Brez dogovora o tem, kaj je treba storiti, Slovenijo čaka stečajni upravitelj, je prepričan ekonomist. Foto: BoBo
Brez dogovora o tem, kaj je treba storiti, Slovenijo čaka stečajni upravitelj, je prepričan ekonomist. Foto: BoBo

Vedno smo iskali tudi neke zunanje sovražnike, ki jih zdaj ne vidimo, čeprav obstajajo. Treba je narediti spisek nalog. Še kakšen dan časa je, da to storimo sami.

Uroš Rožič, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu
Janez Lotrič
Lotrič, nekdanji predsednik Petrolove uprave, je poudaril, da so nekatere največje države krizo reševale tudi z nacionalizacijami bank in določenih delov industrije. Foto: BoBo
Predsednik Türk z ekonomisti

Profesor Ekonomske fakultete v Ljubljani je na okrogli mizi o kreditnem krču na celjskem sejmu izrazil prepričanje, da bo Slovenija iz finančne krize in kreditnega krča, ki duši slovensko gospodarstvo, izplavala. Vprašanje je le, ali se bo to zgodilo čez tri ali štiri leta. Po njegovi oceni lahko še nekaj časa "umiramo na obroke", če se politika ne bo ustrezno spremenila.
Damijan meni, da Slovenijo čaka stečajni upravitelj, ker se sami nismo zmožni dogovoriti, kaj bi naredili, kako bi naredili in kdo bi s kom sodeloval.
"Elite držijo stvari v stanju, kot si jih želijo"
O spremembi sistema iz socialističnega v kapitalističnega je izpostavil, da od ljudi takrat pričakuješ, da se bodo obnašali skladno s profitnim motivom. "V tem primeru bi bila zadeva zelo enostavna, pa ni. V ozadju so namreč neke elite, ki držijo stvari v takšnem stanju, kot si jih želijo, da zaščitijo svoje interese. Iz prejšnjega sistema smo šli z nedefinirano lastnino, v novem sistemu pa je bilo treba lastnino olastniniti, vendar je pri tem nekdo ščitil svoje interese," je pojasnil Damijan.

Poudaril je, da je vzrok za to, da so se dogajale velike zgodbe, kot je denimo pivovarska vojna, dejstvo, da je sodni sistem v Sloveniji velikokrat pogledal stran oz. zamižal in da regulatorni sistem ni deloval.

Z ekonomisti se je sešel predsednik države Danilo Türk. Razpravljali so o poteh izhoda iz krize, predstavili so svoje poglede na gospodarsko in finančno stanje v državi in se strinjali s Türkovo oceno, da je Slovenija v položaju, ko je potreben učinkovit dogovor o pokojninski reformi, reformi trga dela in spremembi referendumske ureditve, so sporočili iz predsednikovega urada.

Sodelovali so Velimir Bole, Jože P. Damijan, Mitja Gaspari, Aleksander Kešeljević, Mojmir Mrak, Janez Prašnikar, Ivan Ribnikar in Marjan Senjur. Po sestanku ekonomisti niso dajali izjav, razen Ribnika. Ta je pojasnil, da na sestanku niso predlagali rešitev, temveč je šlo za "debatni klub". Osebno se mu bolj kot banke zdijo problematična podjetja, položaj v gospodarstvu pa ni tako resen, kot pravijo, je dodal.


"Podjetniki ne morejo priti v velike sisteme"
Damijan je opozoril, da so slovenski podjetniki zelo podjetni, vendar ne morejo priti v velike sisteme. V bankah jih ne obravnavajo kot velika podjetja in če podjetnik preveč zraste, ga država omeji.

"Elita nadzoruje ključne dele gospodarstva"
Po Damijanovi oceni nam nič ne pomaga sprememba sistema, če elita še vedno nadzoruje ključne dele slovenskega gospodarstva. To se mora po njegovih besedah spremeniti, zato potrebujemo privatizacijo in uspešen regulatorni sodni sistem. Zanj je ključna težava, da politika ne želi privatizirati ključnih delov slovenskega gospodarstva. Odgovoriti moramo tudi na vprašanje, kakšno državo imamo. Ob tem je tudi dejal, da so vse države, ki so se morale spopasti s krizo, nacionalizirale pomembne dele gospodarstva.

Lotrič: Nujna je dejavna vloga države
Nekdanji predsednik uprave Petrola in zdajšnji podjetnik Janez Lotrič meni, da je stvar družbenega dogovora, kam pravzaprav gremo. Spomnil je, da so se vse države, ki jih je doletela kriza, dejavno odzvale na nove razmere. ZDA so tako nacionalizirale vse banke, avtomobilsko industrijo in ključne zavarovalnice. Tudi Nemčija je nacionalizirala banke, kar po Lotričevem mnenju pomeni, da je pri reševanju krize nujna dejavna vloga države.

Rožič: Vedno smo iskali neke zunanje sovražnike
Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Uroš Rožič je podprl Damijanovo razmišljanje, da smo zgodovinsko gledano vedno imeli neke cilje - nekaj, kar smo kot država želeli doseči. To nam zdaj manjka. "Vedno smo iskali tudi neke zunanje sovražnike, ki jih zdaj ne vidimo, čeprav obstajajo. Treba je narediti spisek nalog. Še kakšen dan časa je, da to storimo sami," je dejal Rožič.

Vedno smo iskali tudi neke zunanje sovražnike, ki jih zdaj ne vidimo, čeprav obstajajo. Treba je narediti spisek nalog. Še kakšen dan časa je, da to storimo sami.

Uroš Rožič, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu
Predsednik Türk z ekonomisti