Največ so k januarski deflaciji prispevale sezonske razprodaje obleke in obutve. Foto: BoBo
Največ so k januarski deflaciji prispevale sezonske razprodaje obleke in obutve. Foto: BoBo

imela deflacijo tudi na letni ravni, bila je 0,5-odstotna.

Največ, eno odstotno točko, so po ugotovitvah državnega statističnega urada k januarski deflaciji prispevale nižje cene v skupini obleka in obutev. Zaradi sezonskih razprodaj so se oblačila pocenila za 14,2 odstotka, obutev pa za 12,8 odstotka. Mesečno rast cen so za 0,4 odstotne točke znižali tudi cenejši naftni derivati, saj so se tekoča goriva pocenila za 14,6 odstotka in pogonska goriva za 4,8 odstotka. Podražila se je le zelenjava, in sicer za 4,3 odstotka.

Goriva največ prispevajo k deflaciji
K 0,5-odstotni deflaciji na letni ravni so največ prispevale nižje cene naftnih derivatov. Tekoča goriva so se v letu dni pocenila za 19,2 odstotka, pogonska goriva pa za 10,2 odstotka. Na drugi strani so deflacijo blažile cene telefonskih in internetnih storitev, ki so se od lanskega do letošnjega januarja zvišale za 5,8 odstotka.

Tudi letno gibanje cen, merjeno s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo gibanja cen v EU-ju, je bilo v januarju negativno. Po teh izračunih je bila letna stopnja deflacije 0,8-odstotna, potem ko je bila v istem mesecu prejšnjega leta 0,7-odstotna.