Borzni komentar
Dow Jones je v zadnjem tednu pridobil 4,25 odstotka (največ po novembru 2016), širši indeks S&P 4,3 odstotka (največ po januarju 2013) in tehnološki Nasdaq 5,31 odstotka (največ po decembru 2011). Četrtek je bil najboljši dan tedna. Dow Jones je na krilih Boeingovih delnic poskočil za dobrih 300 točk, krepko čez odstotek se je zvišala tudi vrednost indeksa Nasdaq, ki so ga navzgor potisnile zlasti delnice Amazona, Netflixa in Alphabeta. Oba indeksa sta se povzpela nad 50-dnevno drseče povprečje, kar je pozitiven signal. Foto: Reuters
Vrednost druge največje kriptovalute ethereum je bila včeraj malenkost pod 1.000 dolarji, medtem ko je bil bitcoin vreden nekaj manj kot 11 tisoč dolarjev. Foto: Reuters
Cena nafte je v zadnjem tednu poskočila za več kot štiri odstotke, še vedno pa ostaja strah, da se spet vrača obdobje presežne ponudbe. ZDA so zadnji teden načrpale rekordnih 10,27 milijona sodov (159 litrov) dnevno. Foto: Reuters

Dodaj v

Vrnitev borznega optimizma in nov zagon kriptovrtiljaka

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
18. februar 2018 ob 06:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Odziv delniških trgov na pretrese v prejšnjem tednu je bil silovito pozitiven - newyorški indeks S&P 500 je v petih dneh nenehne rasti pridobil pet odstotkov, kar je največja tedenska rast po letu 2013.

Strah pred višjo inflacijo in morebitnim agresivnim odzivom ameriške centralne banke je bliskovito zamenjal optimizem, ki temelji na svežih objavah gospodarskih podatkov in spodbudnih četrtletnih rezultatih vodilnih korporacij. Indeks Vix, ki meri nervozo vlagateljev in ki je bil teden prej že nad 50 točkami, se je spustil pod 19 točk. Najbolj so se okrepili tečaji delnic tehnoloških podjetij, pri katerih dobički zaradi morebitnih višjih obrestnih mer ne bodo tako trpeli. Zadnji val podražitev je že izzval nekaj visokoletečih napovedi. Eden od analitikov banke Morgan Stanley je v ponedeljek napovedal, da lahko Wall Street do konca leta povzpne za 14 odstotkov.

Tedenska rast: 4,3-odstotna
Indeksa Dow Jones in S&P 500 sta zadnji teden pridobila 4,3 odstotka, in to čeprav je bila januarska inflacija v ZDA (indeks CPI) v primerjavi z decembrom polodstotna (na letni ravni 2,1-odstotna), kar je nad pričakovanji analitikov. Pribitek delniških indeksov bi bil še višji, če se ne bi v petek v drugi polovici dneva krivulja obrnila navzdol, potem ko je posebni tožilec Robert Müller zaradi vpletanja v ameriške volitve leta 2016 vložil obtožnico proti 13 ruskim državljanom in trem ruskim podjetjem. Verjetno je tudi, da je bila novica porabljena kot dobro opravičilo za unovčevanje dobičkov po izjemni tedenski rasti, ob kateri je Wall Street nadomestil več kot polovico izgub iz prvih februarskih dni.

Dow Jones (ZDA)

25.219 točk

Nasdaq (ZDA)

7.239
DAX30 (Frankfurt)12.451
Nikkei (Tokio)21.720
10-letne am. obvezn.

donos: 2,88 %

10-letne slov. obv.donos: 1,26 %
EUR/USD

1,2408

EUR/CHF

1,15

bitcoin

10.750 USD

nafta brent64,58 USD
zlato

1.347 USD

euribor (6-mesečni)-0,276 %

.

