Gospodarstvo
Delodajalce razburja predlagani dvig minimalne plače. Foto: Pixabay
       Na delodajalski strani smo skrajno razočarani, da se takšne poteze vlečejo brez socialnega dialoga, katerega pomen premier Marjan Šarec sicer stalno izpostavlja.       
 Marjan Trobiš
V časih gospodarskega ohlajanja je treba biti previden, opozarjajo delodajalci. Foto: Reuters
       Še pred meseci smo slišali pohvale gospodarstvu, da smo najzaslužnejši za izhod iz krize. Zdaj pa nismo vredni niti tega, da bi poslušali naše resne strokovne argumente, niti tega, da bi nas vključili v strokovno pripravo ključnih zakonov.       
 Marjan Batagelj
VIDEO
Gospodarstveniki z ambici...

Dodaj v

Delodajalci z odprtim pismom vladi proti dvigu minimalne plače

Opozorila o porušenem socialnem dialogu
28. november 2018 ob 11:51,
zadnji poseg: 28. november 2018 ob 19:21
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik združenja delodajalcev (ZDS) Marjan Trobiš je članom v podpis poslal pismo, s katerim želi vlado ustaviti pri sprejemanju novele zakona, ki bo dvignila minimalno plačo. Stroški dela se bodo kritično dvignili, opozarja. Kritični so tudi v Klubu slovenskih podjetnikov (SBC).

Gospodarskim združenjem je pritrdil tudi minister Zdravko Počivavšek, ki je dejal, da bi bilo treba minimalno plačo zviševati postopno in v več fazah, torej ne bi smeli izvzeti vseh dodatkov naenkrat. Rast minimalne in povprečne plače v zadnjih letih ni sledila rasti bruto domačega proizvoda (BDP), je na vrhu gospodarstva dejal minister. "Ljudje si zaslužijo pošteno plačilo za svoje delo," je dejal, je pa treba pri tem pretehtati, kaj je mogoče in kaj je dolgoročno vzdržno za vse.

"Minimalno plačo moramo dvigovati postopno in v več fazah. To pomeni, da ne moremo izvzeti vseh dodatkov naenkrat in je obenem še zvišati," je poudaril. Uspešno gospodarstvo je po njegovih besedah temelj socialne države. "Če to ne ustvarja, ni denarja za nič – ne za šole, ne za ceste, ne za plače, ne za zdravila," je povedal.

ZDS: Porušen je socialni dialog
Marjana Trobiša
iz ZDS-ja med drugim moti "porušen socialni dialog". Z odprtim pismom vladi, poslancem in pristojnim ministrom želijo opozoriti na nujnost sodelovanja in upoštevanja strokovnih argumentov. "Na delodajalski strani smo skrajno razočarani, da se takšne poteze vlečejo brez socialnega dialoga, katerega pomen premier Marjan Šarec sicer stalno izpostavlja," je dejal.

Dvig minimalne plače po njegovih besedah prinaša težke posledice za gospodarstvo. To, da naj bi iz minimalne plače izključili vse dodatke, odstotkovno gledano pomeni zelo visok dvig in velika razhajanja med drugimi plačami v gospodarstvu, je opozoril Trobiš in ravnanje Levice in sindikatov označil za populistično.

Gospodarska dejavnost se ohlaja tudi v Sloveniji, kar člani ZDS-ja že čutijo. "Stroškovnega pritiska, ki bi ga povzročila nova definicija minimalne plače, pod nobenim pogojem ne moremo preliti v cene naših izdelkov," so zapisali in dodali, da tudi mnogo višja gospodarska rast od sedanje ne bi prenesla "takšnega vdora politike v pogoje poslovanja".

V ZDS-ju se zavedajo, da bodo sprejetje novele težko preprečili, a napovedujejo, da bodo kljub temu še naprej opozarjali na negativne posledice tega ukrepa. "S trezno glavo je treba sesti za mizo in se pogovoriti tudi o številkah, ne pa le navajati populistična dejstva," je dodal.

Izredna seja državnega zbora
DZ se bo v četrtek sešel na izredni seji, na kateri bo med drugim obravnaval predlog novele zakona o minimalni plači.

Predlog novele zakona o minimalni plači, ki so ga pripravili v Levici, s podpisi pa so ga podprle tudi vse koalicijske poslanske skupine, predvideva, da bi se minimalna plača s sedanjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto.

