Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 32 glasov Ocenite to novico!
Bled
Državo najvišje odškodnine za dolge postopke šele čakajo, napoveduje predsednik vlade Miro Cerar. Foto: BoBo
Cerkev država
Država bo skušala z nadškofijo doseči poravnave za nabolj odmevne odškodnine. Foto: Daniel Novakovič/STA

Cerar: Računi denacionalizacije bodo šele izstavljeni

Država plačuje in bo plačevala visoke odškodnine
21. november 2016 ob 13:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Gradovi, kulturna prizorišča, celo del pogorja Triglava. To je le del premoženja, o vračilu katerega država še ni odločila. Tudi zato bo državni proračun v nekaj letih ob več deset milijonov evrov.

Nikakor si nisem mislil, da se bo denacionalizacija vlekla 25 let. In prav zato plačujemo visoke odškodnine,” nam je četrt stoletja po 20. novembru 1991, ko je skupščina sprejela zakon o denacionalizaciji, povedal tedanji pravosodni minister dr. Rajko Pirnat. Kot pravi, so vedeli, da vsega ne bo mogoče vrniti v enem letu, kot so zapisali v zakon. Vsekakor pa si niso predstavljali, da bo država lahko ob Blejski otok, Triglavsko severno steno in obalo Bohinjskega jezera. “To so pomembne znamenitosti,” danes pravi Pirnat.

Pod Peterletom odškodnin niso mogli omejiti
Več nekdanjih poslancev nam je povedalo, da se je že tedaj vedelo, da bo največji upravičenec za vračilo Nadškofija Ljubljana in druge pravne osebe Katoliške cerkve v Sloveniji. Kljub temu ob pripravi zakona v nasprotju s številnimi drugimi državami zgornje višine vračil in odškodnin niso določili. Vzrok sta bila tudi politična realnost tedanje koalicije pod predsednikom vlade Lojzetom Peterletom in hitenje s sprejemanjem zakonodaje, saj je morala biti končana pred začetkom privatizacije.

Gradovi, Golte, Robanov kot, Prešernov gaj ...
Posledice čutimo še danes. Čeprav je rešen velik del zahtevkov (99,6 %) od skoraj 40 tisoč vloženih, so najbolj zapletene zadeve še vedno odprte. Križevniška cerkev v Ljubljani, smučišče Golte, Robanov kot, graščina Kodeljevo, Cekinov grad, Prešernov gaj in Forma viva v Piranu so le bolj znane zadeve s seznama nerešenih.

Nekdanji državni sekretar za denacionalizacijo in danes predavatelj na Evropski pravni fakulteti Marko Starman je prepričan, da pri zamudah ne gre za posledico počasnega dela posameznih uradnikov. “Nihče ne more sam o vsem odločiti. V takih situacijah, ko se postopek razvleče, je odločilen neformalni vpliv v teh postopkih,” pravi Starman, ki ocenjuje denacionalizacijo kot “še en primer, kako plemenit cilj sprevržeš v njegovo negacijo in kako pravo ne deluje.” Najhujše posledice bomo državljani v prihodnjih letih zaradi visokih odškodnin šele začutili.

VIDEO
Draga denacionalizacijska zamuda
Jure Brankovič, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Ehehe
# 21.11.2016 ob 13:47
Rimskokatoliška cerkev ima kot vsak drug lastnik enake možnosti v demokratični državi.

aha, potem imamo mogoče tudi državljani v demokratični državi možnost neplačevanja davkov ?
kmet polde
# 21.11.2016 ob 13:35
Zanimivo - čeprav je cerkev zaprisežena k skromnosti se obnašajo, kot, da je vse njihovo. Oni bi imeli vso Slovenijo zase. Bled, Triglav, Pokljuko, ... Vse, kar so nekoč pokradli.
Zoro27
# 21.11.2016 ob 14:00
In tako za trenutek pozabimo direktno pokradene milijarde in pufe "uspešnih podjetnikov" požegnanih s političnim vrhom, ki smo jih pokrili z davkoplačevalskim denarjem.
juk
# 21.11.2016 ob 13:27
Itak da se je šlo za ideologijo, kar je žalostno. Tudi pri RKCju bi lahko drugače reagirali pa ni bilo interesa. Tako da bo sedaj politika požrla kar je skuhala. Kriv bo pa Cerar ki s tem nima prav nič
Lovec
# 21.11.2016 ob 13:24
Mhm, o razlogih zakaj denacionalizacija pa nič.

