Nemški banki iz Frankfurta sta potrdili govorice o združevanju. Foto: EPA
Nemški banki iz Frankfurta sta potrdili govorice o združevanju. Foto: EPA

Nemška vlada Angele Merkel je banki iz Frankfurta že pred meseci pozvala, naj razmislita o združevanju, da bi s tem preprečili morebitni prevzem iz tujine in zagotovili redni finančni tok za nemška izvozno usmerjena podjetja, poroča Deutsche Welle.

Specializiranost Commerzbanka so posojila srednje velikim nemškim podjetjem. Foto: EPA
Specializiranost Commerzbanka so posojila srednje velikim nemškim podjetjem. Foto: EPA

Banki se že dalj časa spopadata s finančnimi težavami. Commerzbank je na vrhuncu finančne krize leta 2008 rešila vlada in s 15 odstotki ostaja lastnik največjega deleža. Deutsche Bank ima na drugi strani vse od krize težave z ustvarjanjem trajnostnega dobička. Leta 2016 je Mednarodni denarni sklad (IMF) oznanil, da Deutsche Bank predstavlja največje potencialno tveganje v finančnem sistemu na svetu, to pa zaradi povezav z drugimi bankami.

Nemški uradniki se zato bojijo, da bi nova recesija ali večja finančna kazen lahko porušila počasno in težavno okrevanje obeh bank. Finančni minister Olaf Scholz in njegov namestnik, nekdaj vodja nemškega Goldman Sachsa, Joerg Kukies, se že več mesecev zavzemata za združevanje. Tudi zato, ker želita specializiranost Commerzbanka – financiranje srednje velikih podjetij, ki so hrbtenica nemškega gospodarstva – ohraniti v nemških rokah.

Združitev obeh bank bi glede na petkovo vrednost delnic dosegla tržno vrednost okoli 25 milijard evrov. Združena banka bi imela okoli 1,8 bilijona sredstev v obliki posojil in naložb, kar je skoraj toliko kot največja francoska banka BNP Paribas.

Kritiki svarijo pred združevanjem dveh okrevajočih bank

"Združevanje dveh mož na berglah ne bo dalo šprinterja," se je slikovito izrazil Markus Kienle, vodja asociacije SdK, ki predstavlja delničarje trgovin na drobno.

Sindikati opozarjajo na izgubo 10.000 delovnih mest v primeru združitve bank, ki skupno zaposlujeta 133.000 ljudi. Kritiki opozarjajo tudi na ovire, kot je združevanje sistemov informacijske tehnologije, različne korporativne kulture in povezovanje s sindikati, ter svarijo pred težko naloga rekapitalizacije novega posojilodajalca.

Banki ne hitita z napovedmi

Banki kljub potrditvi pogovor nista podali nobenih obljub. Commerzbank je na kratko potrdil, da se dogovarjajo o začetku razprav glede morebitne združitve. Deutsche Bank je sporočil, da bo upravni odbor "pregledal strateške možnosti", a poudaril, da ni nobenega zagotovila za združitev.