Španija je v sredo dopoldne izdala nove obveznice, pri čemer je bila zahtevana donosnost nižja kot na prejšnji dražbi. Pri 10-letnih obveznicah je znašala 5,29 odstotka. Osrednji delniški indeks na borzi v Madridu je bil po torkovi več kot polodstotni rasti tudi v sredo v rahlem plusu. Foto: EPA
Španija je v sredo dopoldne izdala nove obveznice, pri čemer je bila zahtevana donosnost nižja kot na prejšnji dražbi. Pri 10-letnih obveznicah je znašala 5,29 odstotka. Osrednji delniški indeks na borzi v Madridu je bil po torkovi več kot polodstotni rasti tudi v sredo v rahlem plusu. Foto: EPA
Nafta brent, ki je bila v ponedeljek že nad 112 dolarji, je v torek zdrsnila pod 110 dolarjev, v sredo ob 11.30 pa je bila njena vrednost 110,27 dolarja. Cena zlata je bila v torek pri 1.693 dolarjih najnižje po 6. novembru, trenutno pa je spet nad 1.700 dolarji. Foto: EPA

Paulson je februarja v pismu vlagateljem zapisal, da evro ne bo preživel. Aprila je kupoval CDS-e (credit default swap), to je finančne inštrumente, s katerim se je mogoče zavarovati proti kreditnemu tveganju za primer, če izdajatelj obveznice ne more izpolniti svojih obljub. To ni bila dobra ideja, saj je dolžniška kriza nato popustila, cene obveznic so se zvišale, cena CDS-ov pa padla.

Finančne krivulje na Valu 202:

Bonitetne agencije bodo z novimi pravili lahko le trikrat letno objavile oceno kreditne ocene posamezne države.



Sklad Advantage Plus tudi letos v minusu
56-letni Paulson, ki je zaslužil milijarde, ko je pred začetkom finančne krize stavil na zlom ameriškega trga drugorazrednih hipotekarnih posojil, je julija sicer zmanjšal tvegane pozicije, ko je predsednik ECB-ja Mario Draghi julija poudaril, da bo storil vse za zaščito evra, toda izgubi se ni bilo več mogoče izogniti. Eden izmed njegovih skladov Advantage Plus, ki med drugim išče zaslužke pri prevzemih in bankrotih podjetij, pri tem pa uporablja vzvode, je v letošnjih prvih desetih mesecih izgubil že 17 odstotkov. Lani je bilo še slabše, saj je ta sklad izgubil 51 odstotkov.

Zalog neprodanih stanovanj v ZDA vedno manj
Morda bo v prihodnje Paulson stavil na nepremičninski trg, saj pravi, da je ena redkih svetlih točk ameriškega gospodarstva okrevanje nepremičninskega trga. Po petih letih hude krize se res zdi, da je luč na koncu predora. Zelo prepričljiv je podatek, da je zalog neprodanih stanovanj zdaj 20 odstotkov manj kot pred enim letom. V ZDA je trenutno na prodaj 1,8 milijona hiš, ob vrhuncu krize, poleti 2007, pa je bila ta številka več kot dvakrat višja.

S & P letos pridobil 12 odstotkov
Tudi zavest, da so se cene nepremičnin spet obrnile navzgor, je spodbudna za Američane, ki so lahko letos tudi zadovoljni s predstavo Wall Streeta. V zadnjem času je sicer nekaj negotovosti zaradi groženj, povezanih z davčnim prepadom, ki lahko ZDA pahnejo v recesijo, vendar prevladuje prepričanje, da bo Washingtonu uspel kompromis, zato se indeksi dobro držijo. Širši S & P 500 je sicer v torek izgubil 0,17 odstotka, vendar je v primerjavi z začetkom leta 2012 višji za 12 odstotkov.

Tečaji delnic na Lj. borzi (5. december):

NOVA KBM

+2,59 %

1,19 EUR

TELEKOM

+1,27 %

80,00

GORENJE

+0,00 %

4,05

MERCATOR

+0,00 %

120,00

ZAV. TRIGLAV

+0,00 %

15,20

PETROL

-0,90 %

213,55

KRKA

-1,76 %

46,85

LUKA KOPER

-2,47 %

7,10


Rast španske industrijske proizvodnje
Evro se še vedno vzpenja in je dosegel 1,3123 dolarja. Sveži evropski makroekonomski podatki so še vedno slabi, a vendar boljši od pričakovanj. Indeks PMI za storitveno dejavnost je v evrskem območju novembra porasel na 46,7 točke in se dvignil z oktobrskega 39-mesečnega dna (46,0). Veseli, da je industrijska proizvodnja v Španiji oktobra porasla za 0,6 odstotka, kar je prva rast po avgustu 2011. Septembra je bil upad proizvodnje 12,1-odstoten.

Nova recesija bi lahko že dosegla dno
Območje evra se sicer novembra ni moglo izogniti že 14. padcu gospodarske dejavnosti v zadnjih 15 mesecih, a kažejo se prvi znaki, da bi lahko nova recesija že dosegla dno. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) se je namreč novembra zvišal za 0,8 točke, na 46,5 točke, kar je 0,7 točke več kot v prvi oceni. Indeks PMI pod mejo 50 točk (ločnica med rastjo in padanjem dejavnosti) vztraja že 10 mesecev, novembrska vrednost pa je vendarle najvišja po juliju. V Nemčiji znaša vrednost indeksa PMI 49,2 točke, v Franciji in Italiji pa le dobrih 44 točk.