Vse to in še marsikaj drugega je rezultat družbenega eksperimenta v preteklosti.
Steffy
# 21.11.2016 ob 14:57
Povejte mi za enega politika, ki je 1991.leta državljanom razložil, da bomo "vrnili" naravne danosti, ki so po defaultu last vseh, cerkvi, za katero je jasno, da tega nikoli ni prislužila ampak pridobila na način ustrahovanja?

Koliko politikov je 1991.leta državljanom povedalo, da bomo ob svojo vojsko, valuto, zakonodajo, meje, da bomo odločitve sprejemali tako, da bomo za dovoljenje poprej skočili vprašati v Bruselj, Frankfurt?

Vse, kar so vam wannabe osamosvojitelji tipa Peterle, Janša ali Bavčar nakladali je bilo, da vas Juga izkorišča. A, ko smo šli iz SFRJ, je bilo še vse naše in tolar je še imel pokritost. Danes smo dolžni 2x toliko, kot je takrat bila celotna SFRJ in smo ostali brez vsega.

Zdaj mi pa naj eden razloži, zakaj naj spoštujem Cerarja ali Pahorja, ki se slinita cerkvi.
Vljudno prosim.
tone7
# 21.11.2016 ob 15:11
Poštenost, požrešnost in pokvarjenost RMC na Slovenskem. V 18 stoletju je cerkev prodala večina objektov in gozdov v okolici Bleda in Bohinja. Ok, je prodala, pa pustimo na kako hudičevo pošten način je prišla do teh nepremičnin. V samostojni Sloveniji, se naša poštena politika odloči, da se cerkvi vrnejo, že enkrat prodani gozdovi????????
In ker je cerkev nadvse pošteno pokvarjena, toži državo, da ji je prepočasi vrnila "odvzete" nepremičnine. Pokvarjenp do konca in čisto kriminalni- mafijski posel.
No in potem ni več dileme zakaj je Vatikan tako noro bogat
Rockos
# 21.11.2016 ob 14:07
Verjetno zaposlitev nekaj dodatnih pravnikov ne bi stala toliko, kot so zamudne obresti.
brehme
# 21.11.2016 ob 15:05
Tednik je postal oddaja Združene levice. Ponedeljek v Sloveniji, TV Združena levica.
matija0000
# 21.11.2016 ob 14:56
To bodo računi nacionalizacije. Realno...?!?
MARIBORCAN83
# 21.11.2016 ob 13:59
Vrnite jim še RTS, tak al tak ne pustijo pisati resnice!
Zoro27
# 21.11.2016 ob 16:49
Kompenzacija? Mi nismo niti obsodili nikogar, ki je podpisal milionske kredite na lepe oči, pa bi nekaj kompenzirali?
Zoro27
# 21.11.2016 ob 16:45
@Gautama - kolikor se da prebrati okoli. Saj ne, da navijam za RKC, ampak resnica je:

Cerkvene ustanove kot pravne osebe zasebnega prava kljub ustavni ločitvi države in verskih skupnosti plačujejo naslednje davke in prispevke:

Davek od vseh stavbnih zemljišč, razen za cerkve.
Davek od dohodkov pravnih oseb za pridobitne prihodke (prodaje, najemnine, obresti…). Izvzeti so darovi in drugi nepridobitni prihodki.
Davek ob prodaji nepremičnin.
Prispevek za vzdrževanje gozdnih cest (lastniki gozdov).
Obvezno članarino za članstvo v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (lastniki zemljišč).
20 % DDV pri nakupih opreme, obnovi nepremičnin, tudi cerkva, itd. Ker cerkvene ustanove praviloma niso zavezanke za DDV, plačanega DDV–ja ne dobijo povrnjenega.
zzob
# 21.11.2016 ob 14:50
Bo jim treba vrniti, ampak potem tudi obdavčiti maše, prihodke iz nabirk, cerkvene nepremičnine.
hehet
# 21.11.2016 ob 14:49
Vsekakor pa si niso predstavljali, da bo država lahko ob Blejski otok, Triglavsko severno steno in obalo Bohinjskega jezera.

Tudi pravi lastniki si niso predstavljali, da jih bo slovenski stalinizem okradel.
Lovec
# 21.11.2016 ob 13:27
dr. Rajko Pirnat kdo pa drug.

