clanek.

In the 1980s AT&T asked McKinsey to estimate how many cell phones would be in use in the world by 2000. They concluded total market would be 900,000 units. This persuaded AT&T to pull out of market. By 2000, there were 738 million people with cellphone subscriptions.

Za vse tiste, ki razumete, kaj vam hocem sporociti. Ceprav se vojim, da vas ni ravno veliko.
Ne glede na vse, kamorkoli ze vlagate, vlagajte pametno in vedno samo tisto, kar lahko izgubite.
Namrec tisti, ki najprej pomisli, koliko bo zasluzil in NE, koliko lahko izgubi, bo zanesljivo koncal brez vsega.
Hladilnik
# 04.02.2018 ob 07:18
Naslov v slogu rumenega tiska. A če se napovedi teh strokovnjakov ne bode izpolnile, a boste novinarji naredili domačo nalogo in jih povprašali, kako so se lahko tako zmotili?
mirkoxx
# 04.02.2018 ob 07:37
Padel bo na 2500 $
Daj to svoje vedenje vnovci - nekaj evrov vlozi v bitcoin shorte in stavi na to da bo padel na 2500... do konca leta bos milijonar.
7up
# 04.02.2018 ob 07:42
Kako ostati milionar? Samo vložite miliardo ali dve v Crypto valute....
Hladilnik
# 04.02.2018 ob 07:50
Je pa zelo zanimiva logika pisanja novinarja. Z naslovom in vsebino članka kriči o poku balona. To podkrepi s parimi izjavami in navedbo cifer. BTC, da je padel pod 8k dolarjev, a v tabeli v članku navede ceno 11,5k, v času objave članka pa je cena nad 9k. Se pravi, bil je pod 8, sedaj je nad 9 in to je znamenje, da pada? ;) epic
kreden2
# 04.02.2018 ob 07:38
Na zemlji je zmeri nekje zima. Trenutno je na severni polobli..
zakocena_je
# 04.02.2018 ob 07:04
Bitcoin do 50.000$ v letu 2018. Hehe to so bile napovedi. Je pa res, da nic ni neverjetno. Ni za izkljucit karkoli, ker so fundamenti razvoja blockchainov in tanglov ter umetne inteligence neverjetni!
Moramo se zavedati, da prihaja nova era, ki je neizbezna.
Dobra je razprsenost znanja in ponujanja storitev, samo kaj ko je to le v zacetni fazi, potem pa vrhunske zadeve pokupijo nesramno bogati mastodonti, ki so kot crnja luknja, ki srka vase vse kar ji pride blizu. To je strah vzbujajoce.
študent88
# 04.02.2018 ob 07:36
Poznam veliko ljudi, ki zaradi kriptosveta slabo spijo. Pohlep je naredil svoje, je to zivljenje, da clovek hoce iz par tisoc evrov naret milijone? Po moje ni to ni realno, takrat niso spali, ker so bili pohlepni, vsaki dan rast za 10%, sedaj pa padec in slaba volja.
malikaliber
# 04.02.2018 ob 06:56
Zmankuje pohlepa, cena pa pada. Ali pa se je pohlep preselil na druge kripto valute...?
buce
# 04.02.2018 ob 08:31
Ob takih izjavah "vrhunskih" analitikov, strokovnjakov (Roubini in kompanija), se mi pa želodec začne obračati.
Govoriti o materi vseh balonov je absurdno. Ali ni ves ta zahodni sistem balon no?
V istem članku piše, da borzni indeksi rastejo od leta 2009. In kako je do te rasti prišlo? Kaj se je dejansko spremenilo, kako ukrepalo ob, po krizi. Aja, saj res, vse centralen banke so začele s QE (=tiskanje denarja), Evropska še najkasneje. In ta denar je prišel od kje? Z neba, dragi voditelji sistema. In ta denar je v največji meri ostal pri vas, voditelji sistema - napihovanje borznega balona. Nekaj imamo od tega ostali prebivalci te krogle, vendar le do trenutka, ko se boste odločili, da bi vi spet zase še več, ko bo ponovno kriza in bomo spet nastradali večina prebivalcev.
In ta balon = celotni sistem je največji mati in oče vseh balonov. Ta balon, ki je dejansko sprožil svetovno vojno (vsaj eno), ki sproža vojne še danes, da se napaja in vprašanje časa kdaj bo naslednjo svetovno v svoji agoniji borbe za obstoj.
Zato bi prosil le za nekoliko več odgovornosti takih analitikov pri analizah vsega dogajanja na ekonomskih trgih. Prav tako pa novinarji, da bi vsaj poskusili malo bolj uravnoteženo in ne navijaško predstavljati ljudem dejansko stanje v sistemu.
Pa tega ne pišem kot "zagovor" za kripto, saj, kot je že mnogo "treznih" komentatorjev napisalo, vlaga se lahko tisto, kar se lahko pogreši. Vse ostalo je sila tvegano.
Guliarth
# 04.02.2018 ob 07:39
Ofce v šoku, volna odpada od sile.
artoum
# 04.02.2018 ob 07:09
ne bo šel gor , ker je zmanjkalo bikov s svežim denarjem. kar preprodajajte si ga med sabo in do časa se umakni ........
Kekec99
# 04.02.2018 ob 06:26
Dolgo je zdržal.
Celjan27
# 04.02.2018 ob 08:37
21.12.2012:

