Newyorški Dow Jones je v torek izgubil tri četrtine odstotka. Tudi ameriške vladne obveznice se cenijo, zahtevane donosnosti pa posledično zvišujejo. Pri desetletni obveznici je bila pred dobrim mesecem donosnost le 1,6-odstotna, v torek je bila že 2,25-odstotna. Foto: Reuters
Newyorški Dow Jones je v torek izgubil tri četrtine odstotka. Tudi ameriške vladne obveznice se cenijo, zahtevane donosnosti pa posledično zvišujejo. Pri desetletni obveznici je bila pred dobrim mesecem donosnost le 1,6-odstotna, v torek je bila že 2,25-odstotna. Foto: Reuters
Skupščina Zavarovalnice Triglav je izglasovala dva evra dividende na delnico, kar je včeraj predstavljalo več kot desetodstotni bruto dividendni donos. Danes je tečaj Triglavovih delnic v prvih minutah padel na 17,40 evra. Foto: BoBo

Vodje poslanskih skupin in predsedniki koalicijskih strank so se uskladili glede prodaje državnih podjetij. "S tem se občutno znižuje tveganje, da bomo tik pred zdajci zaradi neusklajenosti prodajalcev postopek spet ustavili. To je dobro za kredibilnost politike, države in posledično pomeni, da utegnejo kupci umik države iz podjetij oceniti kot iskren namen, kar bi se moralo pokazati pri interesu. Za slovenski kapitalski trg se, kot kaže, odpira okno večjega interesa investitorjev, tako malih kot velikih," je za MMC povedal Peter Jenčič iz Alte.

Lastnikom Triglava visoka dividenda
Po Jenčičevem mnenju je pozitivno tudi to, da je vedno več nasprotnih predlogov na skupščinah podjetij, s katerimi se večinoma izglasuje višja dividenda od predlagane: "Tako je včeraj skupščina Zavarovalnice Triglav izglasovala dva evra dividende na delnico, kar predstavlja več kot desetodstotni bruto dividendni donos. V tem trenutku poslovanje blue čip izdajateljev povsem podpira tako izplačilo višjih dividend kot tudi 'fantaziranje' vlagateljev o prevzemnih premijah v primeru privatizacije."

Kupujte delnice najboljših podjetij
Kakšen nasvet bi torej lahko dali vlagateljem? "Če nameravate kupovati naše delnice, kupujte delnice kakovostnih izdajateljev, hkrati pa pazite, da v pričakovanjih ne odplavate predaleč. Grčiji, na primer, v ponedeljek ni uspelo prodati svojega monopolista na področju zemeljskega plina, kar predstavlja določeno oviro pri uresničevanju zavez glede privatizacije, delniški trg pa je posledično padel skoraj pet odstotkov. Zato je zelo pomembno, da v Sloveniji vemo, kaj hočemo, ter da to naredimo odločno, učinkovito in transparentno."

Japonski hladen tuš
Na tujem so vsi naložbeni razredi v torek doživeli precejšen padec, saj se vlagatelji bojijo, da bodo največje centralne banke začele zaostrovati denarno politiko. Japonska centralna banka, na primer, na zasedanju ni najavila dodatnih spodbujevalnih ukrepov, kar so nekateri pričakovali, to pa je povzročilo strmo rast jena. Vlagatelji so varno zatočišče med drugim iskali v švicarskem franku, ki je dosegel enomesečni vrh. Za evro je treba trenutno plačati 1,233 franka. Delniški indeks Dow Jones (15.122 točk) je v torek izgubil 0,76 odstotka.

Donos slovenske obveznice blizu sedmim odstotkom
Tudi v Evropi so v prvih dveh dneh tega tedna delnice drsele navzdol. Evropska centralna banka pred nemškim sodiščem zagovarja novi program odkupovanja obveznic ranljivih evrskih držav, ki je po mnenju nekaterih neskladen z nemško zakonodajo. Nasprotniki programa so ustavno sodišče zaprosili, naj presodi, ali je program odkupa obveznic skladen z nemško zakonodajo ter ali presega pooblastila ECB-ja. Obveznice so v torek prav tako strmo padle. Donosnost slovenske desetletne obveznice se je povzpela za 28 bazičnih točk, na 6,62 odstotka.