V koaliciji ni soglasja glede strukture in ambicioznosti davka. Foto: MMC RTV SLO
V koaliciji ni soglasja glede strukture in ambicioznosti davka. Foto: MMC RTV SLO
Davek na nepremičnine prestavljen zaradi številnih pritožb?

Križanič je na tiskovni konferenci po seji vlade dejal, da je zamik predvsem posledica zapleta pri zbiranju podatkov o nepremičninah, saj bo treba prečistiti podatke v registru nepremičnin. Številni lastniki nepremičnin so bili namreč s podatki na informativnih izračunih vrednosti nepremičnin nezadovoljni.

Kdaj bo vlada predlog zakona sprejela in ga poslala v DZ, finančni minister ne more napovedati, saj se koalicijski partnerji glede na rezultate javne razprave še naprej usklajujejo. Tudi razprave o sami strukturi davka so po ministrovih besedah v koaliciji še vedno živahne.

Pahor: Za zaplete najbolj odgovorna Geodetska uprava
Na predlagani osnutek zakona o davku na nepremičnine so se v javni razpravi, ki se je začela že poleti, pojavile številne pripombe, v opoziciji in v nekaterih stanovskih združenjih pa predlaganim rešitvam ostro nasprotujejo.

Premier Borut Pahor je dejal, da je za zaplete pri pripravi davka na nepremičnine odgovorna predvsem Geodetska uprava, ker pa je najodgovornejši organ v državi vlada, so na seji razpravljali, kako to zmedo odpraviti. Ljudje si namreč zaslužijo natančno in pravilno informacijo o svojih nepremičninah, saj je to zaradi zgodovinskih izkušenj in visoke stopnje lastništva nepremičnin v Sloveniji zelo občutljivo vprašanje.

Davek na nepremičnine prestavljen zaradi številnih pritožb?