Ob ustanovitvi hčerinskih družb naj bi delavci dobili zagotovilo o varnosti, a ne v pisni obliki. Foto: RTV SLO
Ob ustanovitvi hčerinskih družb naj bi delavci dobili zagotovilo o varnosti, a ne v pisni obliki. Foto: RTV SLO
Delavci Mure po pravno pomoč

Gre za kar 1.829 delavcev, ki od Mure zahtevajo skupaj 13 milijonov evrov odpravnin in neizplačanih plač. Pri tem pa naj bi jih zastopali kar trije odvetniki. Kot pravijo v panožnem sindikatu, so delavci za postopke v zvezi s stečajem že pred meseci pooblastili sindikalnega odvetnika, pooblastil pa za zdaj še niso preklicali.

Brezplačno pravno zastopanje jim je nato ponudil še odvetnik, ki je sicer stečani upravitelj družbe Mura ženska oblačila. Pisno poblastilo zanj je podpisalo kar 1.600 nekdanjih delavcev. Poleg tega pa je te pripravljen zastopati tudi odvetnik Franci Matoz, je za TV Slovenija poročala Cirila Sever.

Matoz je v zvezi s tem povedal, da vsa poblastila veljajo, sam pa bo strankam povedal, da če so kakšnega odvetnika že pooblastili, ni treba pooblaščati še enega.

Je odpovedal tudi sindikat?
Nekateri nekdanji delavci pa opozarjajo, da pri prezaposlitvi delavcev v hčerinske družbe tudi sindikat ni pravilno odigral svoje vloge. Sindikalist Jože Türkl očitke zavrača, saj trdi, da jim je v pogajanjih o prehodu delavcev nekdanje vodstvo krovne družbe zagotovilo, da bo matična družba v primeru, da bi v novoustanovljenih družbah šlo kaj narobe, delavcem zagotovila poravnavo obveznosti. A obenem delavci pisnega zagotovila niso dobili.

Vseh 2627 delavcev nekdanje velike Mure je do zdaj poplačal le jamstveni sklad. V povprečju so dobili po 1.900 evrov.

Delavci Mure po pravno pomoč