Poleg tega bi iz minimalne plače izključili vse dodatke, z letom 2021 pa uvedli formulo za njen izračun, po kateri bi morala biti minimalna plača vsaj 20 odstotkov višja od minimalnih življenjskih stroškov. Po trenutnem izračunu to pomeni 736 evrov."Nenormalno velik" odziv
Odziv članov združenja na pismo je po Trobiševih besedah "nenormalno velik". O konkretnih številkah še ne želi govoriti, je pa poudaril, da je večina članov pismo podprla. "Potrdili so, da je to pravi način za izraz zaskrbljenosti nad dogajanjem," je še dodal Trobiš.

Kot je razvidno iz vsebine pisma, je ZDS-ju uspelo zbrati 121 podpisov. Med podpisniki so med drugim Boxmark Leather, katerega direktor je Trobiš, Ebm-papst, M Sora, Strabag, Ljubljanske mlekarne, skupina Impol, Mahle Slovenija, OMV Slovenija, CGP, Hella Saturnus, Lisca, Revoz in Združenje bank Slovenije.

GZS: Spremembe bodo vplivale na konkurenčnost
"Potrebna sta tako strokovna razprava kot socialni dialog o vprašanju minimalne plače in plačne politike v Sloveniji. Za to pa je potreben čas. Posledice nepremišljenega političnega določanja minimalne plače bodo pomembno vplivale na obstoj cele vrste podjetij in delovnih mest ter na konkurenčnost slovenskega poslovnega okolja," je na vrhu slovenskega gospodarstva na Brdu pri Kranju opozorila izvršna direktorica GZS-ja Sonja Šmuc.

GZS poudarja, da država ne more administrativno zagotoviti višje minimalne plače, ne da bi s tem tvegala izgubo delovnih mest. Višjo minimalno plačo je mogoče zagotoviti le z zvišanjem dodane vrednosti, produktivnosti in izvoza, je dejala Šmučeva. Ob tem je vlado pozvala, naj ne podpre zakona in naj začne postopek usklajevanja minimalne plače za leto 2019 ter sproži razpravo socialnih partnerjev o prihodnji ureditvi minimalne plače.

Poziv k pripravi novega zakona
V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) so koalicijo medtem pozvali, naj poleg umika podpore predlogu napove pripravo novega zakona, ki bo strokovno podkovan, predvsem pa bo razbremenil plače. Kot so poudarili v SBC-ju, rast plač – tudi minimalne – sicer zagovarjajo, vendar mora biti ta rast strokovno podkovana in dogovorjena v socialnem dialogu.

"V času ohlajanja gospodarske rasti bi od politikov pričakovali, da so še posebej previdni. Žal zadnji predlog zakona o minimalni plači dokazuje prav nasprotno," so zapisali v sporočilu. V primeru "šokantnih skokov plač, zlasti ob sunkovitem izločanju dodatkov pri plačah", se po opozorilih kluba v času ohlajanja ne bomo mogli izogniti hudim posledicam v panogah in podjetjih z nižjo dodano vrednostjo.

Zaupanje podjetnikov v politiko na preizkušnji
Opozarjajo tudi, da je zaupanje v trezne in strokovne odločitve politikov pri podjetnikih spodkopano, skopnelo pa je tudi njihovo zaupanje v obljube o socialnem dialogu in v izjave o koalicijskem sporazumu.

Koalicijo pozivajo, naj napove pripravo novega strokovnega predloga, ki ga bo v postopek poslala skupaj z drugimi ukrepi za hitrejšo rast dodane vrednosti in posledično tudi plač. "Med temi ukrepi morata biti davčna reforma in razbremenitev plač," poudarjajo.

"Še pred meseci smo slišali pohvale gospodarstvu, da smo najzaslužnejši za izhod iz krize. Zdaj pa nismo vredni niti tega, da bi poslušali naše resne strokovne argumente, niti tega, da bi nas vključili v strokovno pripravo ključnih zakonov," je poudaril predsednik SBC-ja Marjan Batagelj.

Nasprotujejo tudi v OZS-ju
Predlaganim zakonskim spremembam nasprotujejo tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), kjer se zavzemajo za razbremenitev stroškov dela in posledično višje neto plače. "Če bi si država vzela manj, bi delavcem ostalo več," so zapisali v sporočilu. Glede načrtovanega izvzetja dodatkov iz minimalne plače opozarjajo, da dodatek za delovno dobo po zakonu pripada vsakemu delavcu, zato bo največje povišanje plač ravno na račun tega dodatka.

