Država bo Sodu dodelila novih 20 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Država bo Sodu dodelila novih 20 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Država bo izvedla dokapitalizacijo Soda v vrednosti 20 milijonov evrov. Sklep je vlada sprejela na današnji dopisni seji. Republika Slovenija, ki jo zastopa vlada, je edini delničar Soda, vlada pa izvršuje naloge in pristojnosti skupščine Soda.

Naj spomnimo, da je nadzorni svet Soda na izredni seji 6. februarja odpoklical predsednika uprave Tomaža Kuntariča in oba člana uprave Matjaža Jauka in Kreša Pavriča, za začasnega predsednika uprave pa je imenoval Petra Ješovnika, za člana pa Iga Grudna in Nado Drobne Popovič.

Prejšnja uprava zamenjana, ker je spoštovala zakon o holdingu
Prejšnja uprava namreč ni poslala zahteve za preklic skupščine Telekoma Slovenije brez soglasja DZ-ja, kar je bilo v skladu z zakonodajo. Preklic skupščine je sicer zahteval nadzorni svet. Iz Združenja nadzornikov Slovenije so sporočili, da bi uprava, če bi poslala zahtevo za preklic skupščine Telekoma, kršila določbo zakona o Slovenskem državnem holdingu, po kateri do uveljavitve klasifikacije za upravljanje naložb države s knjigovodsko vrednostjo nad 20 milijonov evrov oziroma z več kot 25-odstotnim lastniškim deležem potrebuje soglasje DZ-ja na predlog vlade.

Delovanje novoimenovane uprave Soda, ki je zavestno kršila zakon o Slovenskem državnem holdingu, pa medtem predstavlja hujšo kršitev dolžnosti. V združenju nadzornikov pravijo, da ima to za posledico razrešitev članov uprave skladno z zakonom o gospodarskih družbah, kar pa je v pristojnosti nadzornega sveta.

Tudi v Združenju Manager menijo, da je bil odpoklic uprave Soda primer slabe prakse državnega korporativnega upravljanja.