Vodilni slovenski bančniki so se zbrali na bančnih dnevih na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo
Vodilni slovenski bančniki so se zbrali na bančnih dnevih na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo

V nagovoru udeležencem Dnevov slovenskih bančnikov na Brdu pri Kranju je guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec med razlogi za upadanje posojilne dejavnosti naštel ostrejše bančne pogoje in nizko posojilno povpraševanje. Pri odpravljanju tega pa je treba paziti, saj "kreditiranje ne sme spodjedati finančne stabilnosti".

Ob tem je spomnil na posledice gospodarske krize za slovenski bančni sistem in dodal, da je bila večina dela v popravljanju stanja bančnih bilanc že narejenega. A je opozoril, da rehabilitacijska strategija bančnega sistema poleg likvidnosti vsebuje tudi konsolidacijo in privatizacijo.

"Če rehabilitaciji bančnega sistema ne bo sledilo prestrukturiranje podjetij, bo kapitalski blažilnik, ki smo ga ustvarili s preteklimi dokapitalizacijami, izpuhtel in bodo dokapitalizacije potrebne znova in znova," je razložil Jazbec. Slovenija zato potrebuje privatizacijo.

Skupni nadzor največjih bank
Predsednica nadzornega odbora pri Evropski centralni banki (ECB) Daniele Nouy je spregovorila o tem, da so banke v evrskem območju zdaj pod enotnim nadzorom ECB-ja in da bo njihova glavna naloga neposreden oz. posreden nadzor nad bankami, pa tudi zagotavljanje konsistentnosti.

Enotni nadzorni mehanizem - Single Supervisory Mechanism (SSM) je v evrskem območju zaživel 4. novembra. ECB bo neposredno nadziral sistemsko najbolj pomembne banke iz posamezne države, druge bodo pod njenim posrednim nadzorom in neposrednim nadzorom nacionalnih centralnih bank. Po njenih besedah je treba bankam dati skupni imenovalec ter zagotoviti enako obravnavo in enako odločanje o njih.

Guverner banke Slovenije je ob tem razložil, da se bo nadzor nad bankami zdaj nekoliko spremenil, saj bo ECB preverjal tudi poslovne modele v bankah. Vendar bodo banke, ki ne bodo pod neposrednim nadzorom ECB-ja, Banka Slovenije nadzirala po enakem principu.

Direktor Združenja bank Slovenije France Arhar je menil, da je pred bankami tudi izziv iskanja načinov za izboljšanje učinkovitosti.

"V zadnjem času se je znova pokazalo, da varnost stane," je bil slikovit Arhar, nato pa nanizal nekaj številk. Zdaj je v povprečju učinkovitost bank oz. donos na kapital pri 2,2 odstotka, pred krizo se je ta kazalnik gibal pri 10 odstotkih. "A je Evropa zadovoljna, ker je imel pred tem bančni sektor izgubo," je povedal Arhar.