Newyorški delniški indeks Dow Jones, ki se je v petek povzpel nad 13 tisoč točk, je v torek izgubil 0,69 odstotka. Foto: EPA
Newyorški delniški indeks Dow Jones, ki se je v petek povzpel nad 13 tisoč točk, je v torek izgubil 0,69 odstotka. Foto: EPA
Microsoft je sporočil, da je v prvem mesecu prodal 40 milijonov licenc za novi operacijski sistem Windows 8, kar je več od začetne prodaje Windowsov 7 pred tremi leti. Foto: EPA

Reid je namreč izrazil razočaranje, ker na tem področju ni pravega napredka, kar je navzdol poslalo delniške indekse. Fiskalni prepad bi lahko ZDA potisnil v recesijo, saj se bodo s 1. januarjem zvišali nekateri davki, hkrati pa bodo vzačeli veljati varčevalni ukrepi. Republikanci v dozdajšnjih pogajanjih niso pokazali nobene volje za povišanje davčnih stopenj bogatim Američanom, demokrati pa vztrajajo, da brez tega ne bo dogovora.

Finančne krivulje na Valu 202:


Pred Slovenijo so leta gospodarskega prilagajanja, pri čemer bo imela večina ljudi nižji standard.


Zaupanje potrošnikov v ZDA na petletnem vrhu

Delniški indeks Dow Jones (12.878 točk) je izgubil 0,69 odstotka. Pomagala ni niti objava newyorške poslovne organizacije Conference Board, da je zaupanje ameriških potrošnikov novembra doseglo najvišjo raven v skoraj petih letih, niti septembrska rast cen enodružinskih hiš, že osma zaporedna. Davčni prepad je trenutno največja grožnja Wall Streetu, ki je po finančni krizi nadomestil skoraj vse izgube, kar je zlasti posledica ekspanzivne politike ameriške centralne banke.

Fed bo še dolgo vodil politiko ničelnih obresti
Predsednik Fedove podružnice v Chicagu Charles Evans je povedal, da naj bi obrestne mere ostale ničelne vsaj toliko časa, dokler brezposelnost, ki je trenutno 7,9-odstotna, ne pade pod 6,5 odstotka. Prav tako je prepričan, da mora Fed v okviru 3. kroga kvantitativnega sproščanja odkupovati kratkoročne hipotekarne obveznice toliko časa, dokler ne bo ameriško gospodarstvo pol leta ustvarjalo vsaj po 200 tisoč novih delovnih mest neto na mesec.

Nafta brent zdrsnila na 109,50 dolarja

Po znižanju delnic v New Yorku so v sredo padli še preostali delniški trgi. Tokijski Nikkei se je za več kot odstotek odmaknil od (v torek doseženega) sedemmesečnega vrha, medtem ko je frankfurtski DAX30 (7.314 točk) do 11.30 izgubil četrtino odstotka. Cena nafte brent je pod vplivom nižje napovedi OECD-je glede gospodarske rasti v ZDA in v državah evra zdrsnila na 109,50 dolarja. Evro, ki je v torek za nekaj trenutkov porasel nad 1,30 dolarja, je vreden 1,292 dolarja.

Tečaji delnic na Lj. borzi (28. november):

MERCATOR

+1,75 %

116,00 EUR

KRKA

+0,32 %

47,20

PETROL

+0,24 %

213,00

TELEKOM

-0,13 %

79,00

GORENJE

-0,24 %

4,08

LUKA KOPER

-1,36 %

7,16

ZAV. TRIGLAV

-1,61 %

15,00

NOVA KBM

-4,24 %

1,13


Kaj lahko prinesejo napovedane reforme?
Na Ljubljanski borzi so se najprometnejše delnice Krke in Mercatorja podražile. Krkine so dosegle 47,50 evra, Mercatorjeve 116 evrov. Promet je še s tremi delnicami (Petrol, Triglav, Telekom) presegel 100 tisoč evrov. "Spremljamo dokaj umirjeno trgovanje. Očitno vlagatelji čakajo na nove informacije, ki bi lahko spremenile pričakovanja o prihodnjem gibanju tečajev delnic. Največ je ugibanja o tem, v kakšni meri bodo napovedane reforme sprejete in koliko bo to dejansko imelo vpliva na izboljšanje razmer v gospodarstvu," je za MMC povedal Matej Tomažin, član uprave KD skladi.