V prvih šestih mesecih letošnjega leta je podjetje realiziralo za okoli en odstotek višje prihodke kot v enakem obdobju lani, to pa je za približno štiri odstotke pod zastavljenimi načrti, je povedal Rajtmajer. Foto: MMC RTV SLO
V prvih šestih mesecih letošnjega leta je podjetje realiziralo za okoli en odstotek višje prihodke kot v enakem obdobju lani, to pa je za približno štiri odstotke pod zastavljenimi načrti, je povedal Rajtmajer. Foto: MMC RTV SLO
paloma
"Paloma je zdaj zrela za nove investicije, za to pa bo treba poiskati strateškega partnerja, saj Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) kot večinski lastnik denarja za dokapitalizacijo nima," je povedal Šavrič. Foto: MMC RTV SLO
Bodo Palomo dokapitalizirali?

Po skupščini, na kateri so delničarji podprli vse predlagane sklepe, sta oba opozorila na pomembnost dokapitalizacije družbe. V prvih šestih mesecih letošnjega leta je podjetje realiziralo za okoli en odstotek višje prihodke kot v enakem obdobju lani, to pa je za približno štiri odstotke pod zastavljenimi načrti, je povedal Rajtmajer. Podjetje je v tem obdobju ustvarilo nekaj več kot 390.000 evrov čiste izgube.

Cena celuloze kmalu nižja?
"Vzrok za takšen rezultat je močna in aktivna konkurenca predvsem lokalnih proizvajalcev na nekaterih tržiščih Vzhodne in južne Evrope, ob tem pa je bil nezanemarljiv tudi pritisk ključnih kupcev, med katere sodijo v glavnem trgovske verige, ki so na začetku leta zniževale cene in zahtevale dodatne bonitete, hkrati pa podaljševale plačilne roke. Pomembno sta vplivala tudi recesija ter močno povišanje cene celuloze," je slabši poslovni rezultat pojasnil Bojan Rajtmajer.

Meni, da nekoliko bolj vzpodbudni znaki umirjanja stanja na trgu surovin napovedujejo, da bi do znižanja cen celuloze lahko prišlo že konec tretjega četrtletja. Ob tem v Palomi za izboljšanje razmer nadaljujejo z ukrepi za povečanje prihodkov in zniževanje stroškov na vseh področjih poslovanja. Med slednjimi je Rajtmajer omenil pridobitev posla dobave kuhinjskih brisač za avstrijsko trgovsko verigo Billa, razvoj programa Horeca za hotele, restavracije, zmanjševanje števila zaposlenih po mehkih variantah ter zniževanje operativnih stroškov.

"Paloma je zdaj zrela za nove investicije"
Tako Rajtmajer kot prvi nadzornik Krešo Šavrič sta predstavila načrte Palome za po njunem mnenju nujno dokapitalizacijo v višini 20 milijonov evrov. Rajtmajerja so že pred časom zadolžili za pripravo sanacijskega načrta, ki bi vseboval jasne ukrepe, je pojasnil Šavrič. To je uprava že začela izvrševati, posledica tega pa je bilo tudi tri milijone evrov dobička v preteklem letu.

"Paloma je zdaj zrela za nove investicije, za to pa bo treba poiskati strateškega partnerja, saj Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) kot večinski lastnik denarja za dokapitalizacijo nima. Pripravljen je investicijski načrt, po katerem bi Paloma z dokapitalizacijo do leta 2015 lahko začela ustvarjati dobiček v višini 11 milijonov evrov ter ustvarila za okoli 110 milijonov evrov prometa. Predsednika uprave smo tudi zadolžili, da sam začne postopke iskanja potencialnega vlagatelja," je povedal Šavrič.

PDP je dokapitalizacijo pripravljen podpreti, če bodo našli partnerja, ki bi bil pripravljen prevzeti več kot polovični delež družbe, pojasnjuje prvi nadzornik. Ob tem so v PDP-ju zahtevali tudi, da v postopku sodeluje mednarodni finančni svetovalec, zato so postopek iskanja že začeli, izbran pa naj bi bil sredi septembra. Ker Paloma trenutno tega stroška ne prenese, bo PDP začetne stroške prevzel sam.

Paloma brez partnerja obsojena na propad?
Rajtmajer je bil glede iskanja strateškega partnerja zelo optimističen, saj bi ga po njegovih trditvah lahko našli že do konca letošnjega leta, posel pa bi lahko sklenili že do februarja prihodnje leto.

Če se to ne bo zgodilo, se po njegovem mnenju lahko zgodi, da bo Paloma še naprej poslovala na podoben način kot letos, odvisna od cen energentov in surovin, do leta 2015 pa bi se prihodki zmanjšali na okoli 80 milijonov evrov, poslovanje pa bi bilo na robu pozitivnega.

Bodo Palomo dokapitalizirali?