Jaz jih poznam osebno vsaj 10, ki so s tem obogateli. Niso pa to fantje na fitnesih in podobni nakladaci. Vecina je it-jevcev. Pa tudi nihce od njih ne govori o denarju. Bi pa vseh 10 prislo v zgornjo polovico managerjeve lestvice najbogatejsih Slovencev.

Poznam pa tudi take, ki so na visku kupovali xrp-je, ze takrat ko sem jim jaz odsvetoval. Danes so v eurih v globokem minusu.

Pametni kupujejo takrat, ko vsi panicno prodajajo in obratno. Velja tako za kripto valute, kot delnice, nepremicnine...

...sicer pa je v svetu kripta branje takih rumenih clankov na ravni Slovenskih novic samo zabavno ctiivo:))
MisiM
# 04.02.2018 ob 07:20
Tako kot veter piha, tako se delnice in bitcoin obnašajo ... brezveze v to vlagat, navadni smrtnik itak vedno vse izgubi.
rush1
# 04.02.2018 ob 10:09
Spet totalen bullshit naslov, ki s senzacijo lovi klike in komentarje. Kako je lahko to največji balon v zgodovini človeštva, če ves denar ki kroži v kripto valutah, sploh ne doseže tržne vrednosti Appla. Trenutno je akumulacija denarja v kripto svetu manj kot 10% tistega, kar je bilo ob dot-com balonu in potem ob nepremičninskem padcu deset let nazaj. Tako, da mora kripto balon dejansko narasti še več kot 10 x, da bomo lahko sploh govorili o največjem balonu.
sosman
# 04.02.2018 ob 08:28
Ovce visoko kupijo in nizko prodajo, nato jamrajo po medijih in govorijo o balonu. Pametni se pa pripravljajo za nakupe.
madli
# 04.02.2018 ob 11:21
Jap, balon je spet "počil". To se še pa res nikoli ni zgodilo bitcoinu:

- 94% June-November 2011 from $32 to $2 because of MtGox hack
- 36% June 2012 from $7 to $4 Linod hack
- 79% April 2013 from $266 to $54. MTGox stopped trading
- 87% from $1166 to $170 November 2013 to January 2015
- 49% Feb 2014 MTGox tanks
- 40% September 2017 from $5000 to $2972 China ban
- 55% January 2018 Bitcoin ban FUD. from $19000 to 8500

Jaz osebno sem sicer prodal vse 1 dan preden je začelo drastično padat, predvsem zaradi tega, da lahko mirno spim in zaklenem profit, ki sem ga ustvaril od junija lani. Definitivno bom zdaj še naprej vlagal s profitom. Medtem, ko so celo leto lani pametnjakoviči na tem portalu ala PONOS, izo, fiston in podobni pametovali, sem jaz vmes zaslužil več kot je moja letna neto plača, v 8ih mesecih. Zdaj pa se lahko igram s profitom od tu naprej.