"Iz tega izhaja, da bodo spet negativno diskriminirani starejši delavci, ki imajo višji dodatek za delovno dobo. Zaradi tega bodo še težje dobili zaposlitev, saj bodo stroški dela za delodajalca višji," so poudarili. Ob tem so znova opozorili na pomanjkanje socialnega dialoga pri obravnavi tako pomembnih vprašanj, kot je višina minimalne plače.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
aljo16
# 28.11.2018 ob 12:05
To bi lahko sami resili da bi ponudil visje place kjer primankuje delovne sile, tako pa nobeden skoraj nic ni naredil, vsi so jamrali da ni delavcev ki bi delali in ker oni niso je drzava vstopila in zvisala place, edino pametno. Drugace bi pa na drzavo pritiskal da odobri vec vizumov in bi izkoriscali tujce.

Zalostno da zelijo kapitalizem samo takrat ko jim pase, pri dviganju plac pa to negre vec...
ejga40
# 28.11.2018 ob 13:04
Kdor ne zmore povišat plače za 29€ neto, naj dol zapre
Lunatix
# 28.11.2018 ob 12:27
ZDS - do katerega leta pa bi vi vlekli te sramotne mezde? Nekako pa se moramo približati nekem evropskem povprečju ali pa bomo ostali na mestu oziroma padli še globlje?
ms-360
# 28.11.2018 ob 12:48
Skrajni čas je že,da se uredi minimalna plača in iz nje izvzamemo dodatke Podjetja kjer ne morejo zaposlenim nakazovati minimalne plače 700eur+dodatke pa je prav,da takoj propadejo,ker,če imajo težave z minimalno plačo bodo prej ko slej propadle,ni pa potrebe,da to agonijo prenašajo zaposleni na svojih ramenih.Ponavadi pa je v teh podjetjih še večja ironija v tem,da se vodilnim plače ne manjšajo ampak še povečujejo.
balrog
# 28.11.2018 ob 13:15
Mislim, da imajo prav. A si Slovenija res lahko privošči revne bogataše ??? Kako naj slovenski revni bogataš pogleda v oči kolegu, bogatemu bogatašu iz Zahoda ali Vzhoda ? Zato naj vlada zviša zgornjo mejo plač, torej bogataš naj je in bo nesramno bogat. On mora biti bogat, kopičiti bogastvo, ker pač tako je ... revež pa naj bo revež. Zakaj pa slovenski revež ni sodeloval v privatizaciji, in je delal v fabriki, ter je prodal svoj certifikat za majhne denarje, namesto da je sodeloval v menedžerskih odkupih. Revežu odvzeti to še to mizerijo, ki jo zdaj dobiva, saj ne zna ravnati z denarjem, ta denar pa neobdavčeno kanalizirati prek davčnih oaz slovenskim revnim bogatašem, da bodo lahko kupili najbolj luksuzne jahte, privatna letala in super drage avtomobile, se kopali v šampanjcu in konjaku ter svoje kopalnice oblačili v zlato, ljubice pa v krzno !!! To je osnovna in temeljna pravica bogatašev, da so bogati. Za reveže pa naj skrbita Karitas in Rdeči križ. Drugega si niti ne zaslužijo. Saj ne znajo kupiti rolex ur, ali se voziti z maybachi in pershingi. Revež je revež, ker ne razmišlja široko in predrzno kot bogataš in ker ni kreativen pri davkih. Za kazen naj mu država vzame vse. Torej 100-odstotna obdavčitev minimalca in ničelna obdavčitev maksimalca ! To je zahteva in pravica Delodajalcev !
rubin
# 28.11.2018 ob 12:32
In prav je tako da so dodatki ekstra. Pa kaj je tako bogokletno da ima lahko delavec ki dela nočne v hrupu in slabih pogojih več od tajnice z univerzitetno izobrazbo na okencu nekje v upravni enoti?
ms-360
# 28.11.2018 ob 13:07
Delodajalci nikoli in nikdar ne bodo pripravljeni na dvig minimalne plače.V podjetjih kjer nimajo zaposlenih z minimalno plačo teh težav nimajo,kjer pa je minimalna plača pravilo in ima le nekaj posameznikov večkratnik minimalne plače so pa problemi.Če bi trg delovne sile deloval,bi bilo logično,da v kolikor ne dobiš zaposlenega obstoječim dvigneš plačo in tudi novim zaposlenim dvigneš plačo,da jih lahko dobiš(to bi bilo logično),v Sloveniji pa je logično,da pustiš vse zaposlene na minimalcu in jim naložiš še dodatno o delo,ki naj bi ga opravljali novo zaposlenih,in potem dobiš po mnenju GZS BOGATE REVEŽE
tricky
# 28.11.2018 ob 12:30
Poleg tega bi iz minimalne plače izključili vse dodatke, z letom 2021 pa uvedli formulo za njen izračun, po kateri bi morala biti minimalna plača vsaj 20 odstotkov višja od minimalnih življenjskih stroškov. Po trenutnem izračunu to pomeni 736 evrov.