Imamo enega prvanika in enega ustavnega pravnika, ter preostali trije, ki razlagajo družbene spremembe, pa enega za ekonomijo.
So večni, drugih mnenj ne rabimo.
stone77
# 21.11.2016 ob 19:32
5. V času po končani 2. svetovni vojni je bila Slovenija porušena in polja opustošena. Naj vsi, ki pišejo o KRIVDI komunizma vsaj enkrat v življenju pomislijo, v kakšnem katastrofalnem položaju je bila novonastajajoča država in kakšne so bile potrebe za zagotovitev osnovnega PREŽIVETJA. .
---------------------------
bravo...
Pantha Rhei
# 21.11.2016 ob 16:14
Račun izstavite komunistom in njihovim ideološkim naslednikom - oni so krivi za vse skupaj!
ggalini
# 21.11.2016 ob 15:37
Ja tisto, kar je lastniku vzeto, je potrebno vrniti. Vsako drugo razpredanje je odveč.
delfino_
# 21.11.2016 ob 15:12
Rimskokatoliška cerkev ima kot vsak drug lastnik enake možnosti v demokratični državi.

Ni res to., in to dobro veste.
Necerkvene stavbe in površine bi pa sploh jim morali obdavčit, ker to da se Cerkev kiti z gozdovi, odpira podjetja itd. ni ne moralno ne normalno.
zzob
# 21.11.2016 ob 14:58
"Sumijo gozdovi domaci" zame je vse isti smorn....pred revolucijo je bilo vecina ozemlja pod cerkveno organizacijo nato pod partijsko organizacijo zdaj si spet cerkev nabira moc itd ...kolo srece in bogatstva se vrti....

Res je. Katolicizem in komunizem - oboje je ideologija, zadaj pa želja po oblasti in moči.
KovacevaKobila
# 21.11.2016 ob 14:58
Teater absurda in licemerja.

Zakaj bi nekomu 'vračal' del Triglava? Kako si lahko nekdo sploh lasti pogorje Triglava? Je kaj naredil za to, da slednje obstaja? Mu je treba skrbeti zanj? Je kaj investiral vanj - ga je morda renoviral, prekril z novimi, ličnimi, ročno barvanimi skalami? Na osnovi česa misliš - kot posameznik ali vlada -, da ti pogorje, reka, morje, nebo itn. 'pripadajo'? Na osnovi česa jih dojemaš kot ekskluzivno pravico in tržno blago?

Nadalje: ves čas poslušamo, da to enostavno 'moramo' storiti, ker je tako 'pravično'. Po drugi strani pa dobro vemo, da so bili recimo avstralskim ali ameriškim staroselcem nasilno odvzeti celi kontinenti, pa nihče od ti. 'lastnikov' danes ne čuti nikakršno moralno ali zakonsko obvezo, da se tem ljudem odvzeta ozemlja vrne. Hecno, mar ne?

Najbolj ironično pa je dejstvo, da si za 'vrnitev' pogorij, gozdov itn. prizadeva institucija, ki drugim pridiga: Če hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim in imel boš zaklad v nebesih. Nato pridi in hôdi za menoj! ... ali Laže gre kamela skozi šivankino uho, kakor bogataš pride v Božje kraljestvo itn.
nocoment78
# 21.11.2016 ob 14:49
"Sumijo gozdovi domaci" zame je vse isti smorn....pred revolucijo je bilo vecina ozemlja pod cerkveno organizacijo nato pod partijsko organizacijo zdaj si spet cerkev nabira moc itd ...kolo srece in bogatstva se vrti....
Atila the Hun
# 21.11.2016 ob 13:36
Dajte lepo vse RKC, pa še državo povrh, itak je vseeno....
zozozo
# 21.11.2016 ob 22:40
Ne bom se tu spuščal v smiselnost in upravičenost denacionalizacije v naravi, imam samo nekaj za pripomnit o odškodninah:

