Včeraj lastnik Kolonela, danes že prvi mož Infonda Holdinga. Foto: MMC RTV SLO
Včeraj lastnik Kolonela, danes že prvi mož Infonda Holdinga. Foto: MMC RTV SLO
Infond Holding je insolventen, omenjalo se je tudi stečaj, zdaj pa je dobil novega direktorja. Foto: MMC RTV SLO
Cerani na čelu Infond Holdinga

Cerani je lastnik in direktor tržaške družbe Iniziative Generali 96, ki je 27. julija kupila 30-odstotni delež družbe Kolonel. Ta ima v lasti 78 odstotkov Centra naložb, ki pa je 71-odstotna lastnica Infonda Holdinga.

Nadzorniki so se tudi seznanili s finančnim položajem družbe in z odstopno izjavo članice nadzornega sveta Klaudie Koban Jakopin.

Koliko je Cerani odštel za 30 odstotkov Kolonela, še vedno ni razkril, je pa napovedal, da bo sam prevzel njegovo vodenje. Omenil je tudi možnost dokupa večinskega deleža v Kolonelu.

Kratek pregled dogodkov
Infond Holding je bil do 5. avgusta s 55-odstotnim deležem največji lastnik Pivovarne Laško, na čelu katere je bil do 23. julija Boško Šrot - skupaj z ženo lastnik družbe Atka-Prima, ki ima v lasti preostali delež Kolonela. Infond Holding je imel v lasti tudi 24,9 odstotka Mercatorja.

Delež Infonda Holdinga v Laškem in Mercatorju se je od 5. avgusta, ko je NLB kot prva izmed bank upnic Infondu Holdingu zaradi nevračila posojila zasegla zastavljena deleža v Pivovarni Laško in Mercatorju, močno zmanjšal.

NLB (pri kateri je imel Infond Holding zastavljenega 10,75 odstotka Mercatorja in 23,51 odstotka Pivovarne Laško) so sledile tudi druge banke upnice - Banka Celje, Abanka Vipa, Banka Koper, Gorenjska banka, Probanka, NKBM in, neuradno, Hypo banka -, tako da ima Infond Holding trenutno v lasti le še 3,1 odstotka Pivovarne Laško in 1,35 odstotka Mercatorja.

Sklep o insolventnosti še ni sprejet
Zaplembe delnic so Infondu Holdingu po izračunih časnika Dnevnik povzročile za okoli 145 milijonov evrov izgube. Družba je že po tem, ko sta delnice zaplenila NLB in Banka Celje ugotovila, da je podan razlog insolventnosti, saj da izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami presega polovico osnovnega kapitala družbe in te izgube ni mogoče pokriti v breme prenesenega dobička ali rezerv. Ugotovitvenega sklepa o razglasitvi insolventnosti sicer še ni sprejela.

Cerani na čelu Infond Holdinga