Nekaj manj kot četrtina delnic Merkurja je zamenjala lastnika. Foto: MMC RTV SLO
Nekaj manj kot četrtina delnic Merkurja je zamenjala lastnika. Foto: MMC RTV SLO

Gre za delnice, ki jih je pri banki zastavilo podjetje Merfin. Kdo je novi lastnik nekaj manj kot četrtine Merkurja in koliko je odštel za delnice, pa za zdaj ni znano. Na dražbi je bilo ponujenih nekaj več kot 25 odstotkov Merkurja, a se je edini dražitelj odločil kupiti nekoliko manjši delež.

Mersteel s prisilno poravnavo do uspešnejšega poslovanja
Mersteelov predlog prisilne poravnave med drugim predvideva 30-odstotno poplačilo nezavarovanih in celotno poplačilo zavarovanih upnikov. Oboji skupaj imajo do Mersteela 68 milijonov evrov terjatev. 50 milijonov evrov dolguje bankam, 18 milijonov evrov pa dobaviteljem. Upniki naj bi bili poplačani v naslednjih 54 mesecih. Družba je bila ustanovljena leta 2008, od svoje ustanovitve naprej pa se spopada s posledicami težav v metalurški panogi.

Sanacijski načrt vključuje še reorganizacijo podjetja, usmeritev v ključne programe in nižanje stroškov obratovanja. Za zagon poslovanja družba potrebuje vsaj 15 milijonov evrov svežih sredstev, ki jih bodo v Mersteelu iskali pri bankah, pa tudi morebitnih strateških partnerjih, ki bi vstopili v lastniško strukturo.

Manjšemu obsegu poslovanja se je Mersteel že prilagodil z zmanjšanjem števila zaposlenih (zdaj je zaposlenih še 130 ljudi), postopek prisilne poravnave pa naj bi zagotovil normalen obseg poslovanja v prihodnjem letu.

Načrt finančnega prestrukturiranja Mersteela je v torek že obravnaval nadzorni svet Merkurja, ki je prepričan, da bo prisilna poravnava uspela in stečaj ne bo potreben. Če prisilna poravnava vendarle ne bi uspela, bi družba pristala v stečaju, a ta na krovni Merkur ne bi imel neposrednega vpliva. Merkur je namreč izdal določena poroštva za Mersteel, ki so v vsakem primeru vključena v načrt prisilne poravnave Merkurja.