Adria Airways je zaradi zimske sezone poslovala negativno tudi v prvih dveh mesecih letošnjega leta. Podjetju veliko težavo predstavljajo visoke cene goriva. Foto: BoBo
Adria Airways je zaradi zimske sezone poslovala negativno tudi v prvih dveh mesecih letošnjega leta. Podjetju veliko težavo predstavljajo visoke cene goriva. Foto: BoBo

V Adrii Airways pojasnjujejo, da je družba za svetovanje in investicijsko bančništvo Barons Financial Services že svetovala številnim letalskim družbam. Nadzorni svet Adrie Airways je v ponedeljek potrdil predlog pogodbe s finančnim svetovalcem, v torek pa so pogodbo podpisali. Pravni svetovalec pri iskanju strateškega partnerja je že znan, to je družba Clifford Chance iz Londona.

Postopek razpisa se je zavlekel
Razpis za iskanje strateškega partnerja Adrie Airways bi moral biti objavljen do 30. marca, a se je postopek nekoliko zavlekel. Predsednik uprave Adrie Airways Klemen Boštjančič je pred kratkim dejal, da če želijo doseči, da se bo kdo prijavil na razpis, "je treba pred tem veliko delati in potencialne strateške partnerje zmotivirati, da bodo, ko bo razpis objavljen, pokazali interes".

Po uspešno izvedeni dokapitalizaciji je Adria Airways lani končala finančno sanacijo, zdaj pa izvaja poslovno sanacijo, ki poteka po načrtih. Lanska izguba iz tekočega poslovanja še ni znana, kot kaže, pa se bo gibala okoli 11 milijonov evrov. Zaradi zimske sezone so negativno poslovali tudi v prvih dveh mesecih letošnjega leta. Podjetju veliko težavo predstavljajo visoke cene goriva.

Podjetje po seji ostalo brez sklepčnega nadzornega sveta
Adria Airways je po ponedeljkovi seji nadzornikov, ki se je zavlekla pozno v noč, ostala brez sklepčnega nadzornega sveta. Nadzorniki so najprej razrešili Boštjančiča, ko pa so ugotovili, da so bile v postopku storjene napake, zaradi katerih bi se lahko ustavil letalski promet, je Vinko Može odstopil s položaja predsednika nadzornega sveta, preostali nadzorniki pa so Boštjančiča znova imenovali na položaj predsednika uprave.

Nato so odstopne izjave podali še trije člani nadzornega sveta, in sicer Tadej Krašovec kot predstavnik Nove Ljubljanske banke ter Silva Rogelj in Darja Mataj kot predstavnici zaposlenih.

NLB in AUKN bosta predlagala začasna člana sveta
Iz AUKN-ja so sporočili, da je agencija po dogodkih v nadzornem svetu Adrie Airways takoj sprožila vse potrebne postopke za zapolnitev nadzornega sveta družbe in njegovo nemoteno delovanje.

Na sredinem sestanku odbora vlagateljev so se tako dogovorili, da NLB in AUKN skladno s sporazumom predlagata vsak po enega začasnega člana nadzornega sveta, ki ga bosta sporočila upravi družbe. Člana bosta imela mandat do redne letne skupščine.