Dejan Turk po desetih letih zapušča Simobil. Spomladi ne bo več vodil niti Združenja Manager. Foto: BoBo
Dejan Turk po desetih letih zapušča Simobil. Spomladi ne bo več vodil niti Združenja Manager. Foto: BoBo

.
Simobil bosta po koncu februarja še naprej vodila član uprave za finance Boštjan Škufca Zaveršek, ki bo začasno prevzel tudi funkcijo predsednika uprave, in član uprave za tehniko Ulrich Rokita.

Ustrezno nasledstvo
Ime Turkovega naslednika tako še ni znano, iz Simobila so danes sporočili le to, da bo skupina Telekom Austria "poskrbela za ustrezno nasledstvo Dejana Turka".

Kot je dejala članica uprave skupine Telekom Austria Silvia Buchinger, so v skupini že začeli postopek izbire novega kandidata. Za zdaj mogoče kandidate iščejo znotraj skupine, vendar pa ne izključujejo možnosti zunanjih kadrov. Buchingerjeva ocenjuje, da bodo Turkovega naslednika našli v roku treh do štirih mesecev.

Prevzem podjetja z okoli dva milijona uporabnikov
Dolgoletni predsednik Simobila svoj nastop funkcije v srbskem operaterju vidi kot priložnost, saj gre za podjetje z okoli dva milijona uporabnikov in skoraj 1.000 zaposlenih. "Zame je predvsem zanimiva velikost trga - v Srbiji smo tretji na trgu in seveda nas bom z veseljem poskusil pripeljati na drugo mesto," je dejal.

Diplomant dunajske univerze
Turk se je po opravljeni diplomi na Ekonomski univerzi na Dunaju zaposlil v podjetju McDonald's Slovenija. Svojo pot je začel kot vodja restavracije, nato pa je bil imenovan za vodjo kadrovske službe in franšiz. Junija 1997 je postal direktor marketinga, odgovoren za tržne dejavnosti in za korporativne komunikacije v Sloveniji.

Leta 1998 je bil imenovan za glavnega direktorja McDonald's Slovenija, leto pozneje pa za generalnega direktorja celotne mreže restavracij v Sloveniji in na Hrvaškem. Leta 2003 se je kot generalni direktor zaposlil v podjetju za zakup zunanjega oglaševanja Metropolis Media, piše na spletni strani Simobila.

V Simobilu deset let
V Simobil je prišel avgusta 2004, zaposlili so ga kot direktorja marketinga in prodaje. Avgusta 2006 je bil imenovan za člana uprave za trg, marca 2007 pa je postal predsednik uprave Simobila.

Marca zapušča tudi Združenje Manager
Turk je tudi aktualni predsednik slovenskega Združenja Manager. S svojim odhodom v Srbijo zapušča položaj, združenje pa bo vodil do naslednje skupščine, ki bo predvidoma marca. Na njej bodo člani izbrali njegovega naslednika.

Časovni načrt sprememb
Spremembe na čelu drugega največjega mobilnega operaterja na slovenskem trgu se dogajajo tako rekoč tik pred izvedbo mega paketne dražbe za razdelitev frekvenc za mobilno telefonijo.

Agencija za pošto in telekomunikacije (Apek) je namreč konec leta 2013 objavila sklep o uvedbi javnega razpisa za dodelitev frekvenc za mobilno tehnologijo, na podlagi katerega bo izbrala ponudnike, ki se bodo predvidoma marca udeležili dražbe frekvenc. Rok za oddajo ponudb zainteresiranih za sodelovanje na dražbi se izteče 17. februarja.

Simobil dobro pripravljen na dražbo
Turk je prepričan, da njegov odhod ne bo vplival na Simobilov uspeh v tako imenovani big-bang dražbi. "Na dražbo smo dobro pripravljeni, pripravljali smo se zadnje pol leta in menim, da je ekipa zelo dobro pripravljena," je dejal.

Izklicna cena za celoten paket je skoraj 105 milijonov evrov, država pa bi lahko po nekaterih ocenah zaslužila do 200 milijonov evrov.

Tušmobil z Američani?
Na dražbi bodo lahko sodelovali vsi operaterji. Glede na razmere na slovenskem trgu pa v Apeku pričakujejo, da se bodo za sodelovanje odločili vsi štirje operaterji, ki imajo v Sloveniji svoja mobilna omrežja - to so Telekom Slovenije, Simobil, Tušmobil in T-2.

Po poročanju nekaterih medijev se pojavljajo neuradne informacije, da naj bi Tušmobil in T-2 za ta finančno velik zalogaj - plačilu za frekvence bodo namreč sledila tudi vlaganja v infrastrukturo - iskala partnerje. Tušmobil naj bi bil tako v pogovorih z ameriškim skladom Kohlberg Kravis Roberts (KKR), ki je lastnik slovenskega kabelskega operaterja KKR.