Dare Svetina, nekdanji padalec, je pred leti skupaj z ženo začel izdelovati kombinezone za profesionalne in rekreativne športnike. Foto: Osebni arhiv
Dare Svetina, nekdanji padalec, je pred leti skupaj z ženo začel izdelovati kombinezone za profesionalne in rekreativne športnike. Foto: Osebni arhiv

Za specialne športe je treba oblačila dobro testirati, ker gre za velike hitrosti. Stvar mora biti 100-odstotna, 99 odstotkov je premalo.

Dali Sport
V kombinezonih Dali letijo nekateri najboljši padalci, jadralci, piloti in ekipe sveta. Ob tem pa ponujajo še pohodniška oblačila, izdelujejo jahalne hlače iz vrhunskih materialov, zastave in transparente, pa tudi oblačila za pse. Foto: Osebni arhiv

Družinsko podjetje Dali šport že vse od ustanovitve leta 1990 vlaga v razvoj in uporabo vrhunskih in inovativnih materialov. Tako lahko v izdelavi oblačil za športnike - padalske, smučarske skakalce, pilote - konkurirajo tudi velikim tujim proizvajalcem. Kriza se sicer pozna tudi v njihovi panogi, a na to se odzivajo z novimi idejami, prilagoditvami in vedno širšim naborom izdelkov.

Dare Svetina bo gost v oddaji Prava ideja! V oddaji bodo govorili tudi o tem, kdaj je najboljši čas za izstop iz podjetja, predstavili bodo primer podjetne Slovenke, ki je ustanovila svoje prvo podjetje v Silicijevi dolini in ga uspešno prodala, zdaj pa z novim uspešno posluje v Švici.
Prava ideja je na sporedu vsako sredo ob 23. uri, ponovitev pa vsak četrtek ob 16.30 na 1. programu TV Slovenija. Vabljeni k ogledu!

Kako to, da ste za svojo samostojno pot izbrali delo v tekstilstvu?
To so bila 90. leta, ko so se dogajale spremembe, in z ženo sva se odločila, da bova sama odločala o svoji usodi. Športni tekstil pa zato, ker sem bil dolga leta član državne padalske reprezentance. Šport je bil ves čas rdeča nit.

Komu vse izdelujete kombinezone oziroma oblačila?
Sodelujemo z več športniki in športi. Skozi celotno obdobje sodelujemo s padalsko reprezentanco, izdelujemo hribovska oblačila, odzivni smo v smučarskih skokih. Izdelujemo za različne stranke. To niso neka velika naročila, saj smo majhno podjetje, a prav to nam daje odzivnost in možnost, da lahko delamo po željah strank. To je naša prednost. Naročila imamo iz Evrope, Amerike, Rusije.

Lahko izpostavite tudi kakšna imena športnikov?
Robi Kranjec, Peter Prevc, Mitja Mežnar, dobro sodelujemo s češko reprezentanco - Jakubom Jando, Romanom Koudelko. Delali smo za Ireno Avbelj. Naredili smo oblačila tudi za padalsko ekipo Združenih arabskih emiratov.

Torej ste na tekočem s smernicami in novimi triki pri dresih in oblačilih v teh športih?
Da, spremljati moramo smernice, materiale in se hitro odzivati, če kakšna reprezentanca pobegne s kakšno novo idejo, da se ne naredi prevelika razlika v rezultatih. Kar se tiče aerodinamike, s kolegom Ivom Zupanom hitro najdeva odgovor na vsako vprašanje. On je bil včasih smučarski skakalec, je pa tudi jadralni pilot, sam pa sem bil padalec in sem tudi motorni pilot.

Je vse plod vašega dela v podjetju ali sodelujete tudi z zunanjimi strokovnjaki?
Sodelujemo tudi z drugimi. V zraku sem od svojega 16. leta in poznam kolege, ki so največji strokovnjaki za aerodinamiko v našem okolju. Skupaj dorečemo kakšno zadevo, če nam kaj ni jasno.

Koliko imate zaposlenih? Kdo iz družine sodeluje?
Zaposlenih imamo deset ljudi, nekaj v dveh naših trgovinah in proizvodnji v Lescah. Z ženo sva skupaj ustanovila podjetje – od tod tudi ime iz kratic Dare in Lili, delata pa še hči in sin. Hči dela v trgovini, sin koordinira trgovine, pomaga v proizvodnji organizacijsko in oblikovno. Smo taka domača druščina.

Že več let govorimo o gospodarski krizi. Je zadela tudi vašo panogo in vaše podjetje?
Krizo je vsekakor čutiti. Manj tekmovalcev je v klubih, tako v padalstvu, letalstvu kot smučarskih skokih. Človek najprej poskrbi za družino, nujne stvari za življenje in šele potem gre v dodatne stvari, kot je šport.

Kako se odzivate na to?
Poskusimo biti čim bolj prilagodljivi. Ne delamo le specialnih izdelkov najvišjega ranga, ampak tudi širše prodajne stvari.

Kaj je pri vašem poslu najpomembneje, na kaj je treba biti najbolj pozoren?
Že v športu sem se držal načel, da je treba biti odličen, korekten in dosleden. In podobno je tudi v poslu. Potem pa sam trg pokaže, ali smo uspešni.

Vas država pri tem ovira ali vam pomaga pri lažjem poslovanju?
Z državo si nisem veliko pomagal. Nekajkrat sem se zanimal za ponujene subvencije, a sem videl, da je s tem toliko birokracije, da bi me samo utrujalo, zato se z ženo na to nisva nikoli naslanjala. Delamo na svoj način.

Za specialne športe je treba oblačila dobro testirati, ker gre za velike hitrosti. Stvar mora biti 100-odstotna, 99 odstotkov je premalo.