Nehal bom vlagat takrat, ko bodo začeli PONOS, izo in fiston vlagat v kriptovalute. Takrat vem, da je to balon in ne bom več vlagal. Bom še uporabljal to, ker verjamem, da je prihodnost v bitcoinu.

Pa lep pozdrav :D
Hladilnik
# 04.02.2018 ob 08:24
@aktivist

Preklopi iz € na $ ;)
KdoJeDarthVader
# 04.02.2018 ob 10:40
Uf kakšna drama, saj ni prvič tak padec cene. V tem času kupujejo taki market makerji na katere bi na zadnje ali nikoli pomislili. Da ne boste presenečeni in dobili oslovska ušesa, ko boste čez čas izvedeli.

Še najbolj zanimivo je napačno tolmačenje market capa kjer je tudi vprašanje ali je to za trg kriptovalut sploh primeren parameter. OK recimo, da je vsaj za približno orientacijo. Več kot to pa nima neke informacije saj je uporabna vrednost neke posamezne kriptovalute lahko popolnoma drugačna od ostalih kar zahteva čisto drug model vrednotenja.
Na mnenja svetovnih ekonomistov, analitikov ipd. "stručnjakov" se ni kaj dosti zanašat. Noben od njih že na splošno ne zna kaj dosti napovedovati kot samo to, da bo šlo nekaj dol za kar velja tako ali tako 50% verjetnost in enako velja da bo šlo gor. Za take prerokbe ni potrebno imeti znanja svetovnih ekonomistov.
Vse kar gre gor gre tudi dol, vse kar gre dol gre tudi gor, se ustavi, stagnira, pa gre spet gor itd. Moraš biti težek ekonomski znanstvenik, da to napoveš. Pri vsej tej znanosti in naboru nobelovskih ekonomistov se še noben ni lotil resničnega balona kjer se štance evre in dolarje, dolgove na dolgove ki znašajo na stotisoče milijard. Ni rešitve, rešitev je v obvladovanju dolgov in tveganj, vpliv na bonitetne hiše, vodenju "general ledger" svetovnih dolgov in seveda v tem kdo ima večjo macolo ali več jedrskih konic.

Ena izmed največjih perverzij je trgovanje z emisijami onesnaževanja, o tem pa novinarji modro molčijo...
sandiego1995
# 04.02.2018 ob 10:04
@rubin

se en, ki ne ve, kaj pise.
Sem imel v lasti delnice NKBM. Veliko delnic. Bi razumen clovek rekel, ce ze je v kaj varno vlagati, je to nasa drzavna banka.
Danes sem brez delnic in brez vsega. Ker me je moja lastna drzava cez noc okradla. Ker se je pac bankarska mafija pri nas tako odlocila. Ne pozabi tega nikoli, predno pises traparije.
sas
# 04.02.2018 ob 08:46
Pa kaj mora bit narobe z novinarjem, da citira take ekonomiste? Če se kripto čisto sesuje to ne bo nič v primerjavi s krizo 2008 ...
sandiego1995
# 04.02.2018 ob 08:45
Se en nasvet za vse neucakane.