Kdo pa pravi, da morajo odškodnine biti milijonske? Če je parlament sprejel zakon, in še ESČP potrdilo, da je 50 evrov na mesec dovolj dobra odškodnina za izbrisane, potem lahko parlament tudi sprejme zakon in enako odškodnino zagotovi tudi tistim, ki so čakali na odločitev o denacionalizaciji.
flaška
# 21.11.2016 ob 17:54
Bogastvo je lepa stvar. Do bogastva pa se pogosto pride z nečistimi dejanji. Toda tudi bogati morajo umreti in tako so skozi stoletja taki bogataši neumneži v zameno za obljubo nebes na smrtni postelji podarjali svoje premoženje cerkvi.
Potem so komunisti to lepo cerkvi vse podržavili.
Današnji politiki( prikriti homos....lci, vekratni ločenci, lopovi....) si pa ponovno kupujejo odpustke za svoje svinjarije in strahom pred peklom paktirajo z RKC in jim vračajo premoženje za obljubljene nebesa.
Skratka strah posameznih politikov pred peklom je zajebana zadeva in očitno bo za njihove piz...je moral ponovno plačati mali človek.
Gautama
# 21.11.2016 ob 16:40
Meni je absurd, da bi Cerkvi "vračali" zemljišča in ostalo lastnino.

Na kakšen način jo je pridobila in kdaj?
Kdo jo je plačal in kako?

Cerkev je OPROŠČENA DAVKOV!!!

Nadalje, Cerkev je prek svojih podjetij bančno luknjo povečala za skoraj 1 milijardo €. Kje pa je ta denar in kdo ga bo vrnil?
shark77
# 21.11.2016 ob 15:54
Prav plačajmo cerkvi za Blejski otok,Triglavski narodni park..., ampak naj cerkev vrne ves denar ki smo ga davkoplačevalci dali za pokrivanje minusa Mariborske nadškofije (sklad Zvon), država naj nemudoma preneha podpirati cerkvene delavce s prispevki, cerkev ne sme več dobiti iz državnega proračuna niti evra.Zakaj bi bila kaj drugačna od nas, naj dobi tudi cerkev davčne blagajne, začne naj plačevati davke za vso imetje in ves denar ki ga prejmejo.Ne živimo več v srednjem veku, čas je da se tudi cerkev začne obravnavati enako kot ostale državljane.Ko se je krščanska vera rojevala se je temu lahko reklo vera, sedaj je to le biznis kjer gledajo le na materialne dobrine in zato se moramo tudi mi začeti do njih obnašati kot do podjetja in ne do verske ustanove.
Piran
# 21.11.2016 ob 15:39
Na Madžarskem denacionalizacije v naravi praviloma ni bilo. Za podržavljeno premoženje se je priznavala le odškodnina po strmi degresivni lestvici.

Vprašanje denacionalizacije in posledično tlakovanja v bankrot države bo potrebno ponovno odpreti in soditi političnim kriminalcem tipa Peterle in političim agitatorjem - takratnim sodnikom ustavnega skretišča Slovenije - ki so zavrnili referendum o tem vprašanju, ki ga je predlagal Potrč.

Bolj kot se napihuje gnojna bula, bolj bo počila, ko bo predrta.
piagolo
# 21.11.2016 ob 14:39
Rad sem davkoplačevalec posebej, ker se zavedam humanitarnosti svojega dejanja.
Sicer pa saj država obvlada.......... vrne v naravi in na to vrnjeno letno dobiva rento od NUSZ.
Sklonjen
# 21.11.2016 ob 14:36
Cerar: Računi denacionalizacije bodo šele izstavljeni

Račun za nacionalizacijo pa je že dolgo znan, rezultat pa grozljiv ... je ta genij pozabil poudariti ob svoji izrečeni modrosti!
Homer.
# 22.11.2016 ob 13:55
@stone77
V tej tvoji "analizi! si naredil eno kapitalno napako.
Ti kmetje, ki jih omenjaš, večinoma niso bili lastniki kmetij. Lastniki so bili veleposestniki, za katere so ti kmetje delali. Torej so bili več ali manj hlapci.....
Ker je tedaj bila prva naloga prehraniti prebivalce, so bili tedanji ukrepi (npr zadružništvo) nujni in potrebni.
Homer.
# 22.11.2016 ob 13:41
Torej vemo, da je ZDEN škodljiv in skregan z zdravo pametjo, a nismo bili v stanju 25 let narediti popravke, ki bi to škodljivost vsaj omilila.
In tudi danes se sklicujem na zakon, ki bi ga še vedno lahko popravili oziroma spremenili vsaj v dveh členih:
1) seznamom izločenih ojektov, zemljišč naravnih znamenitosti iz denacionalizacijskih postopkov
2) omejitvijo zgornje meje vračanja premoženja
jaz bi dodal obvezno še tretjo točko, ki bi naredila revizijo vračanja RKC
izo
# 22.11.2016 ob 11:00
Leta 1991 se je začel ROP slovenskih državljanov s sprejemom ZDen (Zakona o denacionalizaciji). Od tedaj je minilo 25 let, pa postopki denacionalizacije ŠE VEDNO niso končani.