ECB v dvig obrestne mere šele sredi leta 2019
Ker se inflacija prebuja, je zdaj osrednje vprašanje, kako se bo odzval Fed. Po stari modrosti namreč bikovski trend ne umre zaradi starosti (in tokratni je res že "v letih", saj traja od leta 2009), ampak ga največkrat ubije Fed, seveda s premočnim zaostrovanjem denarne politike. Vsa ta pričakovanja se zrcalijo na obvezniškem trgu. Donosnost ameriške dveletne obveznice je zadnji teden porasla za 13 bazičnih točk, kar je največ v skoraj letu dni. Pri desetletni obveznici je donosnost 2,88-odstotna in s tem v območju štiriletnega vrha. Podobne skrbi ima tudi Evropa, obdobje ultraohlapne denarne politike se namreč izteka. Ekonomisti napovedujejo, da bo Evropska centralna banka program odkupovanja državnih obveznic zaprla konec leta, minilo pa bo še šest mesecev, preden bo začela višati obresti.

Evro najvišje po decembru 2014
Čeprav v ZDA centralna banka že viša obresti (proces se je začel decembra 2016, letos pa naj bi Fed obresti privil vsaj trikrat), Evropa pa bo morala na to počakati še vsaj leto, se to ne pozna na moči dolarja, kar je v nasprotju z vsemi pričakovanji, ki so bila leta 2017. Na začetku lanskega leta je bilo večinsko mnenje, da bo dolar z evrom dosegel pariteto, a se je obrnilo drugače. Evro se je ta petek povzpel vse do 1,2556 dolarja (največ po decembru 2014). Šibkost dolarja ni povezana s šibkostjo ameriškega gospodarstva, ampak bolj z dobrimi gospodarskimi podatki v preostalem svetu in tudi v novi ameriški davčni zakonodaji, ki bo močno povečala domači proračunski primanjkljaj. Giles Keating iz upravljalske družbe Werthstein Institute vseeno meni, da bo dolar kmalu spet pokazal moč. "Obresti v ZDA bodo naraščale hitreje, kot vsi mislijo, zato takšna gibanja ne bodo dolgo trajala."

Bitcoin se je učvrstil nad 10 tisoč dolarji
Lep odboj je po hudih padcih doživel tudi trg kriptovalut. Bitcoin, ki je v nekaj tednih z 20 tisoč strmoglavil na 6.000 dolarjev, se je v četrtek prvič po več kot dveh tednih vrnil nad 10 tisoč dolarjev in včeraj krenil proti 11 tisoč dolarjem (v primerjavi s tednom prej se je povzpel za dobrih 20 odstotkov), medtem ko je bil ethereum le nekaj dolarjev oddaljen od dolarskega tisočaka. Južna Koreja vendarle ni prepovedala trgovanja s kriptovalutami, kot je grozila, je pa malce zaostrila predpise, saj si želi, da bi bilo trgovanje preglednejše.

Venezuela bedo rešuje z izdajo kriptokovancev
Centralna banka Savdske Arabije, ki je še decembra svarila pred trgovanjem s kriptovalutami, se je odločila za sodelovanje z Ripplom, zagonskim projektom iz San Francisca (ki je izdalo tudi istoimenski kovanec), ki razvija tehnologijo veriženja blokov za hitre bančne transakcije. Venezuela se medtem pripravlja na izdajo svoje kriptovalute petro v skupni vrednosti dobrih šest milijard dolarjev. Izdanih bo 100 milijonov kovancev, ki bodo imeli kritje v surovi nafti. Predsednik Nicolas Maduro upa, da bo to eden izmed ukrepov, ki bo državo popeljal v lepše čase, kritiki na čelu z ZDA pa svarijo, da gre za nezakonito dejanje.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Hladilnik
# 18.02.2018 ob 08:18
Če prav zastopim, torej poka balona ni bilo? Torej so bile tovrstne navedbe - hm - malce prenagljene? :) Ali kako naj si razlagam, da je bilo menda že vsega konec pred 14 dnevi, ko je BTC pogledal pod 6K $, danes ponoči pa je bil nad 11K $? Šment. Kdor je 5K € zavalu cca 14 dni nazaj noter, jih zna že ta teden imet okol 10K. Not bad at all.
madli
# 18.02.2018 ob 08:24
Ja treba je poslušat strokovnjake na tem portalu, ki so vsem pravili SELL SELL SELL pri $6-7K BTC-ju. Kar poslušajte strokovnjake kot so Tao3, SamoRes, veza in podobne, če želite čim prej izgubiti denar :D
sandiego1995
# 18.02.2018 ob 08:25
@veza

Ko borze padajo, reveži nadrsamo, ko borze rastejo, reveži tudi nadrsamo, kaj sedaj?