Ta hip kupovati katerokoli kripto valuto, je neodgovorno dejanje. In to samo zato, ker je BTC ze toliko padel.
Dejstvo je, da smo v padajocem trendu in ni se nikjer zanesljivega znaka, da se ne bo nadaljeval. Kljub trenutnemu odboju to ni znak za nakupe. Namrec.
Zelo realno je pricakovati, da bodo prodajaci zopet zeleli potisniti ceno BTC navzdol. Kar pomeni, da bodo vsaj se enkrat testirali v bliznjih dneh nivo okoli 7500$. Ce bo tudi takrat podpora zdrzala in ce bo BTC odneslo nazaj proti nivojem okoli 10000$, sele takrat lahko razmisljamo o novih nakupih. Isto velja tudi za vse ostale Alt valute.
Na vsak nacin pa morate spostovati prvo in edino borzno pravilo:

SAFETY FIRST, PROFIT SECOND

Bodite pametni in vlagajte pametno. Ce ne razumete, v kaj vlagate, raje ne storite nicesar. Dejstvo namrec je, da so vsi tisti, ki so vlagali v kriptovalute od lanskega decembra naprej, danes v globokih minusih. Kar pa ni nic narobe, ce ste vlozili zgolj tisto, kar lahko izgubite in niste bog ne daj najemali kaksnih kreditov. Slej ko prej se bo situacija obrnila. Kar spremljamo zadnji mesec je samo, temu recemo, STRIZENJE OVC. Umetno povzrociti paniko in se snebiti " weak hands". Zato brez panike. Vase stevilke bodo kmalu zopet ZELENE.
Altair
# 04.02.2018 ob 08:10
ena od značilnosti kriptovalut je tudi ta da, preden mediji, ki niso fokusirani samo na to industrijo vse zamudijo in poročajo o starih rečeh.
resnicar
# 04.02.2018 ob 13:33
Nehal bom vlagat takrat, ko bodo začeli PONOS, izo in fiston vlagat v kriptovalute. Takrat vem, da je to balon in ne bom več vlagal.

podpis
K_ris
# 04.02.2018 ob 11:43
@Binder Dandet

Jaz poznam vsaj 15 ljudi, ki so obogateli. Vsi bi prisli med top 10 najbogatejsih slovencev.

Lep oksimoron.
buce
# 04.02.2018 ob 09:24
Še nekaj bi dodal. Če je kripto največji "problem", ki je trenutno prisoten na svetu, potem res nimamo problemov.
Dejansko pa to kaže na bedo vseh analitikov in strokovnjakov, ki ne naslovijo pravih problemov, ki bodo v kratkem spet izbruhnili.
In potem bodo spet vsi pametni, kako se tega ni dalo predvideti??? Kako, prekleto ne? od zadnje krize je cca. 10 let. In kaj se je vmes spremenilo? Kako se je omejilo borzne pohlepe? Aja, tako da se je s QE-ji natisnilo nekaj 1000 milijard fiat valute - no niti ni potrebno tiskanje, ker se dodajo 0 na koncu številk v sistemu.
Tukaj se pa ukvarjajo primarno s kripto, ki ima minoren market cap. Temu se reče PR, pozornost prostitutke.
No še retorično vprašanje. Ali je tudi zadnje padce na borznih trgih povzročil kripto? Lepo prosim. Borze so pokazatelj, da se nekaj kuha in kripto bo morda prej zaradi istega razlog utrpel padec in ne obratno.
sas
# 04.02.2018 ob 09:05
Kot, da bi 24ur ali Slovenske novice bral ... Samo še čakam, da se bodo naslovi člankov začeli z "Ne boste verjeli ..."
robespierre
# 04.02.2018 ob 08:10
Ljudje, to je fake news. Kriptovalute so neunicljive, le ce ukinejo internet, bodo kriptovalute izginile. Vlagajte, vse kar imate prodajte in kupite bitcoine...

Samo salim se. Jasno je, da gre za spekulativni balon, kjer so nekateri dobro zasluzili, vecina pa izgubila.

Na vsake toliko casa grem na fites in misicna mladina govori le o kriptovalutah in kako so in bodo veliko zasluzili. Vsi vidijo poleg svojih misic se miljone in dober avto.

