SDH je s svojo namero menjave nadzornikov Luke Koper sprožil številne negativne odzive. Foto: Eugenija Carl
SDH je s svojo namero menjave nadzornikov Luke Koper sprožil številne negativne odzive. Foto: Eugenija Carl

Čeparja je zmotila izjava Jazbeca pred parlamentarno komisijo za nadzor javnih financ, v kateri je izpostavil nesprejemljivo previsoke načrtovane stroške dela v Luki Koper, kjer je, tako Čepar, operiral s podatki iz dokumenta NLB-ja, namenjenega informiranju delničarjev. Čepar ob tem dodaja, da so bile v dokumentu "čudežno zamenjane številke, da so se v stolpcu stroški dela znašli podatki iz stolpca amortizacija".

Po mnenju Čeparja je Jazbec načrtno zavajal s podatki, saj SDH pozna prave podatke družbe. Čepar ob tem navaja, da je bil kot član uprave na sestanku z upravo SDH-ja, na katerem naj bi Jazbec sam dejal, da stroški dela v Luki niso problematični. "Zavajanja laži in manipuliranje, katerim smo bili priča v zadnjih dneh s strani predsednika uprave SDH-ja, so za človeka, ki skrbi za približno 15 milijard evrov vredno slovensko premoženje, nedopustne."

V ozadju drugi tir in provizije
Prav zaradi tega je Čepar prepričan, da Jazbec igra dvojno igro, namesto da bi odgovorno skrbel za državno premoženje z Luko Koper vred ter za številna delovna mesta, ki jih Luka ustvarja. Jazbec je po mnenju Čeparja s tem dokazal, da ne premore moralnih in etičnih vrednot, zato tudi ni primeren za predsednika uprave SDH-ja.

Kot je znano, je SDH pred časom predlagal menjavo treh nadzornikov Luke Koper, preden je ena izmed nadzornic, ki jih SDH želi zamenjati, razburila javnost, ko je v oddaji Odmevi spregovorila o pritiskih in grožnjah, ki jih je bila deležna. Med drugim naj bi minister Peter Gašperšič od nje zahteval menjavo vodstva Luke.

V ozadju razprtij med vodstvom Luke in SDH-jem naj bi bila gradnja drugega železniškega tira. Žnidaršič Kranjčeva je med drugim predstavila tudi študijo, po kateri bi bila gradnja znatno cenejša od predvidene. Da gre pri dogajanju okoli Luke Koper v ozadju za višanje cene drugega tira in s tem povezanimi "provizijami", je na svojem blogu zapisal tudi ekonomist Jože P. Damijan.

Uprava Luke Koper se bo na aktualno dogajanje in neresnične podatke o poslovanju družbe odzvala na jutrišnji novinarski konferenci.