Po svetu odmevajo padci vrednosti kitajskih delnic. Foto: Reuters
Po svetu odmevajo padci vrednosti kitajskih delnic. Foto: Reuters

Cena za 159-litrski sod lahke teksaške nafte z dobavo v februarju se je po četrtku, ko je v določenem trenutku dosegla najnižjo ceno od decembra leta 2003 (32,10 dolarja), danes dvignila za 69 centov, na 33,96 dolarja.

Severnomorska nafta brent, ki bo prav tako dobavljena februarja in je v četrtek dosegla dno pri 32,16 dolarja - najnižje od aprila 2004 - se je podražila za 73 centov, na 34,48 dolarja.

Po svetu odmevajo padci vrednosti kitajskih delnic, ki dodatno razvnemajo strah pred počasno rastjo drugega svetovnega gospodarstva, in posledice po povpraševanju po nafti. Peking je poskusil pomiriti te strahove, a vlagatelji niso bili ravno navdušeni, ko je centralna banka vrednost juana v primerjavi z dolarjem postavila na petletno dno.

Kitajska največja porabnica energije
Kitajska je kriva za padec cen nafte tudi po mnenju družbe Capital Economics, saj je največja porabnica energije, njeno pokašljevanje pa ne pomeni nič dobrega za povpraševanje po črnem zlatu.

Na cene sicer pritiska tudi poglabljanje diplomatskega spora dveh pomembnih članice Opeca, Savdske Arabije in Irana, ki je sprva nafto podražil, a zdaj vlagatelji verjamejo, da se bo kartel še težje dogovoril za zmanjšanje proizvodnje, da bi znižali presežke. Države Opeca namreč nočejo znižati proizvodnje nafte, saj se z ZDA bojujejo za tržni delež.