Me prav zanima na kašen nivo so postavljeni minimalni življenjski stroški. Ker 736€ mislim, da je še vedno veliko pod minimalnimi življenjskimi stroški (večinoma).

Če bi vlada ponudila zakon, vse na minimalce ne glede na delo in izobrazbo bi pa takoj vse potrjevali. Jaki uspehi podjetji z milijonskimi dobički delavci pa ne dobijo nič.
Verjamem, da se bo malim podjetjem z malo dobička poznalo. Mislim, pa da tukaj se oglašajo samo tisti z polnimi žepi vsega.
@rubin +1
Ljubinica
# 28.11.2018 ob 13:22
Kdor ni sposoben delavca dostojno plačati, naj dela sam ali pa zapre.
STRIKE
# 28.11.2018 ob 13:21
Tisto podjetje, ki ne zmore dvigniti minimalno plačo za 100e je že tako propadlo ali pa je delodajalec škrt!
špukec
# 28.11.2018 ob 13:11
Ok minimalna plača negre gor - ukinimo pa vseh 40 000 vizomov za delo tujcev v Slo ...

To pa tudi ne = ?
rubin
# 28.11.2018 ob 12:23
Dvig minimalne plače bi reda deset krat manj stal kot 300 miljonov za javni sektor več na leto, pa bi se takrat oglasili in zahtevali plačno razbremenitev ob isti bruto. So bili tiho ko ri..
ni maitre
# 28.11.2018 ob 12:50
joestar
A znaš seštevat? Si že kdaj plačal položnico? Si že kdaj bil v trgovini? Glede na to, da pišeš totalne neumnosti močno dvomim!
ms-360
# 28.11.2018 ob 13:17
Ja kar naj jih odpustijo,če jim ne morejo ižplačat minimalnih plač,če imajo višek ljudi,ampak kaj kmalu se bo pokazalo,da tudi tiste,ki jih še imajo ne bodo zmogli več plačevati.To so že zastarele grožnje,ki se jih posluša vsakič,ko se omeni dvig plač ali pa delo ob praznikih,sobotah,nedeljah...Podjetja so in zmeraj se bodo znašla da izkoristijo zaposlene do konca vse za dobiček,razen izjem kjer z zaposlenimi delajo z vso skrbnostjo in ugotavljajo,da imajo z zadovoljeni mi zaposlenimi še večji dobiček.
ni maitre
# 28.11.2018 ob 12:53
O tem govorijo delodajalci! Tega zneska ne zmorejo! Toliko, da bo jasno o čem se tukaj govori!
Za mesec dela dobi le 350 evrov bruto osnovne plače
Spomnimo, da se najnižji tarifni razred prične pri okoli 350 evrih, najvišji razred pa sklene pri manj kot 600 evrih bruto. Doslej so delodajalci tem delavcem minimalno plačo zagotavljali z dodatki, po novem predlogu pa se dodatki ne bodo več vštevali v minimalno plačo, temveč jih bodo morali delodajalci dodati minimalni plači.

https://siol.net/novice/slovenija/deloda
jalci-tozijo-nad-visjo-minimalno-placo-najmanj-placani-zdaj-dobijo-le-350-evrov-bruto-483949
malikan
# 28.11.2018 ob 13:54
Firma, ki ne more izplačat tako nizke plače vsem, naj lepo zapre vrata, ali pa se začne ukvarjat z bolj profitabilno dejavnostjo.

Hvala lepa za takale pametovanja delodajalcev. Ta egoistična in ošabna elita itak samo za svoj žep in jahte skrbi, briga njih za malega delavca, ki je za njih samo številka in strošek. Dokler bo taka miselnost teh bogatunov, ne bo rešitve za Slovenijo.
STRIKE
# 28.11.2018 ob 13:23
Nihče ne bo odpuščal!

Vedno iste grožnje ko morajo zvišati plače!

