Delničarji Merkurja so podprli dokapitalizacijo. Foto: BoBo
Delničarji Merkurja so podprli dokapitalizacijo. Foto: BoBo

Lastniki nakelskega Merkurja so na 25. skupščini izglasovali dokapitalizacijo družbe s konverzijo terjatev, vendar ne v višini 90 milijonov, kot je načrtovala uprava, temveč za 85,4 milijona evrov. Predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak je ob tem pojasnil, da sanacija Merkurja poteka v skladu z načrti.

"Cilji današnje skupščine so doseženi," je povedal Pesjak in dejal, da je tudi za 4,6 milijona evrov nižja dokapitalizacija od načrtovane še vedno ustrezna in rešuje trenutno največjo težavo Merkurja, kapitalsko ustreznost.

Izglasovana dokapitalizacija z bančnimi upniki, s katerimi se je vodstvo Merkurja pogajalo od 4. junija, zagotavlja nadaljevanje poslovno-finančne sanacije. Družba si bo tako okrepila kapitalsko ustreznost in likvidnost, pravijo v Merkurju.

Tuje banke proti dokapitalizaciji
Pri dokapitalizaciji, vplačana mora biti do 10. novembra, bo namesto 15 bank in dveh podjetij sodelovalo 11 bank in Iskratel. Za sodelovanje pri finančni konsolidaciji Merkurja se znova niso odločile nekatere tuje banke. Svoj prispevek k sanaciji podjetja so dodali tudi dobavitelji trgovskega blaga, saj so dodatno podaljšali plačilne roke.

Merkurju kaže bolje
Merkur letos izboljšuje rezultate poslovanja, ki so bili v prvi polovici leta za približno 17 odstotkov boljši kot enako obdobje lani. Oktobrska prodaja je za zdaj sicer nekoliko slabša od pričakovanj, Pesjak pa vseeno računa, da bo Merkur letos dosegel deset odstotkov več prihodkov iz poslovanja kot lani. Ob tem naj bi iz poslovanja imel tudi od enega do dva milijona dobička.