Prvič, zakaj sam sebe uvrščaš med reveže? Če imaš že sam tako slabo samopodobo, kako boš uspešen v katerikoli stvari, ki se jo lotiš.
Drugič, seveda ni res, kar si napisal. Z malo osnovnega borznega znanja, se tem pastem zlahka ogniš. Res pa je, da ljudje kot ovce navalijo na stvari, o katerih nimajo najmanjšega pojma in taki res povečini zgubijo ves svoj denar.
Neizpodbitno dejstvo je, da če že vlagaš denar brez vsakega znanja ta trenutek, je vlagati v kripto valute neprimerno bolj pametno dejanje, kot vlagati v delnice. Takoimenovani Risk/Reward je krepko na strani kripto valut, če upoštevamo začetno izhodišče, da se kot vlagatelj v karkoli moraš vedno zavedati, da lahko izgubiš vse, kar si vložil. Torej vlagaš IZKLJUČNO SAMO TISTO, kar si pripravljen izgubiti.
Na veliko žalost pa se dogaja, da ljudje jemljejo na banki kredite za take podvige, so brez vsakega znanja in taki res na koncu ostanejo brez vsega. Sam osebno žal poznam kar nekaj ljudi, ki so v zadnjem mesecu utrpeli velike izgube na kripto trgu. Naredili so osnovno napako. Kupovali pri visokih cenah in v paniki prodajali pri niskih. Namesto, da bi v paniki dodatno kupovali in si izboljšali povprečno ceno, če pa že niso imeli za dodajati, potem pač počakaš, da se trg vrne na stara pota.
Kaj sledi sedaj. Tečaji bodo zopet odbili navzgor, pričakovano seveda, vstopiti v nove nakupe te je zaradi prejšnje izgube strah in čakaš. Po nekem času se končno opogumiš, zopet žal prepozno in stara zgodba se ponovi. Znova in znova.
Zakaj se vse to dogaja večini vlagateljem? Ker preprosto ne vložijo denarja, ki ga lahko zgubijo, ampak vlagajo več, kot so sposobni. In zato v paničnih situacijah razmišljajo panično, neracionalno in z vmesnimi prodajami in nakupi svoj položaj samo še slabšajo.
Še enkrat. Vlagajte tisto kar lahko izgubite in kar je prav tako ZELO pomembno. Pri trgovanju s čimerkoli, vedno IZKLJUČITE svoja čustva.
veza
# 18.02.2018 ob 06:31
Ko borze padajo, reveži nadrsamo, ko borze rastejo, reveži tudi nadrsamo, kaj sedaj?
noble
# 18.02.2018 ob 06:45
Spet novi ciklus vpihovanja toplega zraka?
Vsa umetnost tega je da istopaš pravočasno.
Guinness
# 18.02.2018 ob 09:25
Že videno...ovce spet kupujejo...

Zanimivo, pred 2 tednoma smo brali komentarje v smislu "že videno, balon je počil", sedaj pa v smislu "že videno, ovce spet kupujejo". Skratka, forumski strokovnjaki vedno vedo točno kaj se dogaja.

Sicer pa ovce ne kupujejo sedaj: v zadnjih tednih so kupovali ljudje, ki so vse prej kot ovce. Ovce bodo kupovale, ko bomo spet pred rekordnimi vrednostmi.
veza
# 18.02.2018 ob 07:05
Mr.Mr.
# 18.02.2018 ob 06:37

kdo kupuje, frizerke in peki, kdo profitira, nekaj ljudi na vrhu
Bivši uporabnik
# 18.02.2018 ob 07:59
"kritiki na čelu z ZDA pa svarijo, da gre za nezakonito dejanje." Tako kot Guantanamo ali genocid Indijancev?
mag.lepi
# 18.02.2018 ob 07:42
če je frizerka pred parimi dnevi kupila 1btc za 5k eur včeraj pa prodala za 8,5k eur ona ni zaslužila nič?
Guinness
# 18.02.2018 ob 09:19
Ali pa na 5 usd. Pri hazarderstvu nikoli ne veš. Sicer pa z majhnimi vložki ne moreš ravno obogateti, tudi če daš 1000€ v bitcoin ne boš veliko profitiral. Če se že igraš daš v nekaj s smešnimi imeni, ki je sedaj na nuli in potem čakaš da dovolj ljudi vplača.

