Predsednik vlade se je srečal z guvernerjem Banke Slovenije in med drugim ga je zanimalo, kdaj nameravajo banke sprostiti kreditiranje. Foto: BoBo
Predsednik vlade se je srečal z guvernerjem Banke Slovenije in med drugim ga je zanimalo, kdaj nameravajo banke sprostiti kreditiranje. Foto: BoBo

Premier Miro Cerar, finančni minister Dušan Mramor in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec so se dopoldne sešli na pogovorih o stanju v bančnem sistemu in pri tem izpostavili sodelovanje vlade in centralne banke pri oblikovanju pogojev za pospešitev gospodarske rasti, ki bo šlo v smeri zagotavljanja hitrejše in učinkovitejše podpore procesom prestrukturiranja podjetij ter sprejetja nove zakonodaje na bančnem področju.

"Cerar je ob tem izrazil pričakovanje, da bo Banka Slovenije v skladu s svojimi pristojnostmi dejavno pripomogla k pospeševanju gospodarske rasti in usklajeno z vlado prispevala k zagotavljanju lažjega dostopa podjetij do virov financiranja," pravijo v premierjevem kabinetu.

"Le uspešen zaključek celostnega - poslovnega, lastniškega in finančnega - procesa prestrukturiranja zadolženega slovenskega gospodarstva lahko pozitivno vpliva na ponoven zagon kreditne aktivnosti bank in izboljšanje stanja v bančnem sistemu ter posledično v gospodarstvu," so še zapisali in dodali, da je premierja zanimalo, kdaj bodo banke znatneje sprostile svoje kreditne potenciale in jih namenile potrebnemu zagonu gospodarstva.

Cerar je namreč opozoril, da je razkorak med povpraševanjem po kreditih in njihovimi odobritvami med največjimi v EU-ju. Jazbec mu je odgovoril, da zadnji izvedeni ukrepi Banke Slovenije za zagotovitev stabilnosti bančnega sistema zadoščajo. Guverner je premierja seznanil še z novim evropskim mehanizmom enotnega nadzora, ki ga izvaja Evropska centralna banka, in vlogo Banke Slovenije v tem procesu.