Sram jih je lahko, da sploh dajo minimalca delavcem!
Quatebriga
# 28.11.2018 ob 13:30
Stroški dela se bodo kritično dvignili

Delodajalci, ki jim dvig minimalne plače pomeni kritično dviganje mase plač, bi se morali vprašati, kaj sploh delajo, kako to delajo in kakšen je njihov vpliv na blaginjo v državi. Kdor ima veliko zaposlenih na minimalcu, zelo verjetno ni sposoben za kak resnejši biznis.
Tao3
# 28.11.2018 ob 13:44
Delodajalec, ki ni sposoben plačati delavcu spodobne plače lahko kar zapre firmo. Še premajhen dvig je to. Da ne govorimo o tem, da firme, katere izplačujejo minimalce imajo direktorje v BMW-jih in Mercedesih, ki živijo na veliki nogi, delavca pa vidijo kot strošek. Mentaliteto balkanca bo težko izterati iz naših vrlih podjetnikov jamračev. Podpiram dvig. Čeprav sem sam v gospodarstvu! Ampak zadovoljen delavec je DOBER delavec in je ZAKLAD firme!
gaziri
# 28.11.2018 ob 13:55
Med podpisniki so med drugim Boxmark Leather, katerega direktor je Trobiš, Ebm-papst, M Sora, Strabag, Ljubljanske mlekarne, skupina Impol, Mahle Slovenija, OMV Slovenija, CGP, Hella Saturnus, Lisca, Revoz in Združenje Bank Slovenije.
Ubogi reveži, bodo propadli, če dvignemo minimalno plačo. Kako pa lahko OMV plačuje delavce v Avstriji? Kako to, da Renault še ni propadel, saj je minimalna plača v Franciji precej višja? Predlagam bojkot podjetij podpisnikov.
KovacevaKobila
# 28.11.2018 ob 13:41
V primeru "šokantnih skokov plač, zlasti ob sunkovitem izločanju dodatkov pri plačah", se po opozorilih kluba v času ohlajanja ne bomo mogli izogniti hudim posledicam v panogah in podjetjih z nižjo dodano vrednostjo.

'Šokantni skok' minimalne plače iz 638 evrov neto na stratosferičnih 667 evrov. Cela apokalipsa, ni kaj.

S plačami (bolje rečeno žepninami), kot jih zagovarja gospodarstvo, se ne bomo mogli izogniti revščini, depresiji, samomorom, deložacijam in ostalim hudim posledicam. Ampak hej, tukaj nas pač ne skrbi 'Venezuela' oz. ekonomska politika 'vsi enaki v revščini'.
Škrila1
# 28.11.2018 ob 13:49
Vsekakor pa je absurd, da se dodatki, kot so prehrana, prevoz, dodatek na delovno dobo itd, štejejo v minimalno plačo!!!!
ginza
# 28.11.2018 ob 13:51
"da bi se minimalna plača s sedanjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto."

Moraš biti res sadist in psihopat, da revežu ne privoščiš dodatnih 30 eur na mesec. Še premajhen je ta dvig za moje pojme.
Da jih ni sram. Če ne morejo zvišati minimalnih plač za 30 eur, potem so nesposobni, in naj zaprejo firme.
mile952
# 28.11.2018 ob 13:29
@ndyBob

# 28.11.2018 ob 13:02
Prijavi neprimerno vsebino Mislim, da je cas, da se delodajalci uprejo in po dvigu minimalca odpustijo dolocen procent delavcev, katerim bi morali zvisati placo. In jim tudi povejo, zakaj jih odpuscajo.


To pa ne gre tako kot misliš. Podjetja zaposlujejo zato ker delavce potrebujejo, ne zato, da bi bili všeč Vladi. Niti zaposleni ne smej biti sredstvo za pritisk na Vlado, ker sprejema neprijetne ukrepe Vlade.

