Peko zaradi pomanjkanja obratnega kapitala že skoraj pol leta poglablja izgubo. Foto: MMC RTV SLO
Peko zaradi pomanjkanja obratnega kapitala že skoraj pol leta poglablja izgubo. Foto: MMC RTV SLO

Despotović bo po sklepu nadzornega sveta s četrtkom odpoklican z mesta predsednika uprave, začasno pa ga bo nasledil dosedanji član nadzornega sveta Tadej Jurkovič, ki bo Peko vodil največ leto dni. V tem času bo nadzorni svet imenoval novega predsednika uprave, ki ga bo poiskal prek razpisa, je pojasnil predsednik nadzornega sveta Peka Andrej Šušteršič.

Po njegovih besedah so se za zamenjavo odločili, ker se Despotoviću z bankami ni uspelo dogovoriti za nujno potrebna obratna sredstva za nadaljevanje proizvodnje, zaradi česar je že skoraj pol leta nastajala dodatna izguba.

Prav tako se Despotoviću s finančnimi upniki ni uspelo dogovoriti za finančno prestrukturiranje. Prva naloga za Jurkoviča bo zato nadaljevanje pogovorov s finančnimi upniki in bankami.

"Podstavili so mi nogo v ciljni ravnini"
Despotović pa je izpostavil, da dogovori z bankami še potekajo. Gorenjska banka in drugi finančni upniki so po njegovih besedah že podaljšali moratorije za odplačevanje posojil do konca leta, pri čemer pa Gorenjska banka zahteva, da NLB odobri pogodbo za akreditiv.

"Jutri je rok za dogovor z bankami, nadzorni svet pa danes menja upravo. Tečem na 100 metrov in v zadnjih petih metrih so mi podstavili nogo," je razrešitev komentiral Despotović, ki je prepričan, da Peko nima časa, da bi preživel učno dobo še enega direktorja, razen če bi Slovenski državni holding prispeval pol milijona ali milijon evrov.

Sam bi na čelu Peka mnogo raje videl donedavnega direktorja Alpine Matjaža Delopsta, zase pa je prepričan, da ni bil operativno nesposoben in se bo posvetoval z odvetnikom glede morebitne tožbe.

Novi Pekovi nadzorniki so Despotoviću sicer dali dva meseca časa, da bi uresničil svoje načrte. Ker mu ni uspelo, so novi nadzorniki uresničili namero že prejšnjih nadzornikov, ki so prav tako izgubili zaupanje vanj.