vse je jasno, ko veš, pod čigava taktirko tudi vatikan igra. sigurno pa je, da je zakon na zrelo telo trhlih, da ne rečem gnilih temeljih in na to je mogoče že kdo opozoril, pa se hitro vse eliminiralo iz kakšne resne javne razprave. ampak, kot je nekdo že omenil, če smo se ravno navadili razdajat državo, jo dejmo do konca, saj spo to očitno mokre sanje našega klera in neoliberalcev, da bomo končno spet pod tujo komando in bo vse v zlatu.
izo
# 22.11.2016 ob 10:54
Cerar, milijoni za RKC niso nič v primerjavi z milijardami katere bodo plačevali naši vnuki zaradi vas, Bratuškove, Pahorja, Janše, Ropa in seveda malega Milana!

miljardo imajo samo rkc-jevi zvonovi pufa. vemo tudi, koliko nanesejo pufi hišnih tajkunov in kdaj in komu so bili v večini izdani v zgodovini modrerne slovenije.
kar ti edino dam prav je to, da je recimo bratuškova in co. držala sveče pri razdaji države, čigar temelji so se naredili jasno vsaj 2 mandata prej, realno gledano pa že pred bombandiranjem srbije, kjer je jasno naša kolacija voljnih zahtevala jurisdkcijo nad balkanom (beri, da dobi trg in lastnino balkana). in tukaj rkc dobro služ kot oproda in bolje da neham komentirat, ker bom hitro začel uporabljat zelo grdo izrazoslovje.
izo
# 22.11.2016 ob 10:49
Dajte lepo vse RKC, pa še državo povrh, itak je vseeno....

bi šlo lepo z jastrebovo mantro na dolarju: in god we trust..

bog je seveda dolar.
božo1
# 22.11.2016 ob 04:52
Vzrok sta bila tudi politična realnost tedanje koalicije pod predsednikom vlade Lojzetom Peterletom in hitenje......

Tole sodi v kategorijo državniške modrosti, kot jo je na nekem seminarju pri 80. lrtu predstavil nekdaj spoštovan in legendarni novinar Janez Čuček: "tovariši, če bi vi vedeli koliko nesposobnih politikov vodi države, se nebi čudili vojnam in siromaštvu"
Bombek
# 21.11.2016 ob 21:15
Sklonjen

Če je skromna naj tudi bo in naj ne zahteva popolnoma ničesar naj prične plačevati davke, kot morajo vsi državljani v Sloveniji.
Bombek
# 21.11.2016 ob 21:11
Cerkvi ne bi dal popolnoma nič saj so pri zvonu 1 in 2 zapravili 90 milijonov EUR..ov ki jih je prejela namesto T2 . terjajo pa zdaj od njih in kljub temu, da je iz dokumentacije vse razvidno, da so jih prejeli.
Pa še med vojno sodelovali z okupatorji..nacisti. Pol res ne vem zakaj bi jim vrnili ali pa je naš politični vrh totalno nesposoben ,da bi tole zavrnili.
Aeda
# 21.11.2016 ob 19:29
Leta 1991 se je začel ROP slovenskih državljanov s sprejemom ZDen (Zakona o denacionalizaciji). Od tedaj je minilo 25 let, pa postopki denacionalizacije ŠE VEDNO niso končani. Pa še nekaj točk za podporo spominu:
1. Tako škodljivega zakona za državljane ni sprejela NOBENA DRUGA DRŽAVA v tranziciji (100% vračanje v naravi, neomejene odškodnine).
2. Do sedaj je bilo v parlamentu (pa ne v času sedanje vlade!) sprejetih in potrjenih kar lepo število DOPOLNIL k zakonu, ki so šle vse v korist NAJVEČJE denacionalizacijske upravičenke - RKC.
3. Dopolnila so OMOGOČILA (poleg vračanja FEVDALNE lastnine) še terjatve ODŠKODNINE v milijonih €, ker upravičenka ni mogla razpolagati/koristiti svojega denacionaliziranega premoženja. Eden od postopkov za odškodnino je pravkar na sodišču.
Vse druge države v tranziciji so vračale NAJVEČ 60% nacionaliziranega premoženja in OMEJILE zneske odškodnin (Nemčija n. pr. največ 1,000.000 DEMi).
4. Zelo zanimivo bo KONČNO poročilo o tem, koliko bo stala denacionalizacija vse državljuane, ki se leta 1945 še rodili niso, ali pa smo bili predšolski otroci...
5. V času po končani 2. svetovni vojni je bila Slovenija porušena in polja opustošena. Naj vsi, ki pišejo o KRIVDI komunizma vsaj enkrat v življenju pomislijo, v kakšnem katastrofalnem položaju je bila novonastajajoča država in kakšne so bile potrebe za zagotovitev osnovnega PREŽIVETJA. .
xerces8
# 21.11.2016 ob 19:02
Torej raje bodo plačali več 10 milijonov obresti, kot pa da bi dali en milijon za nekaj pravnikov, da bi zadevo pravočasno uredili in se izognili obrestim?
Balkanska logika.