Ekonomisti so pa itak velik podenj, saj nicesar ne predvidijo. Sploh tisti, ki vsak dan komentira tam okoli 15 ure na Val202.
whisky
# 04.02.2018 ob 08:07
Je pa vseen lepo videt, da se tud pesimisti kdaj veselite.
Hladilnik
# 04.02.2018 ob 14:52
Tao3

a če BTC letos doseže nov ATH obljubiš, da ne boš več pisal pod temami o kriptovalutah? :)
sandiego1995
# 04.02.2018 ob 11:06
@ rubin

in prav je tako, kdor je pohlepen naj dobi po zadnjici. Premalo je tega

Ti si lahko merska enota za frustriranega, zaostalega, zavistnega slovenceljna.

Ce sem kupil delnice in vlozil svoj prihranjen denar, ki je bil tezko zasluzen, ne pomeni, da sem pohlepen. Hotel sem zgolj varno nalozbo. Ki pa se je izkazala za mnogo bolj tvegano, kot ce danes vloziz v kripto valuto Bitconnect!!
GLaDOS
# 04.02.2018 ob 13:35
Zanimivo, da ob padcu bitcoina "govorimo" o poku balona...a pa je kdo pogledal stanje ETHja?
nekje 30% padec (za razliko od BTCja kateri padec je vecji od 50%). S tem, da ETH dohiteva po marketcapu BTC...

BTC = 34%MC
ETH = 20%MC

pa predno zacnete udrihat po kriptovalutah si prosim poglejte kaj ETH blockchain ponuja in koliko projektov je speljano na ETH...o platformah tipa XEM ali Cardano blockchainu raje ne bi, ker je za nekatere ze sam BTC tezko razumljiv.

BTC je zame vrsta zlata pri kriptovalutah...glih tolk uporabno in menjalno kot realno zlato...
Ko pa pridemo do tistih drugih kriptovalut/blockchainov pa se zadeva malce bolj zakomplicira saj gre za dejansko uspesne projekte v zagonu, ki bodo spremenili IT industrijo.

Pac moj pogled na MC in kriptovalute.

P.S. ni izvzet tudi prevzem na vrhu z ETHjem (osebno mnenje)...Prevec je govora o BTCju in res nekomu, ki kriptovalute spremlja zadnjih 6 mesecev, pogled na graf nakazuje cel "bloodbath"...

smesni so mi ljudje, ki govorijo, da za kriptovalutami ni nicesar a na drugi strani ti celo univerza MIT napoveduje svetlo prihodnost kriptovalut in blockchaina...
sandiego1995
# 04.02.2018 ob 13:18
Kris

To bi te moralo še zlasti skrbeti (in o tem sem prej tudi že pisal). 10 milijard USD tistih, ki so računali, da bodo med padcem relativno poceni kupili, ni bilo dovolj, da bi se trend obrnil navzgor.