Stvar je pa sledeča. V Sloveniji je danes težko dobiti človeka, da bi ga lahko zaposlil. Zato je seveda ukrep Vade o povišanju mnimalne plače seveda popolnoma pravilen. Poznam firmo, ki plačuje delavce po minimalcu, pa delajo v 4 izmenah. In od takšnih pričakovati, da bodo dvignili plače sami od sebe je popolnoma mimo. Edini ukrep je zvišanje minimalne plače. Druge ni.
zlati_m
# 28.11.2018 ob 14:56
Podjetja, ki že danes ne morejo zagotovit minimalne plače nimajo kaj obstajat. Prav sramotne in žaljive se mi zdijo izjave, kjer se v bran stopa podjetjem, češ da jih bo dvig minimalnih plač pahnil v krizne čase. Izpod 900 € neto plače sploh nebi smele obstajati, kaj šele debata, da bi minimalca dvignili za kakšen procent. Vsako nedeljo gledamo talente po komercialki, ampak redko kdo se zaveda, da imamo po celi državi kup talentov, ki morajo preživeti sebe in otroke z minimalnimi plačami. Kapo dol vsem takim, ki vztrajajo in ki zmorejo. Sem nekoč tudi sam prejemal minimalno plačo in vem čemu vse se moraš odreči za to, da preživiš. Borite se vsi za to kar vam pripada, itaq se cel mesec žrtvujete za podjetja kjer ste zaposleni!
blef
# 28.11.2018 ob 14:33
Nikoli v življenju se nebi hvalil da sem direktor v firmi s tako mizernimi plačami.
greda
# 28.11.2018 ob 13:51
Izjava Batagelja je pa top. Gospod je koncesionar Postojnske jame in za visoko vstopnino prodaja ogled naravne znamenitosti. V bistvu pobira davek od ogleda. Iz dobička, ki ga je tako ustvaril pa je kupil podjetje Eta Cerkno in hotel na Jezerskem. In to mu ni dovolj?
Mikita
# 28.11.2018 ob 13:42
Gospod Batagelj, dajte se izvolit na volitvah, pa boste sodeloval pri zakonih. Lahko tudi poveste poslancem, ki ste jih volili, naj zastopajo vaše interese v parlamentu. In naj se odkrito postavijo proti minimalni plači. Da ne bodo na pamet govorili o “malem človeku”.

Tega lobističnega vsiljevanja je v Sloveniji preveč. Na vseh področjih.
balrog
# 28.11.2018 ob 13:23
Mislim, da je napočil čas, da gredo na ulice slovenski revni bogataši in izpeljejo proteste. Torej KRAVATARJI, bele srajce, napočil je čas za splošne menedžerske proteste za ničelno obdavčitev maksimalcev, po obratno selektivni lestvici, torej večjo plačo dobi menedžer plačo, manjši davek plača .. do maksimalne višine plače, ta mora znaša vsaj nekaj milijonov na mesec, ki je obdavčena s stopnjo nič.
GORILA
# 28.11.2018 ob 13:18
Mislim, da je cas, da se delodajalci uprejo in po dvigu minimalca odpustijo dolocen procent delavcev, katerim bi morali zvisati placo. In jim tudi povejo, zakaj jih odpuscajo.

...in kdo po pa potem delal to, kar so do sedaj delali ti odpuščeni delavci?
kingeston
# 28.11.2018 ob 12:46
dvig minimalca mora diktirati trg, ki bi v svobodnem gospodarstvu brez vpletanja države in favoriziranja prisklednikov ter uničevanja konkurence, imel za najnižjo plačo sigurno že vsaj jurja.

tako pa državno onemogočanje podjetništva in favoriziranje mafijskih in korumpiranih poslov vleče celotno družbo navzdol.

ampak ker večini slovenčkov takšno stanje ustreza se proti temu seveda nič ne naredi...
ginza
# 28.11.2018 ob 13:53
"Še pred meseci smo slišali pohvale gospodarstvu, da smo najbolj zaslužni za izhod iz krize."