Ti si pred časom napisal, da najraje vlagaš v solato na domačem vrtu. Morda bi bilo dobro, da se osredotočiš na svoje področje...
copcop
# 18.02.2018 ob 07:48
kdo kupuje, frizerke in peki, kdo profitira, nekaj ljudi na vrhu

No. če bodo Mesec, Kodrič in Violeta pohiteli in bili med prvimi vlagatelji kriptovalute petro, bodo mastno profitirali in tako dejavno podprli socialistično revolucijo delavskega ljudstva Venezuele v borbi proti surovemu kapitalu in brezčutnemu neoliberalizmu. Viva Venezuela, Viva kripto petro!
politik kritik
# 18.02.2018 ob 07:27
Kdor je pravi čas vanj vzel, pa sedaj na dnu pri 7000 USD za Bitcoin vložil nazaj ma sedaj že 40 % zaslužek.
Mr.Mr.
# 18.02.2018 ob 06:37
Lahko bi še napisali kdo kupuje BTC in koliko je prometa z njimi.
fair guy
# 18.02.2018 ob 15:15
Ja treba je poslušat strokovnjake na tem portalu, ki so vsem pravili SELL SELL SELL pri $6-7K BTC-ju. Kar poslušajte strokovnjake kot so Tao3, SamoRes, veza in podobne, če želite čim prej izgubiti denar :D

Ne, ne, ne. Če hočete zaslužiti denar, potem poslušajte te modele, samo naredite obratno kot oni. Ko se vam začnejo posmehovati in vas klicati ovca, takrat so prepričani da gre vse na nulo. Se pravi so medvedje zmagali in je čas za bike. Jaz pri trejdanju uporabljam razne indikatorje, in sedaj sem dodal novi indikator, ki se imenuje mmc indikator. V prvo je deloval.
Guinness
# 18.02.2018 ob 12:38
Južna Koreja vendarle ni prepovedala trgovanja s kriptovalutami, kot je grozila, je pa malce zaostrila predpise, saj si želi, da bi bilo trgovanje preglednejše.

Južna Koreja nikdar ni grozila, da bo v celoti prepovedala trgovanje s kriptovalutami, kakor tudi ne Kitajska. V obeh primerih ste mediji celotno zadevo napihnili in lažno predstavili.
Krimsky
# 18.02.2018 ob 08:16
Posameznik lahko celo življenje preživi na tem vrtiljaku ...
~
... ki se včasih vrti hitreje, včasih počasneje.

Glede na raznolikost poti, usod, ki jih ta svet dopušča, ni v tem nič dobrega/slabega, je zgolj ena od možnosti, kako preživeti svoj vek.

Saj vem, da sem že malo tečen − preberite si prvo, drugo, ali obe knjigi od Hararija, ki prvi pojasni pomen fiktivnih zgodb za človeštvo.

Izmišljene zgodbe imajo v občestvu še
kako realne učinke, iz nas so napravile vladarje planeta. In občestva z več in boljšimi izmišljotinami napredujejo hitreje od tistih, ki skušajo bolj slediti dejstvom, ker več 'iztisnejo' iz svojih članov.

Prejšnjo nedeljo smo si lahko ogledali dokumentarec o Južni Koreji, kjer so šolarji na nogah od 07:00 do 01:00 naslednjega dne, v učilnici imajo odzadaj stojišče, da zaradi kronične neprespanosti ne zaspijo med poukom. So pa vodilni v svetu po tehnološkem napredku ... in številu samomorov. Naj bo to zgled za cel svet?