Oziroma: pregovorna balkanska učinkovitost
windmaster
# 21.11.2016 ob 18:54
Cerar, milijoni za RKC niso nič v primerjavi z milijardami katere bodo plačevali naši vnuki zaradi vas, Bratuškove, Pahorja, Janše, Ropa in seveda malega Milana!
nocoment78
# 21.11.2016 ob 16:58
@zoro27 pa se ti drgac ne zdi tko moralno vpraslivo da se RKC svojo moc gradi enako kot vse multikorporacije, ki hkrati ni prav nic imuna pri davcnih mahinacijah prikrivanja zasluzka...kaj poreces na to, da se RKC prilagodi vsakemu rezimu ne glede za vsako ceno tudi cez trupla ljudi samo zarad lastnega obstoja nekako mi cerkvena organizacija asocira na cosa nostro
bori
# 21.11.2016 ob 15:57
@stone77, # 21.11.2016 ob 15:43
40 let so državljani skrbeli za nacionalizirano ,po 1991 pa so začeli vračat posameznikom...
40 let ni malo...objekte in zemljo je bilo potrebno oskrbovati,ker drugače bi se objekti porušili,zemljišča in gozdovi pa zarasli..

-----
Ne samo to.. cene nepremičnin in zemlje so leta 1991 porasle za 10x... Kako? Zakaj? ..zato je danes 'kriza'.. pozabili smo...
stone77
# 21.11.2016 ob 15:46
Mhm, o razlogih zakaj denacionalizacija pa nič.
-------------------------
resolucija Informbiroja...je glavni razlog...

ko so naši komunisti hoteli pokazat,da smo bolj rdeči od SZ-ja...in bolj ´´papeški od papeža´´...
Sklonjen
# 21.11.2016 ob 15:25
@delfino
"Ni res to., in to dobro veste.
Necerkvene stavbe in površine bi pa sploh jim morali obdavčit, ker to da se Cerkev kiti z gozdovi, odpira podjetja itd. ni ne moralno ne normalno."


Sklepam, da pa ti je verjetno moralno in normalno, da KARITAS skrbi za neštete obubožane državljane namesto države??!
Celine
# 21.11.2016 ob 15:20
No, s čem si je RKC vse to zaslužila? S pobirkam?
hehet
# 21.11.2016 ob 14:51
Strategija RKC se je izplačala, bolj kot so levičarji odlagali zadevo, bolj so finančno oškodovali državo. Z državo pa bo padla tudi levica.
Sklonjen
# 21.11.2016 ob 14:47
@kmet polde
"Zanimivo - čeprav je cerkev zaprisežena k skromnosti se obnašajo, kot, da je vse njihovo. Oni bi imeli vso Slovenijo zase. Bled, Triglav, Pokljuko, ... Vse, kar so nekoč pokradli."


Pokradli...? Argumentiraj in navedi VIR!
ajvard
# 21.11.2016 ob 14:29
Cerar: Računi denacionalizacije bodo šele izstavljeni

gre za račun za prepočasno denacionalizacijo, zavlačevanje, nesposobnost...ne pa za račun za denacionalizacijo kot tako.

če bi vrnili brez zavlačevanja, ne bi bilo odškodnin.
Kazalo