Tri leta se že vleče stečaj ajdovskega gradbinca. Foto: MMC RTV SLO/TVS
Tri leta se že vleče stečaj ajdovskega gradbinca. Foto: MMC RTV SLO/TVS

V četrti prednostni razdelitvi stečajni upravitelj nekdanjega ajdovskega gradbinca Rudolf Hramec predlaga, da se od predvidenih štirih milijonov evrov za poplačilo bruto prispevkov in dajatev nameni 218.000 evrov, za poplačilo plač, odpravnin in vplačil v jamstveni sklad 3,13 milijona evrov, za rezervacije za prerekane prednostne terjatve, ki so še v pravdi, pa 658.000 evrov. Tri leta po začetku stečaja Hramec tako pričakuje, da bodo pokriti celotni stroški postopka.

V stečaju Primorja je Hramec priznal za okoli 399 milijonov evrov terjatev, od tega več kot polovico terjatev, ki so bile pri bankah zavarovane z ločitveno ali izločitveno pravico. Nekdanjih 652 delavcev Primorja je prijavilo za približno 20,22 milijona evrov terjatev, od tega za 16,60 milijona evrov prednostnih terjatev.

Primorje je pred skoraj natančno tremi leti šlo v stečaj. Pred tem je bilo poleg SCT-ja in Vegrada, tudi ti dve družbi sta dočakali isto usodo, eno največjih slovenskih gradbenih podjetij. Omenjena podjetja so izdatno živela predvsem od državnih gradbenih projektov, ki pa so po začetku krize leta 2008 začeli naglo usihati, z njimi pa tudi prihodki gradbincev. V nekaj letih po izbruhu velike recesije so tako vsi trije klavrno končali v stečaju, njihovo vlogo pa so že začela prevzemati druga podjetja, tudi tuja.