Ti si sinonim za take, ki se oglasajo in nimajo pojma.
Najprej se nauci osnov trgovanja, potem lahko komentiras tukaj stvari. Sicer se non stop sramotis s svojimi izjavami. Kot je ta zadnja.
@hladilnik ti je samo povedal, da nekateri tudi kupujejo in ne kot trdis ti, ki te ocitno tudi razjeda slo zavist, da vsi samo prodajajo.
10 miljard $ resda ni majhen znesek, pa kljub vsemu je to nekje samo povprecni dnevni promet BTC, ki zagotovo ni dovolj, da se trend kar naenkrat obrne.
Ampak ne vem, zakaj tebe in druge pravzaprav toliko skrbi za nas in kaj nam pravzaprav hocete dopovedati??
Mi smo ze zdavnaj svoje naredili. Kar bo vec, je samo se dodaten plus. Ti in tebi podobni usmerite energijo in svoje znanje raje za sebe, da ne boste celo zivljenje capljal 10 let za casom.
generusus
# 04.02.2018 ob 11:34
Bitcoin je bil ravno odgovor na finančne goljufije ob finančni krizi leta 2008, ko so nekateri, še posebej v ZDA, izgubili vso premoženje. Tudi pri nas so mnogi izgubili ogromno denarja zaradi padcev cen privatizacijskih delnic, nekatere so postale popolnoma brez vrednosti. Vsi davkoplačevalci plačujemo 5 milijard evrov globoko bančno luknjo. Mahinacije bančnih in gospodarski lobijev po svetu in pri nas so prizadele nepredstavljivo večjo skupino ljudi, kot pa bi bilo prizadetih, če bi bitcoin izgubil vso svojo vrednost. S kriptovalutami se resno trenutno ukvarja le par desetink odstotka prebivalcev, zato tudi njihov potencialni popolni zlom ne bo predstavljal večjega problema. Še posebej ne zato, ker ima pameten vlagatelj naložbe razpršene na mnogih koncih, npr. delnice, nepremičnine, bančne vloge. Je pa zanimivo spremljati naslove svetovnih mainstream medijev o botcoinu in kriptovalutah, ki so brez izjeme postali takšni, kot da bi brali najbolj rumeni tisk. Če avtor zapiše, da se je začel balon sesuvati, to takoj pri povprečnemu bralcu vzbudi negativni odnos do vsega, kar je povezano s to tehnologijo. Nihče namreč ne ve zagotovo, kar se bo zgodilo v prihodnosti. Veliko večjo kredibilnost bi si avtorji prispevkov pridobili, če bi na poljuden način opisali na kakšen način delujejo kriptovalute, kakšne so trenutne težave pri uporabi, kam gre smer razvoja, kakšne so morebitne možnosti regulacije itd. Za kaj takšnega pa je treba malo bolje poznati tehnologijo. Najlažje pa je res napisati pompozne naslove in trditve, ki so podobni prerokovanju.
Juhu
# 04.02.2018 ob 11:16
Če sanjaš da si zadel na lotu, še ni treba vsega denarja zapraviti za srečke.
veza
# 04.02.2018 ob 09:06
Vse znanje na borzi lahko sklenemo v eni povedi- pravočasno kupi, pravočasno prodaj,
od tu naprej pa gremo v podrobnosti, ki jim ni konca, recimo, kako ugotoviti pravi čas in tako dalje.
Na borzi eni dobijo, drugi zgubijo, največkrat tdobijo tisti na vrhu in to na račun mase spodaj, frizerke in peki delajo dobiček bogatašem.
dude
# 04.02.2018 ob 08:32
@aktivist
Cesa? 7494 kolerab?
mirkoxx
# 04.02.2018 ob 07:59
Je kdo s tem dejansko, ne samo digitalno, obogatel?
2 sta med 10-imi najbogatejšimi Slovenci.
HOR
# 05.02.2018 ob 02:08
Samo bedaki in bit-konji...
-Jani-
# 04.02.2018 ob 15:46
Meni se smilijo tisti, ki so poleti kupovali po 20.000 ...

Tisti, ki so ga poleti, ko je bil vreden 2000, kupovali po 20000, so res ubogi...
bicesniga
# 04.02.2018 ob 15:03
Drugače, če se prepričujete, da ni tako, boste pač čez dva meseca ob vse ...

In bomo tam kot ti...ki že zdaj nimaš nič, razn polno prazne slame za mlatit...kot npr..
"Itak pa ne izplačujejo več ... tako da tudi če hočete ... ste že pozni "

Fokusiraj se rajši ti naprej na baker in proizvode, ki ga vsebujejo...pusti kriptotrge tistim ,ki nekaj majo ( al med nogami par al pa za špekulirat dnar...)
resnicar
# 04.02.2018 ob 13:58
Blockchain v teh podjetjih, bankah in vojski nima nobene veze s kriptovalutamu.

Ne drži. IBM vlaga v Stellar Lumen, da bi omogočil mikro plačila, ljudem, kjer ni dostopa do Bank. Namen nakazati denar nekomu.