Največji del tega "gospodarstva" so DELAVCI. In le-ti si zaslužijo dostojno plačilo za svoje delo.
svabo
# 28.11.2018 ob 13:52
Batagelj, je svetovni fenomen. Kot zasebnik je dobil v upravljanje in trženje svetovni biser. Kot, da bi Rimski Pantheon dali v Koncesijo Luigiju, ki bi z njim upravljal in tržil. Tako, da je človek, ki služi na račun naravne kulturne dediščine, kar Postonjska Jama je, zadnji poklicani, da komentira zakonodajo. Ko pa človek iz dobička z upravljanjem skupnega dobrega kupuje druga podjetja pa je samo še korak do tega, da se morda pa res enkrat pogleda v oči pravemu stricu iz ozadja.
balrog
# 28.11.2018 ob 13:51
Mislim, da slovenski delodajalci še niso slišali za protestantsko delovno etiko. Žal. Ampak slovenskim lastnikom in upravljalcem kapitala manjka osnovna humanistična izobrazba. Ne bi škodilo, če bi jih GZS kdaj odpeljala na ekskurzijo v Norveško,, da jim tam predstavijo etični socialni kapitalizem. Borili smo se za odhod z Balkana, a je ta Balkan ostal najbolj prisoten prav v glavah slovenskih post-komunističnih kapitalistov.
Škrila1
# 28.11.2018 ob 13:45
Zdaj bodo pa še jamrali? Država jim je že dala potuho, da lahko delavce iščejo v BIH ter v Srbiji in jih zaposlijo, saj jim zaradi tega ni bilo treba dvigniti plač, da bi pridobili Slovenske delavce, ki dela nočejo opravljati za sramotno nizko plačilo, medtem, ko se vodstveni delavci podjetij valjajo v denarju.
Zorkey
# 28.11.2018 ob 13:31
Govoriti v prid delodajalcem pri preprečevanju zviševanja minimalne plače zmore le popoln pokvarjenec in idiot. Vam pa predlagam, da zaprosite delodajalca za minimalca, pa da vas vidim strahopetci.
janezi
# 28.11.2018 ob 12:04
dvignit minimalca,vsem plače,pa DDV,po poostrit norme za varstvo okolja,pa še kaj. Gremo po puf za brezposelne ...
balrog
# 28.11.2018 ob 14:25
Tukaj dajem premieru Šarcu en velik PLUS ! Da se je sploh začelo pogovarjati o tem, da lahko država, vlada, vpliva na delitev bogastva in splošno blagostanje in odpravo revščine. Ne gre samo za deklaracije in govore ter lepe besede. Minimalec je en tak splošni standard, za katerega ne bi bilo potrebe, če bi že zdaj delodajalci delavca plačevali etično, spodobno in ustrezno dobičku, ki ga ta delavec ustvari. Gre za družbeni dogovor o tem, kaj je razlika med socialcem in delavcem in kakšna družba želimo biti ! Predlog bi moral znašati vsaj 1000 evrov neto, brez dodatkov. To bi morala biti osnova. Zanimivo, da se več sploh ne govori o "dodani vrednosti", ampak samo o stroških. Očitno so slovenski menedžerji povsem nesposobni, ker služijo zgolj in samo na račun nizkih plač delavcev v Sloveniji. To je slovenska realnost. Torej je clio izdelan v Novem mestu "dober" samo zato, ker Renault slovenskega delavca plača manj kot tistega v Franciji. To je Revozova "primerjalna vrednost". In nič drugega. 25 let so nas lepo zavajali, kako smo Slovenci "nekaj posebnega", v bistvu smo pa "nekaj posebnega", zato, ker smo v primerjavi z delavcem v Franciji, Španiji, Nemčiji, Belgiji "manj plačno zahtevni".
Škrila1
# 28.11.2018 ob 14:18
Gospod Batagelj, upravljanje naravne znamenitosti nima kaj dosti opraviti z gospodarstvom.
Dogethedog
# 28.11.2018 ob 13:53
Tole jamranje delodajalcev je čisti dokaz, da smo mi še daleč od kapitalizma. Naši kravatarji si očitno kapitalizem predstavljajo tako, da jim je samoumevno, da služijo denar samo zato, ker imajo podjetje. V realnosti pa žal ni tako. Kapitalizem je krut, treba je trdo garat za uspeh vsaki dan, treba je biti inovativen, ponuditi nove rešitve, znati se prodati na prostem trgu. In sedeva morajo skrbeti za dobre odnose na delovnem mestu in ponuditi primerno plačo.

Dragi direktorčki! Zavedajte se, da danes noben delavec ni več samoumeven, danes velja prosti trg dela, kjer se lahko delavec sam odloči, kje bo delal. In če vi ne morete privabiti novih zaposlenih, potem zagotovo delate nekaj narobe. Ljudje niso več tako neumni in ne bodo več delali za drobiž. Zato, ker imajo možnost izbire. Sploh pa mladi, ki nimajo nobenih osebnih obveznosti in lahko gredo delati v tujino za 3x večje plače kot so pri vas.
luna med oblaki
# 28.11.2018 ob 13:50
Revež je vedno revež! izkoristiti ga je treba do konca in mu dati minimalno plačo, Bog ne daj, nekaj eurov več!
Dobro vem, kako je bilo pri nas. Imeli smo nekaj čistilk, nekaj NK delavcev in nekaj delavk-pomočnic v kuhinji,ki niso dosegali minimalne plače. V firmi smo imeli uradno 38-urni delavnik, tem ubogim revežem so zvišali delovni urnik na 40 ur, da so prišli do minimalne plače.
Vodilni so si delili bajne zaslužke in dobičke, zaradi velike "odgovornosti", ki so jo imeli. S svojimi odločitvami in nespametno politiko so firmo pripeljali v stečaj! Toliko!!!
GORILA
# 28.11.2018 ob 13:36
@tricky
Verjamem, da se bo malim podjetjem z malo dobička poznalo.

