Cilj direktive je, da se po novem banke rešujejo brez javnofinačnih intervencij. Foto: BoBo
Cilj direktive je, da se po novem banke rešujejo brez javnofinačnih intervencij. Foto: BoBo

Drugi opomin je poleg Slovenije dobila še Belgija, medtem ko je proti Poljski, ki novih pravil prav tako še ni prenesla v nacionalno zakonodajo, Evropska komisija že sprožila postopek na Sodišču Evropske unije. Če Belgija in Slovenija ne bosta ukrepali v dveh mesecih, lahko Bruselj ta postopek sproži tudi proti njima.
Rok za prenos je bil 31. december 2014.

Direktiva o sanaciji je sicer eden izmed zakonodajnih stebrov bančne unije EU-ja, ki je bila vzpostavljena za zagotovitev stabilnega finančnega sektorja in zaščito davkoplačevalcev pred vnovičnim reševanjem bank z javnim denarjem.

Brez javnofinančnih intervencij
Njihov cilj je namreč zagotoviti, da se banke rešujejo brez javnofinančnih intervencij, zaradi katerih se je kar nekaj članic območja evra, tudi Slovenija, znašlo v težavah. Direktiva namreč v evropski pravni red vnaša t. i. bail in načelo, ki določa sodelovanje lastnikov in upnikov pri reševanju finančnih ustanov.

Vlada je sicer predlog zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank, ki bo dokončno prenesel nova evropska pravila v slovensko zakonodajo, potrdila pretekli teden in ga poslala v DZ. Poslanci so predtem že sprejeli nekatere druge zakone, ki postavljajo novo ureditev upravljanja s tveganji v bančnem sistemu.