Jaz tudi verjamem v svetlo prihodnost blockchaina, ne pa tudi v svetlo prihodnost kriptovalut. In BTW z nakupom bitcoina ne kupiš tehnologije.

Tudi ne drži. Bitcoin je sam po sebi nosilec tehnologije. Verjetno en izmed najboljših svetovnih timov developerjev dela na tem projektu, in razvija codo naprej v smislu varnosti, hitrosti.... Ko bo lightening network množično v uporabi, težav BTC kot jih poznamo danes ne bo več. Vse to so tehnološke inovacije, ki vključujejo bitcoin in blockchain.

Prihodnost kripto valut je svetla, ker ljudje počasi začenjajo razumeti, da imajo lahko svoj denar neodvisen od centralnih institucij in skorumpiranih oblasti, ki za povrh nima inflacije.
Bivši uporabnik
# 04.02.2018 ob 10:59
sumtb: Poveš, že poveš, samo argumentiraš pa na ravni vrtca, oz. še slabše.
Hladilnik
# 04.02.2018 ob 10:09
K_ris

Ok, štekam. Ker ni bilo obrata v januarju, ko so se končali pritiski decembrskih unovčitev dobičkov, tebi to kaže na jasen trend navzdol, nov ATH pa je po tvojem mnenju zelo malo verjetn.

Tvoja samozavest bo še močnejša, če se uresničijo napovedi, da danes ali v začetku tedna pride še en večji popravek.

Sam za info. Med 1.2.in 2.2. je bilo nabavljenih za cca 10 milijard $ BTC. Očitno nekdo vseeno kupuje. Leto 2018 bo pestro, kripto niso delnice ;)
mag.lepi
# 04.02.2018 ob 08:56
a se bo avtor članka čez 4 mesece opravičil?
whisky
# 04.02.2018 ob 07:54
Ne, glih pri kriptovalutah navadni smrtnik ne izgubi. (Ja če kupiš nek token zato ker ti je mcafee rekel da bo šel 10x gor v bistvu pa ni nič vreden.) ethereum pa bo še nekaj časa pridobival na vrednosti. Trenutno je pač panika in folk prodaja z izgubo, al pa prodajajo tisti, ki so kupili lani ko je bil dost manj vreden kot zdaj in je normalno da gre vrednost zato dol. Če kupite ne kupite s tistim denarjem ki morte plačat štrom najemnino...., kupte z denarjem, ki bi drugač kupili cigarete, kavo... Če ne prodate ne izgubite nič, ker bo šlo spet gor. In ne kupit, dokler si prej ne preberete al pa pogledate par stvari kako blockchain deluje v osnovi in kaj vse bo spremenila ta tehnologija. Plačevanje s kriptovalutami je samo en majhen del.
miha-posvetu
# 05.02.2018 ob 09:21
@rockenrolla meni se obratno zdijo tvoji komentarji negativni in privoščljivi do ljudi, ki imajo ali razmišljajo o nakupu "kriptovalut" - svetuješ jim držanje ali nakup izključno iz razloga, da bi tudi oni bili v istem zosu kot ti. Nasprotno K_ris le opozarja, da smo sredi dump faze v klasični "pump&dump" manipulaciji velikih špekulantov in da sedaj absolutno ni pravi čas za iganje s tem papirčkom. Razen če si tudi ti med člani teh "pump&dump" Telegraf skupin, potem pa razumem, da pumpaš svojo "knjigo".
Komentar dogajanja na Ljubljan ...
link
Bitcoin pred soočenjem s "smrtnim križem"
248
18. marec 2018 ob 06:38 Na Wall Streetu je bil zadnji teden zaradi nepredvidljivega Donalda Trumpa negativen, spet pa so močno padle kriptovalute, bitcoin za dobrih 10 odstotkov, ripple celo za 25. Po Facebooku se je tudi ...
Več novic ...
Kazalo