Dow Jones se je zadnji teden povzpel za skoraj odstotek in se na vsega pol odstotka približal rekordni vrednosti. Foto: EPA
Dow Jones se je zadnji teden povzpel za skoraj odstotek in se na vsega pol odstotka približal rekordni vrednosti. Foto: EPA
Za evro je treba plačati 0,7267 funta. Foto: EPA
Londonski delniški indeks FTSE 100 je spet našel svoj prostor nad 7.000 točkami. Foto: EPA

Največje gospodarstvo sveta je prejšnji mesec ustvarilo neto 223 tisoč novih delovnih mest. Čeprav je brezposelnost že zelo blizu območja, ki ga ameriška centralna banka šteje za območje polne zaposlenosti (5,0-5,2 odstotka), naj bi Fed obresti dvignil šele jeseni, saj inflacija ne grozi. Rast plače je bila aprila minimalna, saj se je urna postavka zvišala le za tri cente. V petek objavljeno poročilo ameriškega ministrstva za delo kaže, da so v največjem svetovnem gospodarstvu smernice v drugem četrtletju za zdaj zelo spodbudne, potem ko je bila gospodarska rast v prvem četrtletju morda celo negativna (prvi podatek o 0,2-odstotni rasti BDP-ja bo najbrž popravljen navzdol), marec pa je postregel tudi s skrb vzbujajočimi podatki na trgu dela - po zadnji reviziji je bil prirastek delovnih mest najmanjši po juniju 2012, saj je bilo dodanih le 85 tisoč služb.

Spomin na Alana Greenspana
Vlagatelji na Wall Streetu so pozdravili sveže poročilo s trga dela, tako da so indeksi poskočili za več kot odstotek, Dow Jones pa se je spet zavihtel nad 18 tisoč točk. Opozorila guvernerke Zveznih rezerv Janet Yellen, da so vrednotenja delnic na Wall Streetu že precej visoka (če to reče oseba na takšnem položaju, ki se zaveda, kako občutljiv je trg na takšne besede, si lahko predstavljamo, da so v resnici vrednotenja zelo visoka), so vlagatelji večinoma prezrli. Nekaj preplaha je bilo čutiti le v prvih urah po tej izjavi (v sredo), ko so se nekateri spomnili leta 1996 in legendarnega Alana Greenspana oziroma njegovih besed o pretiranem navdušenju na delniških trgih, ki pa se je stopnjevalo še štiri leta, torej do poka delnic spletnih podjetij. Na tedenski ravni je Dow Jones pridobil 0,9 odstotka in je zdaj le še pol odstotka oddaljen od marca postavljene rekordni vrednosti.

Spet več miru na obvezniških trgih
Občutno so se ob koncu tedna podražile ameriške obveznice, posledično pa je njihova donosnost zdrsnila, pri desetletni obveznici na 2,15 odstotka, potem ko je bila v četrtek dopoldne pri 2,31 odstotka na letošnjem vrhu. Tudi pri nemški obveznici se je naraščanje donosnosti ustavilo. V četrtek je bil donos 0,8-odstoten, v petek 0,546-odstoten. Funt se je po razpletu britanskih volitev okrepil, v primerjavi z evrom za trenutek tudi za več kot dva odstotka (to se ni zgodilo že šest let), toliko pa je pridobil tudi londonski delniški indeks FTSE 100, ki je spet nad 7.000 točkami in s tem zelo blizu rekordu (7.122 točk), ki je bil dosežen prejšnji mesec. Donosnost britanske desetletne obveznice, ki je bila v četrtek pri 2,07 odstotka najvišje po novembru, se je spustila na 1,79 odstotka. Nafta brent, ki je prej v štirih tednih poskočila za dvajset odstotkov, je zaradi strahov pred preveliko svetovno ponudbo v prvem majskem tednu izgubila poldrugi odstotek.

Dow Jones (ZDA)

18.191 točk

Nasdaq (ZDA)5.003
DAX30 (Frankfurt)11.709
Nikkei (Tokio)19.379
FTSE 100 (London)7.046
10-letne am. obvezn.donos: 2,15
EUR/USD1,1222
EUR/CHF

1,0452

bitcoin243 USD
nafta brent65,48 USD
zlato

1.189 USD

euribor (6-mesečni)0,061 %


LJSE: V ospredju še naprej Telekom

Na Lj. borzi zadnji teden ni bilo rasti. Indeks SBI TOP se je znižal za odstotek, a ostaja nad 800 točkami. V petek velja od bluečipov omeniti le rast Triglavovih delnic, ki so pri 28,35 evra spet več kot 20 odstotkov nad vrednostjo z začetka leta. Najbolj je odmevala novica, da naj bi bil Cinven v postopku prodaje Telekoma Slovenije usklajen z Deutsche Telekomom. Na ta način naj bi skušal znižati prodajno vrednost družbe, o čemer so seznanjeni tudi na vladi. "To bi lahko tudi ustavilo privatizacijo Telekoma," je povedal Jure Rozman iz GBD-ja. Telekomove delnice so vredne 113 evrov, kar je v območju najnižje vrednosti po novembru 2013. Odločitev o morebitnem nadaljevanju prodaje lahko po Rozmanovih besedah pričakujemo prihodnji teden, najverjetneje še pred presečnim datumom za izplačilo dividend v vrednosti 10 evrov. Do dividende bodo namreč upravičeni vsi delničarji, ki bodo vpisani v delniško knjigo 19. maja.

Divja rast Uniorjevih delnic
V prvi kotaciji so se na tedenski ravni najbolj pocenile delnice Intereurope, ki so ob nizkem prometu padle za skoraj pet odstotkov. Petrolove delnice so izgubile skoraj tri odstotke in zdrsnile na 275 evrov. Presečni dan za upravičenost do izplačila dividende je bil 29. april. Delnice Krke so se za odstotek odmaknile od letošnjega vrha, njihov tečaj je 68 evrov. Omeniti velja še dogajanje z Uniorjem, ki je na vladnem seznamu za prodajo. S temi delnicami se do nedavnega na Ljubljanski borzi ni veliko trgovalo, ta teden pa je tečaj poskočil za 35 odstotkov, na 12,10 evra. Lastnika je zamenjalo za dobrih 60 tisoč evrov delnic. Razloga za rast tečajev še ni mogoče najti, prodaja družbe pa naj bi se zaključila šele prihodnje leto, pojasnjuje Rozman.