Mož, ki ni bil navdušen nad fikcijami, ampak je dejal: "Glas resnice je tih, a ne odneha dokler ga ne slišimo" pa se je pisal Freud.
Bivši uporabnik
# 18.02.2018 ob 07:51
""Zmanjkalo idiotov, ki bi kupovali po rekordno visokih cenah""

A so se idioti spet našli - sodeč po rtvslo?
okram23
# 18.02.2018 ob 08:25
Btc gre letos nad 50k usd...
Pa ne rečt da je nemogoče... ker kdo si je pa mislu da bo šel lani na 20k usd...
Zuppkko
# 18.02.2018 ob 07:29
A ni imel Gadafi podobne plane kot jih ima sedaj Maduro?
JC29
# 18.02.2018 ob 10:03
@5tane... a z delnico Krke si ze videl koga kuput kruh?
mag.lepi
# 18.02.2018 ob 08:53
bo pa še malo počakal pa bo very good
1a34
# 18.02.2018 ob 08:27
Druzba naj vlaga predvsem v odpravljanje socialnih razlik, pa bo dozivela neverjeten razcvet cloveskih potencialov.
Tudi de iure naj se uvede univerzalni temeljni dohodek (da bo vse transparentno) in progresivni davek na nepremicnine.
mag.lepi
# 18.02.2018 ob 16:32
hahahah ko zmanjka argumentov so pa ljudje frankisti hahahahahahah komaj čakam spet december ko bomo poslušali kaj nisem januarja kupil... dokler meni ta balon skoraj vsak mesec prinaša lepe dobičke se jaz sekiram ne... tudi če jutri vse pade na 0 sem jaz v lepem plusu...
sandiego1995
# 18.02.2018 ob 09:23
@resnica123

Oboje lahko tudi prodas pri visji/nizji ceni. Bitkojn pa lahko le pri visji/nizji ceni.

Ha, ha, ha.....Clovek, daj si preberi, kaj pises!!! In potem hoces biti pameten o stvareh, o katerih nimas niti najmanjsega pojma.
Guinness
# 18.02.2018 ob 09:39
@SamoRes

Če bi pisal konstruktivno, bi dobil precej lepše odgovore. Pišeš pa ponavadi žaljivo brez osnovnega poznavanja teme, o kateri pišeš. Potem se pa počutiš napadenega, ko ti kdo odgovori.
Rozmarin
# 18.02.2018 ob 13:14
@K_ris
Obstajajo tudi kripto z dividendami.
mag.lepi
# 18.02.2018 ob 08:45
če si dal 1k pred kakim tednom dni ko je bil 5k in sedaj prodal na 8,5 je to plača za slovenca... enim plača ni veliko enim je pa 20 eur ogromno
madli
# 18.02.2018 ob 15:28
@fair guy

Haha, MMC indikator :) Tota je dobra :D

Lahko predlagaš, da ga dodajo na Trading View :)
mag.lepi
# 18.02.2018 ob 13:45
veza v trgovine, v kruh in mleko, v bencin, v življenje, kam pa ti daješ svoj denar?
firbec111
# 18.02.2018 ob 13:35
gams
Nič niste pisali o izgubah danes je še vedno vsak ki je kupil pred novim letom v izgubi.

haha a je že ura za mal trolanja
nejcandrej
# 18.02.2018 ob 12:32
Četrta industrijska revolucija na kratko
3D-tisk, umetna inteligenca, samovozeča se vozila, ekonomija delitve in internet stvari je le nekaj inovacij, o katerih se vse pogosteje govori in ki bodo po izsledkih raziskav že kmalu postale nekaj povsem vsakdanjega. Kripto valute so lahko del tega razvoja.
rush1
# 18.02.2018 ob 11:50
@ Insider
Oksimoron. Delnica je delnica in ne plačilno sredstvo. Vi pa prodajate BTC kot plačilno sredstvo. Daj se nauči osnov.

Očitno tudi ti ne poznaš osnov. BTC je že kar uveljavljeno plačilno sredstvo. OK, verjetno nikoli ne boš mogel pri branjevki na tržnici plačati z BTC, lahko pa že danes brez problema plačuješ letalske karte, kupuješ TV, računalnike in ostalo zabavno elektroniko z BTC. Tudi pri Microsoftu lahko skoraj vse storitve plačuješ z BTC. Nenazadnje se je pred časom v turški nižji ligi zgodil prvi primer nogometnega prestopa, ki je bil plačan z BTC. Torej je dejstvo, da BTC je plačilno sredstvo že za kar nekaj storitev.
nejcandrej
# 18.02.2018 ob 10:38
Kje je zdej un klepec k je trdil pri 7000 da je treba prodat vse, ker bo šel bitcoin na 0 hahaha
veza
# 19.02.2018 ob 07:00
Binder Dandet
# 19.02.2018 ob 06:27

"Moje osebno mnenje je, da v roku enega meseca pademo na 3k, 4k, potem pa rast tam nekje do junija. Kaj pravite ostali?'

