Gospodarstvo
(4)

Poudarki

  • Predsedniki združenj občin so izrazili zadovoljstvo, da so dogovor dosegli in so prišli do solidnega kompromisa
Evro
Pogajanja med predstavniki občin in vlado so se zaključila z dogovorom o povprečnini. Foto: Reuters
VIDEO
Višja povprečnina za občine
VIDEO
Dosegli dogovor o višini...

Dodaj v

Dogovor med vlado in občinami: Povprečnina v prihodnjem letu 573,5 evra

Predstavniki vlade in občin podpisali dogovor o povprečnini
7. november 2018 ob 10:38,
zadnji poseg: 7. november 2018 ob 13:13
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predstavniki vlade in občin so podpisali dogovor o višini povprečnine za prihodnje leto, ki znaša 573,5 evra, kar so se dogovorili med preteklimi pogajanji. Med pogajanji so se tudi zavezali, da bo vlada pripravila spremembe zakonov, ki bodo občinam znižale stroške.

Dogovor so podpisali predsedniki treh reprezentativnih združenj občin Branko Ledinek (Skupnosti občin Slovenije), Robert Smrdelj (Združenje občin Slovenije) in Matej Arčon (Združenje mestnih občin Slovenije) ter na vladni strani finančni minister Andrej Bertoncelj. Ob podpisu pa sta bila navzoča tudi predsednik vlade Marjan Šarec in minister za javno upravo Rudi Medved.

Kot je dejal Šarec, so bila pričakovanja občin višja, a so vseeno dosegli dogovor, saj so tudi predstavniki občinskih združenj razumeli splošno finančno sliko. Je pa to po premierjevih besedah šele prvi korak sodelovanja med vlado in občinami. Čaka jih sodelovanje pri pripravi posodobitve zakonodaje. Še bolj kot višina povprečnine namreč razvoj občin zavira nerazumna zakonodaja na vseh področjih, je ugotavljal.

Vlada si bo prizadevala za razvoj občin
Šarec, tudi sam nekdanji župan, je ob tem opozoril, da si marsikdo niti ne predstavlja, kakšne naloge vse opravljajo občine in s čim vsem se morajo ukvarjati. "Ta vlada to zelo dobro razume, bomo pa morali vsi vložiti napore v to in vsak opraviti svojo nalogo, da bomo dobili zakonodajo, ki bo občinam omogočila boljši razvoj, hkrati pa tudi preglednost nad delovanjem občin," je dejal. Kot je poudaril Bertoncelj, je povprečnina predvidena v višini, ki občinam omogoča izvajanje razvojnih in investicijskih nalog. Predlog bo šel še v potrditev na vlado, v končni fazi pa bo povprečnino določil državni zbor v zakonu o izvrševanju državnega proračuna.

Predsedniki združenj občin so izrazili zadovoljstvo, da so dogovor dosegli in so, kot je dejal Smrdelj, prišli do solidnega kompromisa. Kot je dejal, je dogovorjena višina povprečnine za prihodnje leto za dobrih 20 evrov višja, kot je letošnja povprečnina, a hkrati za 35 evrov nižja od predvidenih stroškov v letu 2019.

Občine: Stroški so višji od 600 evrov
Povprečnina sicer pomeni sredstva na občana, ki jih občine dobijo od države za izvajanje nalog, ki jim jih predpisujejo zakoni. Občinski izračuni so pokazali, da je strošek izvajanja teh nalog višji do 600 evrov, po nekaterih izračunih celo višji od 630 evrov. V trenutno veljavnem zakonu o izvrševanju proračuna pa je povprečnina za prihodnje leto določena v višini 558 evrov.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Laki
# 07.11.2018 ob 14:26
Če ukinejo tri četrt občin in uprav, bo ostalo denarja še za kakšen vesoljski program.
navigator007
# 07.11.2018 ob 12:04
Povečanje pretoka denarja med vlado in občinami sodi v sekcijo Gospodarstvo? Z vidika gospodarstva bi to bolj sodilo v sekcijo Črna kronika.
stari maček
# 07.11.2018 ob 18:15
Male občine se itak ne morejo same financirat,financiramo jih občani večjih občin,zakaj mora moj denar it za neko občino,ki ima 500 prebivalcev,za njihove pločnike,vrtce,šole itd.
Ukinit polovico občin.
stari maček
# 07.11.2018 ob 18:11
Ta bo kmalu izpraznil proračun.
Kazalo