Delavci zahtevajo izplačilo plač za dva meseca nazaj. Foto: BoBo
Delavci zahtevajo izplačilo plač za dva meseca nazaj. Foto: BoBo

Uprava pod vodstvom Marka Klemenčiča in sindikat podjetja, ki ga vodi Smiljan Kodela, sta se v sporazumu strinjala, da je podjetje zaposlenim dolžno poravnati plači za lanski december in letošnji januar ter pripadajoče prispevke in davke od novembra lani. Najpozneje do petka, 28. februarja, bi morali delavci na svoje račune prejeti decembrsko in pol januarske plače.

Sekretar podravske Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Gregor Cerar je pojasnil, da je stavka napovedana za ponedeljek. Po njegovih informacijah jim je Klemenčič nazadnje obljubil, da naj bi skoraj zagotovo prejeli decembrsko plačo, vendar bi s tem kršil sporazum, saj bi jim še vedno ostal dolžan pol plače za januar.

Sporazum sicer predvideva, da bi preostanek dolga zaposleni morali prejeti najpozneje do 15. marca oziroma takoj, ko bi podjetje prejelo nakazilo od njihovega ameriškega naročnika. Če bi se kar koli zalomilo in bi podjetje še naprej poslovalo nelikvidno, so se v vodstvu podjetja zavezali k temu, da bodo vložili predlog za stečaj.

Klemenčič s prstom pokazal tudi na banke
Zaposlene sicer zadnje dni razburjajo tudi informacije o tem, da sami plač ne dobijo, uprava pa naj bi redno poravnavala svoje obveznosti do posameznih zunanjih svetovalcev, med katerimi se omenjata nekdanja direktorica Palome Mateja Perger, pa tudi Klemenčičeva partnerica Tamara Belšak.

V svoj zagovor je Klemenčič danes dejal, da je v zadnjih dveh letih, odkar vodi podjetje, naredil vse, da ga pripelje do zdravega poslovanja, tega, da je podjetje v likvidnostnih težavah, pa ne zanika.
"V času, ko banke podjetjem ne nudijo podpore, ne glede na to, da posel imamo, ko se trudimo popraviti napake, ki so bile storjene v preteklosti, ko država ne glede na vse zahteva svoj delež, je poslovanje družbe zelo oteženo," je dejal. Ob tem je dodal, da njihov cilj ostaja ohranitev delovanje podjetja s pomočjo strateškega partnerja, ki bo lahko vložil potrebna sredstva za zagon vseh Pinusovih zmogljivosti.