Indeks Dow Jones, v katerega je vključenih 30 delnic elitnih ameriških podjetij, se je v zadnjem tednu znižal za odstotek. Foto: EPA
Indeks Dow Jones, v katerega je vključenih 30 delnic elitnih ameriških podjetij, se je v zadnjem tednu znižal za odstotek. Foto: EPA
Potem ko so Telekomove delnice to jesen presegle 100 evrov, so njihovi lastniki dobili upanje, da je najhuje mimo, toda zdaj je cena spet zdrsnila na 90 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Naslednja v vrsti naj bi bila Portugalska. Nemški mediji so v petek z objavo, da nekatere članice Evropske unije od Portugalske zahtevajo, da sprejme finančno pomoč, dodatno prestrašili finančne trge. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je te govorice ostro zanikal. Vseeno se delniški indeksi v petek niso izognili minusu. Newyorški Dow Jones se je znižal za 0,85 odstotka (na tedenski ravni znaša njegova izguba en odstotek), frankfurtski DAX30 pa za pol odstotka, s čimer je med redkimi razvitimi trgi, ki je teden končal višje, kot ga je začel.

Napete razmere med Korejama
Za dodatno mero negotovosti je zadnji teden poskrbelo še hudo zaostrovanje odnosov med Korejama, potem ko je Severna Koreja z raketami obstreljevala Jeonpjeong. Vpletla se je tudi Kitajska, ki svari pred vojaškimi vajami. Znano je, da se ZDA in Južna Koreja pripravljajo na skupne vojaške vaje, kar je Severna Koreja pospremila z besedami, da gre za naznanilo vojne na Korejskem polotoku.

Komolčenje v veleblagovnicah
Pozornost vlagateljev bo v prihodnjem tednu namenjena ocenjevanju kondicije ameriškega kupca. V petek se je že začela potrošniška mrzlica - dan po zahvalnem dnevu je v ZDA tako imenovani črni petek, ko trgovci ponujajo popuste in prvič v letu iz rdečih preidejo v črne številke. Prvi podatki kažejo, da je bilo kupcev, ki so si želeli novih kosov garderobe (kot so škornji "uggice") ali pa popularnih tehnoloških naprav (na primer Applovih iPadov), ogromno, seveda pa bo treba še počakati na podatke, ali so bili zgolj opazovalci ali pa v resnici kupci.

Prihaja kibernetski ponedeljek
Trgovine so že ob polnoči odprla svoja vrata, Toys R Us je celo pohitel in prvič v svoji zgodovini na zahvalni dan (v četrtek) ob 22. uri vabil kupce. Zanimivo, da imajo spletni trgovci že odgovor na črni petek: izmislili so si "Cyber Monday". V ponedeljek bodo tako Američani "vabljeni", da na spletu naročajo tehnološke igrače, medtem ko si bodo med delovnikom privoščili odmor. Kar 88 odstotkov trgovcev za ta ponedeljek pripravlja posebne promocijske akcije.


Dow Jones 11.092
Nasdaq2.534
DAX306.848
FTSE1005.668
FTSEurofirst 3001.086
Nikkei10.039
EUR/USD1,324
USD/JPY84,03
EUR/CHF1,3276
Lahka nafta83,88 USD
Zlato1.362 USD
Euribor, 6-mesečni1,260 %


Rast trimesečnega liborja
Vrednost evra je zdrsnila najnižje v zadnjih dveh mesecih - na 1,32 dolarja. Vseeno je lahka nafta na tedenski ravni pridobivala (prvič po dveh zaporednih negativnih tednih). Njena rast nad 80 dolarjev v zadnjem obdobju sicer ni temeljila na fundamentalnih dejavnikih, zato se utegne spet spustiti pod to mejo, zlasti če bo Kitajska zelo zavzeta pri preprečevanju inflacije. Evropska dolžniška kriza vpliva tudi na obrestne mere. Trimesečni libor je dosegel 0,29438 odstotka, kar je največ po začetku septembra, vendar še vedno 0,2 odstotne točke pod junijsko ravnjo, ko so trg šokirale grške težave. Šestmesečni euribor, ki kroji usodo slovenskim posojilojemalcem, ostaja na nizki ravni, pri okrog 1,25 odstotka.

Sedemodstotni padec Telekoma
Na slovenskem delnišku trgu pravega okrevanja še ni, borzniki pa si več obetajo ob prehodu na trgovalni sistem Xetra, kar se bo zgodilo 6. decembra. Indeks SBI TOP je na tedenski ravni izgubil 1,50 odstotka, pri čemer so najbolj, za sedem odstotkov, padle Telekomove delnice. Telekomov čisti dobiček je bil v prvih devetih mesecih 6,3 milijona evrov, kar je 83 odstotkov manj kot v istem lanskem obdobju. Prihodki so se znižali za odstotek. Tudi Petrol je drsel navzdol in izgubil tri odstotke, čeprav so bili objavljeni rezultati poslovanja boljši od načrtov podjetja.