Baba vanga bi znala vedet. Druge indikacije itak ni.


o kripto valutah Baba Vanga ni nič povedala, kako to, morala bi jih napovedati, če je res videla v prihodnost.
Sta dve možnosti, ali je bila ta baba slaba prerokinja ali pa so kripto valute kratkotrajen, nepomemben nateg, ki ga ni niti zaznala?
fair guy
# 18.02.2018 ob 15:40
high tech tehnologija
ni spremenila sveta, vedno več je lačnih, okolje je uničeno, kmalu bomo imeli probleme s pitno vodo


Ti kar sočustvuj s svetom in se smili sam sebi, baje taki najhitreje pridejo do denarja- na socijalni. Prej boš spoznal da je svet krut in da je treba poskrbeti sam zase, prej boš imel svoj denar.
nejcandrej
# 18.02.2018 ob 12:45
Kitajska se dostikrat oglasi ko so cene zelo visoke in sproži medvedji val ali korekcijo. Novice pripravljene v naprej - fake potem pa kao te bojazni da bodo bannal kriptovalute, čez en mesec pa spet vse vredu.
Insider No. 1
# 18.02.2018 ob 12:42
guiness

Ne vem zakaj se greš "straw mana", ker sem govoril zgolj o BTCju in BTC se predstavlja kot plačilno sredstvo. Seveda si prikladno del komentarja o delnicah zbrisal.

Še enkrat, ker radi iz konteksta jemljete:
Oksimoron. Delnica je delnica in ne plačilno sredstvo. Vi pa prodajate BTC kot plačilno sredstvo. Daj se nauči osnov.
nejcandrej
# 18.02.2018 ob 12:21
Insider No. 1

Pri kripto valutah pa lahko prebereš

Road Map
White paper
Technology updates
Months report
Developer activity
Community growth
Public interest
qwv8np4
# 18.02.2018 ob 10:46
Vloži kar ne pogrešaš, in drži 10 let, če bo bo, če ne pa ravno tko ok. Pač obstajajo dobri argumenti zakaj kripto ja in zakaj kripto ne. Če bomo verjeli bo, če ne bomo ne bo. Saj tud bog obstaja sam, če vanj verjameš. Jaz pač navijam za kripto. V kriptotu sem že pred to manijo in bom še dolgo not in 2x na leto pogledam kolk je cifra, to je to folk. Sam tist, ki se spozna na solato res ne more ekonomije komentirat. Sorči
miskola
# 18.02.2018 ob 10:23
Vam dam en nasvet ovce... in to brezplačnega :D slišaL od enega uspešnega človeka ki ima miljone

NIKOLI NE VLAGAJTE SVOJEGA DENARJA.. :D vedno je treba s tujim dnarjem po megli mešat pa po koprivih mlatit. (moralni hazard) al kok že pač ne odgovarjaš za nič, saj tlačani plačujejo minuse :D
Majster Miloš
# 18.02.2018 ob 09:47
Ko pogledaš samo stavke, ki jih ti mladi brokerji podajajo, ti je takoj jasen Age group teh new age investorjev.

Sicer pa, ride the wave.
.)
SamoRes
# 18.02.2018 ob 09:34
Guinness
# 18.02.2018 ob 09:19
Ti si pred časom napisal, da najraje vlagaš v solato na domačem vrtu. Morda bi bilo dobro, da se osredotočiš na svoje področje...

