Oktobra se med brezposelne prijavi več mladih po zaključku šolanja, zato je bil dvig registrirane brezposelnosti pričakovan. Foto: BoBo
Oktobra se med brezposelne prijavi več mladih po zaključku šolanja, zato je bil dvig registrirane brezposelnosti pričakovan. Foto: BoBo

Oktobra se med brezposelne namreč prijavi več mladih po koncu šolanja. Število delovno aktivnih se je sicer povečalo.

Oktobra se je prvič po februarju na mesečni ravni zvišalo število prijavljenih brezposelnih, in sicer na okoli 115.900.

"Tudi tokratno povečanje števila brezposelnih oseb v oktobru je v glavnem posledica na novo prijavljenih iskalcev prve zaposlitve, ki so zaključili izobraževanje. Študentom v oktobru poteče status študenta in se prijavijo na zavodu za zaposlovanje, če niso drugače zavarovani," so zapisali na državnem statističnem uradu.

Število prijavljenih brezposelnih moških se je glede na prejšnji mesec povečalo za okoli 1.100, število prijavljenih brezposelnih žensk pa za nekaj več kot 2.200. Pri tem se je število delovno aktivnih moških zmanjšalo za okoli 1.700, na okoli 447.500, število delovno aktivnih žensk pa se je povečalo za nekaj več kot 2.600, na okoli 359.000.

Brezposelnost se je najbolj povečala v Pomurju
Brezposelnost se je povečala povsod, razen v jugovzhodni Sloveniji, kjer se je zmanjšala za 0,1 odstotne točke, na 13,2 odstotka. Najbolj se je povečala v pomurski statistični regiji, za 1,1 odstotne točke, na 18,3 odstotka, kar je bila tudi najvišja stopnja med regijami. Najnižja je bila v gorenjski regiji, kjer je znašala 8,9 odstotka.

Oktobra je bilo zaposlenih 710.900 ljudi, kar je 2.700 več kot septembra. Pri pravnih osebah se jih je zaposlilo 2.100, pri fizičnih osebah pa 560.

Število samozaposlenih se je glede na prejšnji mesec zmanjšalo za približno 1.800, na okoli 95.500.