Cena Telekomove delnice je z aprilskih 128 evrov padla na 97,5 evra. Foto: BoBo
Cena Telekomove delnice je z aprilskih 128 evrov padla na 97,5 evra. Foto: BoBo

Delnice so tako nadaljevale svoj padec cen od 13. aprila, ko se je iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb za odkup večinskega deleža delnic. Takrat je bila cena delnice 128 evrov. Edini ponudnik na razpisu je bil britanski finančni sklad Cinven, ki je po neuradnih podatkih sprva oddal ponudbo pod pričakovanji prebivalcev, v pogajanjih pa je ceno zvišal na 130 evrov za delnico.

Cinvenova ponudba naj bi po neuradnih podatkih vključevala takojšnje plačilo 110 evrov na delnico, dodatnih 15 pa bi bilo odvisnih od razpleta sodnih in konkurenčnih postopkov. Še pet evrov pa je Cinven pogojil z uspešnostjo poslovanja družbe v prihodnosti.

Postopek prodaje naj bi se končal še ta teden, ko naj bi uprava Slovenskega državnega holdinga razkrila svojo odločitev za prodajo večinskega deleža Cinvenu. Se pa postopek utegne zaplesti, saj naj bi bili neenotni že nadzorniki SDH-ja, ki imajo možnost zahtevati, da se o odločitvi izreče še vlada.

A tudi znotraj koalicije je stališče do prodaje Telekoma vse prej kot enotno. Tako sta prejšnji teden SD in DeSUS pozvala vlado, naj presodi, ali je Cinven sploh strateški partner, saj je prodaja Telekoma strateškemu partnerju del sklepa, ki ga je sprejel državni zbor. Cerar je finančnemu ministru že naročil pripravo informacije o skladnosti Cinvena s sklepom o prodaji Telekoma strateškemu partnerju.

Turbulence in upori normalni, niso pa preprosti
Po delovnem posvetu vrha SMC-ja se je v povezavi s prodajo Telekoma oglasil tudi premier Miro Cerar. Spomnil je, da o prodaji ali neprodaji Telekoma odloča SDH. Vendar pa je premier prav zato, da ne bi bilo dvomov o korektnosti postopka, od finančnega ministra Dušana Mramorja v četrtek zahteval informacijo glede postopka.

Informacija je v pripravi in bo vladi dostopna v teh dneh. Iz nje bo po premierjevih besedah razvidno, kako SDH v skladu s svojimi pristojnostmi vodi postopek. "Potem bomo lahko sodili, katero mnenje drži in katero ne," je dodal.

Procesa prodaje Telekoma tako ni želel komentirati, ocenil pa je, da v Sloveniji potekajo številni procesi, ki kažejo na to, da se položaj v državi spreminja. "Zato smo priča različnim turbulencam in uporom. To je povsem normalno, ni pa preprosto," je priznal predsednik vlade.

Na vprašanje, ali v zadnjih dneh pritiskajo nanj v povezavi s Telekomom, pa je odgovoril s prepričanjem, da je vsa Slovenija pod nekim pritiskom. "Številni se upirajo novim procesom, ki nas peljejo iz krize. V krizi so namreč ribarili v kalnem," je bil oster Cerar. Takšna nelagodja so normalna, ko "se hiša začne čistiti", je sklenil.