Prvič po petih letih je brezposelnost nižja na letni ravni. Foto: BoBo
Prvič po petih letih je brezposelnost nižja na letni ravni. Foto: BoBo

V celotnem letu 2014 je bilo v povprečju prijavljenih nekoliko več brezposelnih kot leto prej, je bilo pa za skoraj 14 odstotkov več zaposlitev brezposelnih ljudi.

Konec decembra je bilo prijavljenih 119.458 brezposelnih, kar je 3,5 odstotka več kot novembra in 3,7 odstotka manj kot decembra lani. Med novoprijavljenimi je bilo največ brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, in sicer 6.596, sledili so trajno presežni delavci in stečajniki, teh je 2.173, ter iskalci prve zaposlitve, ki jih je med novoprijavljenimi 959.

Od 6.736 brezposelnih, ki jih je zavod decembra odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oziroma samozaposlilo 4.034, kar je 15 odstotkov več kot decembra 2013.

Na mesečni ravni manj dolgotrajno brezposelnih ljudi
Na mesečni ravni so se še naprej zmanjševali deleži iskalcev prve zaposlitve, mladih v starosti do 29 let, brezposelnih s srednjo strokovno in splošno ter s terciarno izobrazbo. Poleg tega sta se glede na november zmanjšala delež žensk in delež dolgotrajno brezposelnih ljudi.

Delež trajno presežnih delavcev oziroma brezposelnih zaradi stečajev ter delež brezposelnih, starih 50 let ali več, sta ostala nespremenjena, medtem ko so se deleži brezposelnih v starosti od 30 do 39 let in od 40 do 49 let ter brezposelnih z osnovnošolsko in s poklicno izobrazbo povečali.

V preteklem letu so se sicer najbolj povečali deleži dolgotrajno brezposelnih, žensk in iskalcev prve zaposlitve. Večji kot ob koncu leta 2013 so bili tudi deleži brezposelnih v starosti od 30 do 39 let, od 40 do 49 let in starih 50 let ali več, delež mladih do 29 let se je zmanjšal.