Ko napišem pomislek proti kripto solati, če že hočeš, me vedno napadejo, redki so ki argumentirano odgovorijo.
Torej sklepam, da večina živi zelo stresno obdobje, pogledovanje vsakih 15min na grafe, prepračunavanje, nespečnost ob padcih, iskanje novih priložnosti toda denar v valutah, ki je le na računu in ne v žepu, kje dobiti nov denar za vložek, vzeti kredit, prodat, počakati, odvisnost, religija, pohlep.
Tisti z argumenti, ki se jim ne utrga, ko jih kdo pokritizira in ne žalijio pa so tisti pravi s profitom, ki hladno reagirajo in pospravijo dobiček. Kot včasih v pokru. So mojstri in so ribice.
firbec111
# 18.02.2018 ob 09:04
Binder Dandet
Kdor je decembra kupoval po 15k, not good at all.

in čez par dni bo že v plusu, tko da....
g1n3k
# 19.02.2018 ob 17:04
To ni igra na srečo, pri vsemu je potrebno predvsem veliko znanja, sreče pa le za odtenek...
.
To ni znanje, to je ugibanje na podlagi nekih preteklih trendov. Še vedno lahko pride do povsem nepričakovanega. Znanje bi bilo ko bi lahko natačno izračunal, vedel kaj so vhodni parametri in kako dobit rezultat. Seveda tega ekonomisti ne znajo, ker je ta veda precej ne-znanstvena (par izjem kot je bil Nash se najde).
Binder Dandet
# 19.02.2018 ob 06:27
"Moje osebno mnenje je, da v roku enega meseca pademo na 3k, 4k, potem pa rast tam nekje do junija. Kaj pravite ostali?'

Baba vanga bi znala vedet. Druge indikacije itak ni.
ElTorro
# 18.02.2018 ob 21:38
za vsak tvoj evro, ki si ga zaslužil na borzi, je moral ali bo moral nekdo izgubiti podobno vsoto,

To ne drži ravno. Če imam delnico X in od nje dobim dividendo, tega denarja nihče ni izgubil.

Borza je sistem, ki ima v sebi vgrajeno neskončno rast. Seveda posamezne delnice rastejo hitreje ali počasneje, nekatere padejo tudi na nič. Ampak vrednost celote vseh delnic bo dolgoročno naraščala.
Rocknrolla
# 18.02.2018 ob 18:57
#resnicar - Se 100% strinjam s tabo, razen tega da mene kar malo moti, ker JAZ resnično želim ljudi izobraziti o blochchainu ampak jim enostavno ne pride do živega... in pol sm čist živčn ker govorijo o PONZI in podobnih bedarijah :)
resnicar
# 18.02.2018 ob 18:27
Uživam, ko haterji bentijo in širijo svoje teorije zarote ali pa klatijo neumnosti, ker ne poznajo osnov. Med tem pa vrednost mojega porfolia lepo raste, in tu ne mislim zadnji teden ali pa zadnjih 6 mesecev, ampak vsaj dve leti, in žal mi je da nisem vložil več, takoj ko sem stvar odkril.
veza
# 18.02.2018 ob 18:20
Jaz vsem privoščim dobičke in milijone, kaj milijone, milijarde, imam pa izkušnje s tem, kako klapa razlaga, koliko so dobili, če smo šli v kazino ali ko je bilo govora o dobičku na borzah ali pri športnih stavah.
Vsi so samo dobivali in tako je še danes.
Vsi dobivajo, kazinoji pa se širijo, športne stavnice imajo miljardne dobičke, borze tudi funkcionirajo, na borzah največ kasirajo posredniki.
Zakaj bi bilo pri kripto sceni drugače?
fair guy
# 18.02.2018 ob 15:29
To ni ekonomija, to je igra na srečo. kar pa tudi prinaša dobiček, če znaš.


Prejšni teden, ko je bil btc 6k sem napisal,

05.02.2018 ob 23:24
Zdaj ste vsi glasni , ko bo bitcoin 15k , 20k .... boste pa spet govorili , kako smo imeli eni "srečo" , ko smo kupovali ko je bila cena 3-6k


Zdaj pa hitro nazaj v jamo ali v šolo, lahko sam izbereš.

1a34
# 18.02.2018 ob 15:08
Pa smo se mi zmeraj smejali zgodbicam o kolektivnih borznih psihozah s cebulicami tulipanov izpred par stoletij, ko je na vrhu psihoze bila najbolj zazelena cebulica tulipana na Nizozemskem vredna toliko, kot ena hisa...


A ti res primerjaš čebulice tulipana z high tech tehnologijo??? Ajde, ti tud hitro nazaj v jamo, pa tam pametuj kaj se je zgodilo leta 1637.
Kazalo