Na letni ravni sta se najbolj podražila alkohol in tobak. Foto: BoBo
Na letni ravni sta se najbolj podražila alkohol in tobak. Foto: BoBo

K mesečnemu dvigu cen so največ prispevale višje cene obleke in obutve. Aprila se je tako še čutil vpliv menjave kolekcij, pri čemer so za 3,4 odstotka višje cene obleke in obutve k mesečni inflaciji prispevale 0,3 odstotne točke. Dražje sadje - za 11,9 odstotka - je k njej prispevalo 0,2 odstotne točke, dražja pogonska goriva in počitnice v paketu pa po 0,1 odstotne točke.

Aprila so podražili tudi železniški potniški prevoz (za 5,9 odstotka), letalski potniški prevoz (za 4,6 odstotka) ter kulturne in druge storitve (za 4,6 odstotka).

Medtem se je zelenjava pocenila za 3,4 odstotka, za 1,6 odstotka pa so se pocenile tudi komunalne in druge storitve, so navedli v državnem statističnem uradu.

Na letni ravni sta se najbolj podražila alkohol in tobak
Na letni ravni je bila inflacija 0,4-odstotna. Cene storitev so višje za dva odstotka, cene blaga pa nižje za 0,3 odstotka. Cene poltrajnega in trajnega blaga so se znižale, cene blaga dnevne porabe pa zvišale.

V povprečju so se v letu dni najbolj podražile alkoholne pijače in tobak. Tobak je bil dražji za tri odstotke, alkoholne pijače pa za 1,3 odstotka. Sledile so cene v skupinah raznovrstno blago in storitve, gostinske in nastanitvene storitve, prevoz, zdravje ter rekreacija in kultura. Cene v skupini hrana in brezalkoholne pijače se v povprečju niso spremenile.

Višje cene alkoholnih pijač in tobaka so k letni inflaciji prispevale 0,1 odstotne točke. Tudi višje cene gostinskih in nastanitvenih storitev so k inflaciji prispevale dodatne 0,1 odstotne točke.

Na znižanje letne rasti cen so najbolj vplivale nižje cene zelenjave (za 10,3 odstotka), po 0,1 odstotne točke pa cenejša električna energija ter telefonske storitve in aparati. V enem letu so se opazneje pocenili še oprema za šport (za 16,4 odstotka), rabljeni osebni avtomobili, igre in igrače ter daljinska energija.