Britanski premier David Cameron se bo še pred razpisom referenduma z evropskimi partnerji poskušal izpogajati o reformi EU-ja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Britanski premier David Cameron se bo še pred razpisom referenduma z evropskimi partnerji poskušal izpogajati o reformi EU-ja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Juncker
Evropska komisija je pripravljena konstruktivno sodelovati z novo vlado. Foto: EPA
Marine le Pen
"Kdor bo ignoriral britanske predloge, ima lahko nekega dne opravka z zahtevami vodje francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen," so opozorili v Open Europe. Foto: Reuters
Slavje konservativcev v Veliki Britaniji

Britanski premier David Cameron je januarja 2013 v težko pričakovanem govoru o vlogi velike Britanije v EU-ju Britancem ob morebitni zmagi na volitvah leta 2015 do konca leta 2017 obljubil referendum s preprostim vprašanjem: 'EU - da ali ne'. S tem je sprožil svojo volilno kampanjo doma, v Evropi pa razvnel razpravo o t. i. brexitu.

Britanski premier pa se bo še pred razpisom referenduma z evropskimi partnerji poskušal izpogajati o reformi EU-ja. Kaj točno bo zahteval, ni znano. Do zdaj je izpostavljal težavo socialnega turizma. Omenja se možnost, da bo zahteval spremembo pogodbe EU-ja za zaščito pravic nečlanic območja evra.

Juncker: Pogajanj ne bo
Bruseljski analitiki ocenjujejo, da je nevarnost brexita zdaj manjša, saj je Cameron, ki izstopa Otoka iz EU-ja načelno ne podpira, z dobrim izidom na volitvah okrepil položaj znotraj svoje stranke, kar mu daje več manevrskega prostora. Vendar pa opozarjajo, da čakajo Britanijo in EU težka pogajanja o reformi EU-ja, o kateri se želi Cameron dogovoriti z evropskimi partnerji pred referendumom.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je britanskemu premierju že čestital ob zmagi, je dejal, da je komisija sicer pripravljena konstruktivno sodelovati z novo vlado, a pogajanja o štirih temeljnih svoboščinah, na katerih je zgrajen EU - prosto gibanje oseb ter prost pretok blaga, storitev in kapitala -, niso mogoča.

Priložnost za EU
V miselnem vozlišču Open Europe ocenjujejo, da Cameron pravzaprav ponuja izjemno priložnost EU-ju, ki trpi zaradi rastočega populističnega evroskepticizma. "Kdor bo ignoriral britanske predloge, ima lahko nekega dne opravka z zahtevami vodje Nacionalne fronte Marine Le Pen," so prepričani v Open Europe. Evropski voditelji so po njihovih navedbah zdaj prisiljeni v razmislek o spremembah, "ki bodo EU preobrazile nazaj v tisto, čemur je bil izvorno namenjen - v okvir za spodbujanje trgovine in prostovoljnega sodelovanja, ne pa da je centralizirana varuška, ki regulira in posega v domačo porabo".

Tusk: Boljšega življenja zunaj EU-ja ni
Cameronu je za ponovno zmago čestital tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je izpostavil ključno vlogo Velike Britanije pri zagotavljanju razumne agende Evrope s poudarkom na konkurenčnem gospodarstvu na podlagi učinkovitega enotnega trga, nevsiljive regulacije, trgovinske odprtosti in prepričljive zunanje politike. Tusk računa na to, da si bo nova britanska vlada prizadevala za nadaljnje članstvo države v EU-ju, in poudarja, da je pri teh prizadevanjih pripravljen pomagati. "Globoko sem prepričan, da za nobeno državo ni boljšega življenja zunaj EU-ja. Boljši EU pa je v interesu tako Britanije kot vsake članice," je še poudaril.

Odzivi kapljajo tudi iz Evropskega parlamenta
Evropski Zeleni opozarjajo, da izidi volitev napovedujejo težke čase. Zmaga torijcev bo po njihovem mnenju nedvomno prispevala k bolj konfrontacijski politiki do EU-ja kot do zdaj, a kljub temu pričakujejo, da bodo volivci na referendumu podprli članstvo države v EU-ju.

Evropski Zeleni tudi čestitajo političnim sorodnikom na Otoku in obžalujejo neproporcionalnost britanskega sistema first past the post, pri čemer izpostavljajo, da so irski unionisti z zgolj 180.000 glasovi dobili osem od 650 sedežev v parlamentu, britanski Zeleni pa z milijonom glasov več le enega.

Vodja zmernih evroskeptikov v Evropskem parlamentu, Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) Syed Kamall pa je dejal, da ima Cameron zdaj jasen mandat za poziv k spremembam v EU-ju pred referendumom leta 2017. ECR, sicer Cameronova evropska politična družina, si bo po Kamallovih besedah prizadeval za prožnejši, bolj odprt in realističen EU z boljšimi pogoji za vse članice.

Bela hiša pozdravila dobre odnose s Cameronom
Ameriški predsednik Barack Obama je ponosen na dobre odnose z britanskim premierjem in se veseli nadaljnjega tesnega sodelovanja. "To je dokaz moči živahne demokracije," je o britanskih volitvah za ameriško televizijo povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Slavje konservativcev v Veliki Britaniji