Evropska centralna banka (na fotografiji guverner Mario Draghi) se je sešla na redni seji in obresti pustila pri 0,75 odstotka. Tudi pri Bank of England so objavili, da ključna obrestna mera ostaja 0,5 odstotka, nespremenjena pa je tudi velikost programa kvantitativnega lajšanja. Foto: Reuters
Evropska centralna banka (na fotografiji guverner Mario Draghi) se je sešla na redni seji in obresti pustila pri 0,75 odstotka. Tudi pri Bank of England so objavili, da ključna obrestna mera ostaja 0,5 odstotka, nespremenjena pa je tudi velikost programa kvantitativnega lajšanja. Foto: Reuters
Zavarovalnica Triglav
Delnice Zavarovalnice Triglav so se ob le 13 sklenjenih poslih v skupni vrednosti 120 tisoč evrov podražile za več kot dva odstotka. Foto: BoBo

Draghi vseeno meni, da se bo ob koncu letošnjega leta položaj evrskega gospodarstva stabiliziral. Na redni seji Evropske centralne banke je ključna obrestna mera kljub recesiji in vedno nižji inflaciji osmi mesec zapored ostala nespremenjena pri rekordno nizkih 0,75 odstotka. V drugem četrtletju letošnjega leta zgolj dva analitika od 33 vprašanih pričakujeta znižanje na pol odstotka.

Dow Jones tudi v četrtek dopoldne rekordno
Razviti delniški trgi so, zahvaljujoč ekspanzivni denarni politiki centralnih bank, na večletnem vrhu oziroma v primeru Wall Streeta celo rekordno visoko, saj je Dow Jones v sredo pridobil še tretjino odstotka in je pri 14.296 točkah postavil nov mejnik. V uvodnih minutah četrtkovega trgovanja se je Dow zavihtel nad 14.300 točk. Vrednost evra se je popoldne zvišala nad 1,31 dolarja, cena nafte vrste brent pa znaša okrog 111 dolarjev.

Centralne banke ne bodo "privile pipice"
"Denarna politika večine centralnih bank bo še naprej ohlapna. Gospodarski podatki nakazujejo na divergenco v stanju in aktivnosti posameznih držav. Za rast delniških trgov po svetu je bilo do zdaj dovolj, da se pričakuje okrevanje v drugi polovici leta. Bližje kot bomo temu, bolj bo pomembna tudi realnost, torej objavljeni gospodarski podatki," je povedal vodja delniških naložb pri Alta skladih Peter Jenčič.

Tečaji delnic na Lj. borzi (7. marec):

ZAV. TRIGLAV

+2,31 %

16,38 EUR

LUKA KOPER+0,59 %

8,55

GORENJE

+0,00 %

4,20
TELEKOM

-0,58 %

85,50
KRKA

-1,14 %

51,90

MERCATOR

-1,77 %

116,30

PETROL

-1,77 %

216,10

NOVA KBM

-2,07 %

1,322


Po petih letih v Grčiji manj brezposelnih
Dopoldne objavljeni evropski makroekonomski podatki so pustili mešan priokus. Nemčija se je soočila z 1,9-odstotnim znižanjem industrijskih naročil v januarju, kar je bilo vsekakor negativno presenečenje. Žarek upanja je posvetil v Grčiji. Stopnja brezposelnosti se je s 26,6 znižala na 26,4 odstotka. To je prvo znižanje po maju 2008, še vedno pa je brezposelnost več kot dvakrat višja, kot je povprečje Evropske unije (11,8).

V petek podatki o februarskem trgu dela
V ZDA je pozitivno presenetil podatek s trga dela. V zadnjem tednu je namreč število zahtevkov za denarno nadomestilo v času brezposelnosti padlo na 340 tisoč, slabša od napovedi pa je bila produktivnost dela. Povečal se je tudi zunanjetrgovinski primanjkljaj. Januarja je z 38,14 porasel na 44,45 milijarde dolarjev. V petek bo objavljeno, kakšen je položaj na trgu dela. Analitiki pričakujejo, da je ameriško gospodarstvo februarja ustvarilo 160 tisoč novih služb, brezposelnost pa naj bi ostala 7,9-odstotna.

Zgrešena naložba v Dendreonove delnice
Naj omenimo še redek dogodek. Analitik Mark Schoenebaum se je opravičil, ker je strankam svetoval nakup delnic biotehnološkega podjetja Dendreon, ki je lastnik patenta za revolucionarno zdravilo provenge zoper raka na prostati, vendar se podjetje sooča z veliko težavami. Delnice so bile leta 2010 nad 50 dolarji, zdaj so vredne manj kot šest dolarjev. Dendreon je zdaj spet posvaril, da bo imel v tekočem četrtletju nižjo prodajo. Analitik družbe ISI Group Mark Schoenebaum je delnice umaknil s seznama nakupnih priporočil. Priznal je, da je naredil največjo napako v karieri, ko je strankam priporočal nakup teh delnic in se tudi opravičil.