Cena nafte v enajstih letih ni padla pod 35 dolarjev za 159-litrski sod. Foto: Reuters
Cena nafte v enajstih letih ni padla pod 35 dolarjev za 159-litrski sod. Foto: Reuters
false
Tudi indeksi na newyorški borzi so danes končali v rdečem. Foto: Reuters

Kitajska centralna banka je v ponedeljek devalvirala tečaj juana glede na dolar, kar pri vlagateljih povzroča svojevrstno nelagodje. To namreč pomeni, da namerava Peking, ravno na račun nižje denarne vrednosti, povečati svoj izvoz, kar bi lahko bil kazalnik, da je rast kitajskega gospodarstva nižja, kot je trdila država.


Trgovanje ustavljeno za 15 minut

Osrednji indeks šanghajske in šendženske CSI 300 se je danes ustavil, ko je skupni indeks padel za 7,2 odstotka, na 3,284 točke - trgovanje je bilo sprva ustavljeno za 15 minut, potem ko je indeks, ki zajema 300 največjih podjetij, zdrsnil za pet odstotkov. Tudi drugi kitajski indeksi so se močno znižali, izgubili so od sedem do osem odstotkov vrednosti.

Kitajska Narodna banka je v ponedeljek znižala tečaj juana na dnevno raven 6,5032 juana glede na ameriški dolar, kar je najnižji tečaj kitajske denarne enote v zadnjih štirih letih oziroma po aprilu 2011.

Nove omejitve
Kitajska nadzorna komisija za vrednostne papirje (China Securities Regulatory Commission – CSRC) je napovedala, da večji delničarji v naslednjih treh mesecih ne bodo mogli prodati več kot enega odstotka delnic podjetij, začenši z 9. januarjem letos. Poleg tega se bo v petek, jutri, končalo šestmesečno obdobje prepovedi večjim delničarjem in članom vodstvenih organov, da bi prodali svoje deleže.

Padec cen nafte
Medtem je trgovska cena nafte brent na svetovnem trgu pristala na najnižji ravni v enajstih letih, saj je cena za 159-litrski sod nafte padla pod 35 ameriških dolarjev. Delnice naftnih podjetij so tako še naprej pod pritiskom, saj cena nafta vztrajno pada.

Cena nafte na svetovnem trgu je padla, zaradi presenetljivih zalog zemeljskega plina v ZDA, kar bi lahko povzročilo resno konkurenco na trgu.

Višja cena zlata
Tudi na ameriške vlagatelje so vplivali predvsem slabi gospodarski podatki iz Kitajske. Indeks Dow Jones je v sredo trgovanje sklenil pri 16.906,51 točke, kar je 252,15 točke oziroma 1,47 odstotka manj kot v torek. Indeks 500 največjih ameriških podjetij S & P 500 pa je trgovanje sklenil pri vrednosti 1990 točke. Osrednji indeks tokijske borze Nikkei 225 je v torek padel za 1,8 odstotka na 17,867, avstralski S&P/ASX 200 index pa je izgubil dva odstotka in pristal na 5,020 točkah.

Zvišala pa se je cena zlata, ki se je v trgovanju na borzi v New Yorku podražila za 14,50 dolarja oziroma 1,34 odstotka na 1092,90 dolarja za 31,1-gramsko unčo.