...ne, nekomu, ki ima tri na minimalcu pač ne bo težko nekje najti tistih 200 evrov več na mesec...
...reveže se delajo tisti, ki imajo konec leta milijonske dobičke... kot, da ne bi vedeli, zakaj le-ti so!
balrog
# 28.11.2018 ob 13:34
Mislim, ko kapitalist zahteva "socialni dialog" :))) Bosa. A to bo dialog o davčnih oazah ter neobdavčenih premičninah in nepremičninah slovenskih "revnih bogatašev". Kje si Superhik, ti robinhood bogatih, da bi jemal revnim in dajal bogatim :)))
navigator007
# 28.11.2018 ob 12:48
Delodajalci bodo morali doumeti, da ta vlada ni vlada dialoga, ampak vlada diktata. Tudi s silo, če bo treba.
Bivši uporabnik
# 28.11.2018 ob 16:00
V Španiji, Franciji in Nemčiji je bil v Amazonovih logističnih centrih v ponedeljek generalni štrajk, ker najslabše plačani delavci tam zaslužijo "samo" 10.78 € na uro. Pomnoži to z 176 in dobiš 1.897 € bruto. Naši vrli "podjetniki" slovenskemu delavcu še leta 2020 ne bi privoščili 1.058 € bruto (736 € neto)! Pa v kakšni curakafriji mi živimo?
ateistek
# 28.11.2018 ob 14:05
Kar se delodajalcev tiče, bi se prav dobro počutili tudi, če bi uvedli nazaj prisilno delo ali sužnjelastništvo.

Vsak delodajalec, ki ni sposoben s svojo podjetniško idejo ponuditi delavcu več, kot je minimalec, bi moral zapreti podjetje in dati priložnost sposobnejšemu.
pink panther
# 28.11.2018 ob 14:04
90 letih so novodobni kapitalisti prek certifikatov pokupili podjetja, prodali počitniške kapacitete,zmanjšali dopuste, dvignili norme in dobiček skrili po oazah zdaj pa jamrajo
Alchemist
# 28.11.2018 ob 13:41
Evo ponovno ofenziva! Delodajalci in GZS so se enostavno navadili na to, da naredijo v javnosti štalo in se jih usliši. Delavci pa naj se obrišejo pod nosom. Do delodajalcev se politika obnaša kot da so nedotakljive svete krave, ki jim treba vedno uslišati. To enostavno ni pravično, položaj v socialnem dialogu mora bit enakopraven, če ni dialoga (ker z delodajalske strani pogosto ni nobenega posluha za tegobe delavcev) pa osebno podpiram odkrit razredni boj!
svabo
# 28.11.2018 ob 13:39
Samo mirno je potrebno celotno sužnjelastniško logiko delovanja Slovenskih delodajalcev postaviti v pravi zakonodajni okvir. En del razbremenitve plač bo prinesel davek na premožnje, kjer lahko večina "bogatih" revežov na referendumu doseže, da je indeksacija pomembna, velike olajšave za ljudi iz socialnega dna in izjemno visok davek za premožne. Drugi del, ki bi pa dejansko pomagal vsem, še posebej pa prekarcem pa je sprememba zakonodaje v delu, ki omejuje dovoljeno število nadur na mesec. Hkrati pa sprejem zakona s katerim se določi, da je vsaka nadura plačana in evidentirana. Tudi to dosežejo z referendumo "bogati reveži".
In vse kar sem tu napisal ni nobena rdeča zarota. Je le prepis delujočega sistema družbene razdelitve v Nemčiji. Mala razlika je, da v Nemčiji ne poznajo termina minimalna plača temveč je poznana minimalna urna postavka. Kar pa za razliko predloga Edinega Nedolžnega, ki je z njo opletal po Sloveniji manjka del, ki hkrati zakonsko določi, da mora biti vsaka nadura evidentirana. Kazni so pa drakonske. Preprosto ampak učinkovito.
Mikita
# 28.11.2018 ob 13:37
Saj res, kapitalisti bi socialni dialog. A ni to čudno.
Aja oni so socialno ogroženi, ker se bo dvignila minimalna plača.
Kazalo